12 Ocak 2016 00:55

İZELMAN'da teklif beklenenin altında: İşçi sefalete teslim olmak istemiyor

Paylaş

Metehan UD
İzmir

İZELMAN’da, TİS grüşmelerinde ücret maddelerine geçilirken, İzmir Büykşehir Belediyesi yönetiminin teklifi sendikanın beklentisinin altında kaldı. Büyükşehir, asgari ücretten doğan farkla beraber enflasyonun biraz üstünde artış önerdi. 19 Ocak’taki bir sonraki görüşmede de anlaşma sağlanamazsa sözleşme arabulucu aşamasına gidecek.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait İZELMAN’da büyükşehir yönetimi ile DİSK/Genel İş arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmeleri devam ediyor. Büyükşehir belediyesinin 17 ayrı biriminde toplam 7 bine yakın sözleşmeli işçiyi kapsayan yeni dönem toplu iş sözleşmelerinin yapılan 7. oturumunda ücret, ikramiye ve sosyal haklar görüşülmeye başlandı.

İZELMAN yetkilileri, yüzde 40 eksikle çalışan işçilerin ücretlerinin yüzde 20 eksikle çalışan işçilerin seviyesine çekilmesini, ardından her iki gruba yüzde 10 zam önerisi ve tam ücretle çalışan işçilerin ücretlerine de yüzde 8 zam önerisinde bulundu. Diğer yandan ikramiyelerin de 56 günden 60 güne çıkarılmasını önerdi. Bir dahaki toplusözleşme görüşmesi 19 Ocak’ta gerçekleşecek ve 24 Ocak’a kadar TİS görüşmelerinde anlaşma sağlanamazsa bir aylık arabulucu süreci başlayacak.

‘TEKLİFİN KABUL EDİLMESİ MÜMKÜN DEĞİL’

Asgari ücretten doğan farklar ve enflasyon oranı dikkate alındığında Büyükşehir’in verdiği teklif, sendikanın ve işçilerin beklentisinin altında kalmış oluyor. Büyükşehir’in teklifini gazetemize değerlendiren Genel-İş İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Engin Topal, “Aslında önceki tekliflerinden değişen bir şey yok. Büyükşehir asgari ücretten doğan mecburi artışı kendi zammı olarak önümüze koyuyor. 47 TL olan yevmiyeler 55 TL oldu zaten. Bize verdikleri teklifle 61 TL yapıyor. Sözleşmeye girmesek de zaten 55 TL alıyoruz. Çıkıp yüzde 30 zam verdik diyecekler, aslında yüzde 30 vermiyorlar. Asgari ücret arttı, asgari ücret zammının üzerine bir iki puan katarak yine önceki yüzde 10’un aynısını verdi. Bu şekilde bu toplusözleşmenin kabul edilmesi mümkün değil. Bir sonraki oturumda da aynı teklifte bulunursa yasal hakkımızı kullanacağız. Yüzde 40 ve yüzde 20’liklerin ortadan kalkması bizim talebimiz değil, bu talep işçilerin talebidir. Sabah garajları dolaştığımızda işçiler gelen tekliften memnun olmadıklarını söylüyorlar” dedi.

‘ÜCRET FARKI OLURSA İŞ BARIŞI OLMAZ’

Genel-İş İzmir 3 No’lu Şube Gürol Doğan da verilen teklifi karşı işçilerle konuşacaklarını dile getiren şunları söyledi: “Verilen rakamlar enflasyona tekabül ediyor. Biz iyileşme alarak yolumuza devam etmek istiyoruz. Biz iş barışından yanayız ama bunun yolu eşit ücretten geçiyor. İşverenin bunu dikkate alması gerekiyor. Gerçekten sosyal demokrat bir belediye anlayışını güdüyorlarsa bu konuya daha sağ duyulu bakması gerekiyor. Türkiye’nin yaşam standartlarına baktığımız zaman aldığımız maaşlar gerçekten çok düşük. 2009’dan bu yana yapılan zamlara baktığımız zaman hep enflasyonun altında kaldı. Aynı şekilde sosyal haklarındaki eksiklerin de giderilmesini istiyoruz. Kararı tabanımız verecek.”

ÖNCEKİ HABER

Çağlayan işçileri: Sigortamız yok ki tazminatımız olsun!

SONRAKİ HABER

Hükümete göre 'İşler düzeliyor'; İyi de nasıl?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa