11 Ocak 2016 00:53

Sendikacı tehdit etti patron işten attı!

Paylaş

Eren ERGİNE
Alişan DOĞAN
İstanbul

Yıldız Holding bünyesinde bulunan Atlas Gıda’nın Esenyurt fabrikasında, DİSK/Gıda-İş Sendikası’na üye olan işçiler çeşitli sebepler gösterilerek işten atılıyor. Hak-iş’e bağlı Öz Gıda-İş Sendikası’nın yetkili olduğu fabrikada, Gıda-İş üyesi işçiler bir yandan işyerinde ‘sorunlu işçiler’ olarak lanse edilirken diğer yandan en ağır işleri yapmaya zorlanıyor. Son 2 ayda Öz Gıda-İş’ten istifa ederek Gıda-İş’e üye olan işçilerden 5’i işinden oldu.

EYLÜLDE GELMEDİ OCAKTA ATILDI!

Yaklaşık 2 senedir Atlas Gıda’da çalışan Recep Küçük eylül ayında 3 gün işe gelmediği gerekçe gösterilerek tazminatsız bir şekilde işten atıldı. Küçük, “Madem öyleydi işten çıkarmak için neden 4 Ocak’a kadar beklediler” diye soruyor. “Asıl işten atılma sebebim Gıda-İş’e üye olmak” diyen Küçük, yaşadıklarını şöyle anlatıyor: “İşe girerken e-devlet şifrem istendi. Öz Gıda-İş’e üye yapldım. Öz Gıda-İş Sendikası Baştemsilcisi Hasan Akgül, üyelik işlemleri sırasında üye olduğum sendikaları görerek işveren temsilcilerine söyledi. 2008’de BJ Tekstil firmasında TEKSİF bünyesinde sendikal çalışması yürütmüştüm.”

Daha sonra Öz Gıda-İş’ten iftifa ederek Gıda-İş’e geçtiğini belirten Küçük, “Sonra Hasan Akgül tarafından birçok kez işten atılma tehdidi aldım. Sendikacı tehdit etti, işveren de attı” dedi.

‘SENDİKACI İŞÇİLERİN YANINDA OLMALI’

Küçük çalıştığı süre boyunca Öz Gıda-İş Sendikası’ndan hiçbir temsilciyi fabrikada görmediğini, sadece Toplu İş Sözleşmesi dönemlerinde fabrikada görünür olduklarını belirterek “Sendikacı dediğin işçilerin arasında olur, işçiden ayrı hareket etmez” diyor. Fabrikada yaşadıkları sıkıntıları Öz Gıda-İş temsilcilerine ilettiklerini, bu sorunların ise sendikacılar tarafından “kişisel sorun” denilerek geçiştirildiğini aktaran Küçük, “Kendi temsilcilerimizi seçmemize izin verilmiyor, mücadele eden işçiler dışarda tutuluyor. Son yapılan seçimlerde ise işçilerin baskısı sonucu seçimler yapıldı, ancak Öz Gıda-İş ‘Baş temsilcileri biz seçeriz siz 2. ve 3. temsilcileri seçin’ dedi” şeklinde konuştu.

Patrona dava açacağını belirten Küçük “Sendikal örgütlenmeden dolayı işten atıldım, tazminatsız işten atmaları benim için bir şey ifade etmiyor, mahkemesinin doğru karar vereceğini umut ediyorum” dedi. 

SABAH FABRİKA AKŞAM DÜĞÜN

Asgari ücrete günlük 8 saat çalıştıklarını, aldığı ücretin yetmediğini söyleyen Küçük, fabrikada kendisi dahil birçok işçinin geçim sıkıntısı çektiğini, bunun sonucunda ise işçilerin ek işe gittiğini anlattı. Kendisinin 07-15 vardiyasından çıktıktan sonra düğünlerde garsonluk yaptığını dile getiren Küçük, fabrikada işçilerin hepsinin bankalara borçlu olduğunu ifade etti. İşe girdikten 8 ay sonra bel fıtığı teşhisi konulan Recep Küçük, “Doktordan rapor almam bile işveren temsilcilerinin gözüne batıyordu” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Assan Hanil işçileri: AKP bizi bir kez daha aldattı

SONRAKİ HABER

Kıdem tazminatı hedefte, sendikalar ne yapacak: ‘Kıdem tazminatı kırmızı çizgimizdir’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...