13 Ocak 2016 01:31

Sadece eski işçilere değil yeni giren için de ek iyileştirme istiyoruz

Paylaş

Bir Ford Otosan işçisi
Kocaeli


Hükümet asgari ücret konusunda net 1300 lira olacak demişti. Fakat asgari ücret AGİ (Asgari Geçim İndirimi) dahil 1300 lira oldu. Burada kelime oyunu yapılarak işçi kesiminde farklı algılamalar yaratıldı. Bu kelime oyunu anlaşıldığında ise işçiler büyük ölçüde hüsrana uğradı. 

1300 liranın net olmadığı, işçilerin ücretlerine AGİ dahil edilerek maaşların daha dolgun görünmesi sağlandığı gibi asgari ücretin artışında da patron kesimine herhangi bir külfet getirmediği yapılan açıklamalarda ortaya çıkmış oldu. Şöyle ki, 2015 dönemi asgari ücret AGİ hariç 930 lira, şimdi ise 1177 lira, bunun 110 lirası hazineden gelmekte. İkinci altı aylık dilimde asgari ücrette artış yapılmayacağına göre bu yılki zam peşinen yapılmış fakat biz işçilere her hangi bir getirisi olamadığı gibi patronlarda elini taşın altına sokmamış oldu. Ayrıca ekim ayı ile birlikte asgari ücretli vergi kesintisine tabi tutularak devlet kendisi belirlemiş olduğu asgari ücret uygulamasını dolaylı yoldan da olsa delmekte.

Bu biz işçiler için gelecekte hiç de hoş olmayan sonuçları beraberinde getirecektir. Patronlar halihazırda 110 lira da hazineden yardım alacak ki, bu da onların üstündeki yükü azalttığı gibi fabrikalarında istemiş oldukları sirkülasyonu gerçekleştirme şansını sağlayacak. 

Ne de olsa işçi onlara göre genç ve uzun süre sömürülebilir olmalı. Daha önemlisi ise ülke genelinde asgari ücrete zam yapılmış olarak gözükse de, uzun vadede emekçilerin ücretlerinde düşüş yaşanacak.
Bugün dünya geneline bakıldığında biz ülke olarak işçi ücretlerinin bayağı altında kalıyoruz. Eğer böyle devam ederse işçi ücretleri konusunda dünyada utanç tablosuna gireceğiz. Ek iyileştirmeler istiyoruz hatta yeni işbaşı yapmış olan arkadaşlarımız için de bunu talep ediyoruz. Biz metal işçilerinin ülkemize kazandırdığı gelir ortadayken bizlerin bu gelire yakışır şekilde ücret almasının ve bu konuda iyileştirme istenmesinin neresi kötü ya da yanlış olabilir ki...

ÖNCEKİ HABER

‘En büyük emek, işçilerimindir’ diyemedi!

SONRAKİ HABER

Giyen mutlu, üreten dertli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa