12 Ocak 2016 15:50

Kaceroğlu davasında yine tutuklama yok

Paylaş

Kobanê olayları sırasında İzmir'de başından kurşunla vurulduktan sonra ırkçı grup tarafından linç edilerek katledilen Ekrem Kaceroğlu'nun davasının 4'üncü duruşması İzmir Adliyesi 8'ince Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya Kaceroğlu ailesi, avukatları katılırken sanıkların duruşmaya katılmamaları dikkat çekti. Ayrıca davayı birçok yurttaşın yanı sıra HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu’da izledi. 

Duruşmada mahkeme heyeti ilk olarak bir önceki celsede kamu kurumlarından talep edilen görüntülerin dosyaya ulaştırıldığını belirtti. Ardından müşteki avukatlarından Nezahat Paşa, olayın yaşanış biçimine dikkat çekerek, olayın üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen halen tutuklu sanık bulunmadığını hatta sanıkların duruşmada hazır bulunmadığını söyledi. Sanıklar tutuksuz olması nedeniyle çağırılan tanıkların can güvenliği olmadığını da belirten Paşa, mahkemenin bu konudaki taleplerini de ciddiye almadığını söyledi. Tanık listesini mahkeme heyetine sunan Paşa, olay yerinde keşif yapılmasını ve sanıkların tutuklanmasını talep etti. 

Avukat Mustafa Rollas ise pazar yeri kamera kayıtlarından Cam 8'in bir saatlik görüntü kaydının eksik olduğunu, Cam 9 ve 15'in ise görüntü kayıtlarının dosyada olmadığını belirterek, Emniyet Foto Film şubeden gelen görüntü kayıtlarında bu eksiklikler tamamlanmıyorsa bu eksikliklerin giderilmesini talep etti. Adli tıp raporundaki mermi çekirdeği incelemesi konusunda eksikliklere ve yanıltan cevaba dikkat çeken Rollas, silah ve fişeğin yeniden uzman kuruluşlar tarafından incelenmesini talep etti. Öldürülen Ege Üniversitesi Ülkü Ocakları sorumlusu Fırat Çakıroğlu davasında deliller bu dosyadan eksik olmasına rağmen tutuklama olduğuna dikkat çeken Rollas, Kaceroğlu dava dosyasında görüntüler net bir şekilde bulunmasına rağmen halen sanıkların tutuksuz olduğuna dikkat çekti. Yargılama pratiği tutuksuz devam ettiği taktirde aynı güruhun bir gün kendilerini de linç edebileceğini ifade eden Rollas, "Polisin ve güvenliğin bulunduğu yerde insan öldürüp tutuksuz yargılanabiliyorlarsa bu toplum vicdanının da derin yaralar bırakıyor" dedi. Rollas, doğrudan sorgulama haklarının engellendiğini belirterek, linç eyleminde bulunanların tutuklanmasını ve mahkemede hazır edilmesini talep etti. Avukat Eylem Yıldız ise meslektaşlarının beyanlarına katıldığını belirterek, özellikle TİB kayıtlarında yoğun bir şekilde telefon görüşmelerinin yapıldığını konuşma yapılan kişilerin tanık olarak dinlenmesini ve sanıkların tutuklanmasını talep etti.   

Sanık avukatları ise dosyada önemli bir değişiklik olmadığı ve yeni bir delil eklenmediği için tutuklama talebinin reddini istedi. Duruşma savcısı ise kamu kuruluşlarından gelen tüm görüntülerin Jandarma Kriminale incelenmeye gönderilmesini, talep edilen olay yeri keşfinin ise inceleme raporundan sonra karar verilmesini talep etti. Taleplerin ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti ise görüntülerin Jandarma kriminal tarafından incelenmesine, eksik görüntülerin kurtarılmasına ve rapora göre keşfin daha sonra yapılmasına karar verdi. Heyet ayrıca bazı tanıkların dinlenmesine, uzman bilirkişi raporunun bir sonraki celsede değerlendirilmesine, Önder Uçar ve Mehmet Turgut'un dinlenmesi talebinin bir sonraki duruşmada değerlendirilmesine, tutuklama taleplerinin reddine karar vererek, duruşmayı 13 Nisan tarihine erteledi. 

'DELİLLER KARARTILIYOR'

Duruşmanın ardından adliye binası önünde açıklama yapan HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu ise Tahir Elçi olayında olduğu gibi birçok davada adaletin kırıntılarını aradıklarını ve delilerin karartıldığını belirterek, karartılamaz ise gizlilik kararı verildiğini söyledi. Bugün öğle saatlerinde Sultanahmet Meydanı'nda yaşanan patlamaya getirilen yayın yasağına da dikkat çeken Kerestecioğlu, "Türkiye'de adalet peşinde koşuyoruz. Adalet arayışımız sürecek. Umut ediyorum ki Kaceroğlu diğer faili meçhuller gibi sonsuzluğa uğurlamayız" dedi. (İzmir/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Silopi'de 8 cenaze ailelerinden habersiz gömüldü

SONRAKİ HABER

Star’ın taşeronunda çalışan işçiler: Yemekler kurtlu çıkıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...