11 Ocak 2016 12:34

İnsanlık yürüyüşü için yola çıkan kadınlara Siirt'te Şırnak valisi engeli

Paylaş

“Cenazeler gömülmüyor, insanlık ölüyor. Ölüm ablukaları kalksın” sloganıyla  Siirt’ten Şırnak’a yapılacak yürüyüş için Türkiye’nin birçok ilinden yola çıkan binlerce kadın, bugün Siirt girişi ve Kezer Çayı mevki olmak üzere iki ayrı noktada asker ve polis tarafından kurulan barikatlarla durduruldu. Yaklaşık 100 araçlık konvoyu durduran polis, engellemeye tepki gösterenleri darbederken,  5 kişiyi ise gözaltına aldı. Öte yandan kadınların Siirt’e girişinin Şırnak Valisi tarafından ‘güvenlik’ gerekçesiyle yasaklanması dikkat çekerken, yürüyüşe katılan HDP’li vekillerin konuyla ilgili Siirt Valiliği ve İçşleri Bakanlığıyla yaptığı görüşmeler sonuçsuz kaldı. Uzun süre abluka altında bekleyişini sürdüren kadınlar, başka yollardan Şırnak’a yürümek için yola çıktı.

KADINLAR İNSAN ZİNCİRİ OLUŞTURDU

Sokağa çıkma yasaklarının sürdüğü Silopi, Cizre ve Sur’da katledilenlerin cenazelerini almak için Kongreya Jinen Azad’ın (KJA) çağrısıyla önceki gün Türkiye’nin birçok ilinden yola çıkan kadınlar, Siirt’e birkaç kilometre kala asker ve polislerce durduruldu. Kadın Özgürlük Meclisi, Barış İçi Kadın Girişimi,  DBP, HDP, EMEP, EHP, HDK, KESK üye ve yöneticisi kadınların yanı sıra DTK Eş Başkanı Selma Irmak, HDP Grup Başkan Vekili Çağlar Demirel, HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş ve  DBP Eş Genel Başkanı Emine Ayna’nın katıldığı yürüyüşte, İstanbul, İzmir, Mersin, Manisa, Ağrı, Adana gibi illerden yola çıkan ilk grubun kent girişi asker ve özel harekat polisleri tarafından kurulan barikatlarla engellendi. Burada kimlik kontrolüne tabi tutulan kadınlar, saatlerce abluka altında bekletildi.

Durdurulan araçlarda arama yapılırken, engellemeyi protesto eden kadınlar, el ele tutuşarak insan zinciri oluşturdu. Polis engellemeye tepki gösteren bir kişiyi gözaltına aldı.

4 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Öte yandan Diyarbakır’dan yola çıkan Diyarbakır, Bodrum, Mersin, Adana, Ankara ve Batmanlı kadınların da dahil olduğu ikinci kadın grubu ise, kente 18 kilometre kala Kezer Çayı mevkiinde barikatlarla durduruldu. DTK Eş Başkanı Selma Irmak, DBP Eş Genel Başkanı Emine Ayna, KJA koordinasyon üyeleri Ceylan Bağrıyanık, Ayşe Gökkan, HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel ile  HDP’li vekillerin de aralarında olduğu yüzlerce kadın önü zırhlı araçlarla kesildi. Batman’dan yola çıkan kadınlar da kent çıkışında kurulan polis kontrol noktasında tutuldu. Polis önce kimlik kontrolü yaptı, sonra araçları didik didik aradı. Polis uygulamalarına tepki gösteren DBP İl Eş Başkanı Mehmet Candemir, KJA aktivisti Nurten Üzümcü, DBP Merkez İlçe Eş Başkanı Remziye Kaftan ve DBP İl Yöneticisi Afif Filiz gözaltına alındı. (Siirt/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Meteoroloji'den 'zehirlenme' uyarısı

SONRAKİ HABER

İngiliz müzisyen David Bowie 69 yaşında yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...