11 Ocak 2016 18:29

Kurtulmuş: Suriyelilere çalışma izni yönetmeliği önümüzdeki günlerde yayınlanacak

Paylaş

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Çankaya Köşkü'nde, Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken, gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Toplantıda "reform paketlerindeki önemli konuların gündeme alındığını ve yasal düzenlemelere son şeklinin verilmesine yönelik müzakerelerin yapıldığını" ifade eden Kurtulmuş, gelecek günlerde bunlarla ilgili Bakanlar Kurulu kararının Meclis'e gönderileceğini söyledi.

'TÜRKİYE İNSAN HAKLARI VE EŞİTLİK KURUMU KURULACAK'

Bu konuların arasında Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumunun kurulmasıyla ilgili yasal düzenlemenin bulunduğunu belirten Numan Kurtulmuş, şöyle konuştu:

"Türkiye'de İnsan Hakları Kurumu vardı, ayrıca adaletsizlik ve ayrımcılıkla mücadeleyle ilgili başka bir kurum vardı. Bunların birleştirilerek yeni bir kurul haline getirilmesiyle ilgili çok detaylı bir çalışma. Reformla ilgili bakanlıklar arasındaki detaylı bir çalışma yapılarak bugün son şekli verilmiş oldu. İnsan hakları ihlallerinin önlenmesi bu kurulun amaçlarından birisi. Bir diğer amacı ayrımcılıkla mücadele edilmesi, ayrımcılığın önlenmesi ve ayrımcılığın sonuçlarının giderilmesi. Önlemeye çalıştığı üçüncü temel alan ise işkencenin önlenmesi. AK Parti hükümetleri kuruluşundan bu yana, 'işkenceye sıfır tolerans' politikasıyla Türkiye'de insan hakları ihlallerinin mümkün olduğunca azaltılabilmesi için fevkalade hızlı bir perspektifle hareket etti."

Kurtulmuş, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'nun çalışmalarının mal ve hizmetlere, sosyal hizmetlere erişim ve istihdam konusunda kamu ve özel sektörde karşılaşılabilecek olası insan hakları ihlalleri ve ayrımcılığa karşı düzenleyici bir kurul olarak çalışacağını dile getirerek, "Bu kurul, bir düzenleyici kuruldur. Yoksa bu kurulun amacı yasamaya, yürütmeye, yargıya müdahale ederek onların fonksiyonlarını yerine getirmek değildir. Bir mahkeme değildir, bir üst kurul değildir. Bu çerçevede düzenleyici bir kurul olarak yasama, yürütme ve yargının içinde mümkün olabilecek olan bu alanlardaki ihlallere karşı düzenleyici bir fonksiyon icra edecektir, yoksa ikame edici bir rolü yoktur" ifadelerini kullandı.

SURİYELİLERE ÇALIŞMA İZNİ

Kurtulmuş, mülteci Suriyelilere çalışma izin verilme konusunun Bakanlar Kurulu’nda ele alındığını kaydetti. Kurtulmuş, Türkiye’de 2 milyon 411 sığınmacı Suriyeli bulunduğunu, bunlardan 7 bin 351’ine daha önce çalışma izni verildiğini belirtti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Suriyeli sığınmacıların çalışmalarıyla ilgili yaptığı çalışmanın Bakanlar Kurulu’na sunulduğunu ifade eden Kurtulmuş, Suriyeli sığınmacıların çalışma izniyle ilgili düzenlemenin önümüzdeki günlerde yönetmelik olarak yayınlanacağını kaydetti.

Düzenlemede Türkiye vatandaşlarını etkilememesi için bazı sınırlamaların olduğunu kaydeden Kurtulmuş, “Geçici kimlik düzenleme tarihinden 6 ay sonra çalışma için başvuru yapabilecekler. İkamet ettikleri illerde çalışabilecekler. Çalıştıkları işyerindeki çalışanların yüzde 10’nunu geçemeyecekler. Geçici tarım işçisi çalışacak olanlar için valiliklerin izni alınacak. Valilik bu kotaları esnetebilecek” dedi. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Suriyelilere çalışma iznini düzenleyen yönetmeliğin önümüzdeki günlerde yayınlanacağını açıkladı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Maaşlarını alamayan inşaat işçileri çatıya çıktı

SONRAKİ HABER

Cizre'de top mermilerinin isabet ettiği 30 TIR kül oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...