11 Ocak 2016 18:58

Basın özgürlüğü için araştırma talebi

Paylaş

HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, basın özgürlüğünün engellenmesiyle toplumsal alanda ortaya çıkardığı sorunların araştırılması ve Türkiye’de basın özgürlüğüne yönelik engellerin kaldırılması için alınacak önlemlerin belirlenmesi îçin Meclis Araştırması açılmasını talep etti.

Nursel Aydoğan TBMM Başkanlığına verdiği dilekçede gerekçe olarak şöyle dedi: “Türkiye’de basın emekçilerine yönelik devletin uygulamakta olduğu sansür ve baskı politikası esasında devletin şahsında AKP iktidarının kendisine muhalif gördüğü herkese yönelttiği haksız, hukuksuz uygulamaların bir parçasıdır. Türkiye’de hiçbir somut dayanak olmadan ya da iddianame hazırlanmadan yıllarca keyfi biçimde tutulan binlerce tutsağın en temel özgürlükleri yok sayılmaktadır. Yine basın emekçilerinin kendilerine isnat edilen suçlar basın emekçilerinin siyasi faaliyetlerinden dolayı tutuklandıklarını gösterir biçimde apaçık ortadadır” dedi.

‘TALİMAT VERİLMİŞ MİDİR?’

Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan ayrıca basın emekçilerine yönelik şiddetle ilgili İçişleri Bakanı Efkan Ala tarafından yazılı cevaplanması talebiyle TBMM başkanlığına soru önergesi sundu.
HDP’li Aydoğan İçişleri Bakanı Ala’ya “Bakanlığınızca basın emekçilerine yönelik keyfi gözaltı, ölümle tehdit, sistematik işkence gibi keyfi uygulamaların gerekçeleştirilmesi yönünde bir talimatı olmuş mudur? Böyle bir talimat yok ise basına yansıdığı üzere basın emekçilerine yönelik keyfi uygulamalara ilişkin bir soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmamış ise gerekçesi nedir?” diye sordu.

ÖZSOY’DAN BOZDAĞ’A SORU ÖNERGESİ

HDP Bingöl Millevekili Hişyar Özsoy da Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi. Özsoy “Kolluk kuvvetleri işlerini yapan gazetecilere hangi gerekçeler ile sert müdahalelerde bulunmaktadırlar? Gazetecilerin gösterileri izlemesi ve bağımsız haber yapma özgürlükleri neden ellerinden alınmaktadır? Türkiye’de şu anda tutuklu bulunan gazeteci, basın-yayın çalışanı, gazete sahibi sayısı kaçtır? Son beş yıl içerisinde gözaltına alınan gazeteci sayısı kaçtır? Gazetecilerin yargılandığı ve ceza aldığı davalarda dava konusu suçlar nelerdir? Gazetecilere karşı şiddete başvurdukları gerekçesiyle güvenlik güçleri hakkında son beş yıl içerisinde kaç suç duyurusu yapılmıştır? Bu suç duyurularının kaçı kamu davasına dönüşmüştür? Kaçı takipsizlikle sonuçlanmıştır? Kaçı derdesttir? Sürmekte olan soruşturmaların sonuçlandırılamamasının nedeni nedir?” sorularını yöneltti.
(MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Bilgi Üniversitesi'nde yangın

SONRAKİ HABER

Rusya: Türkiye’den Lazkiye’ye silah gidiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...