10 Ocak 2016 14:51

Bahariye Halı'da sendika yaşanan sorunlara duyarsız

Paylaş

Tuncay SAĞIROĞLU
Çorlu

Tekstil Grup Sözleşmesi kapsamında olan Bahariye Halı işçileri, örgütlü oldukları TEKSİF Sendikası’nın işyerinde yaşanan sorunlara duyarsız kaldığını belirterek, “Bunun için sözleşmeden de umutlu değiliz” diyor.

Sözleşme süreci ile ilgili sendika tarafından bilgilendirilmedikleri, kendilerine hiçbir soru sorulmadığını belirten Bahariye Halı işçileri, temsilci seçimi yapılma taleplerine de cevap verilmediğini söylüyor. Fabrikada sendikanın varlığı ve yokluğunun hiç belli olmadığını söyleyen işçileri, yaşadıkları sorunları temsilciye ilettiklerinde ise ya hiç ilgilenmediğini ya da fabrika yetkilisi gibi cevap verildiğini ifade etti.
“Gece vardiyasında genellikle kahvaltı verilir, bu kahvaltıda verilen peynirler berbat olduğundan yemiyor geri iade ediyoruz, ama ne hikmetse bu peynirler ertesi gün tekrar önümüze konuyor. Bir hafta boyunca aynı peynirlerin gelip gelip geri gittiği oluyor” diyen bir işçi, bunu temsilciye söylemelerine rağmen durumun devam ettiğini söylüyor. 

“Yıllardır çayı kendi paramızla içiyoruz” diyen başka bir işçi ise devam ediyor: “Sanki işçinin içtiği bir bardak çay patronu batıracak. Sendika hiç oralı olmuyor. Daha çay ve bozuk peynir meselesini dahi çözmeyen, çözmek istemeyen, işçinin sorunlarına kayıtsız kalan sendikacıya nasıl güvenelim. Bu sendikacı ile nasıl iyi bir sözleşme yapabiliriz.” 

ASGARİ ÜCRETTE HAYAL KIRIKLIĞI

Bahariye Halı işçileri sözleşme döneminde, asgari ücrete gelen zammı konuşuyor. İşçiler, “Birçok sözleşme yapmamıza rağmen hâlâ asgari ücrete çalışıyoruz. Asgari ücretin 1300 lira olacağını duyduğumuzda sevindik. Ama asgari geçim indiriminin de içinde yer alması ve haziran ayından sonra ikinci vergi dilimi üzerinden vergi kesintisi olacağından ücretlerimizin 70 liranın düşeceğini öğrendikten sonra bir hayal kırıklı yaşadık” diyor.

Bazı işçiler AKP’nin kendilerini kandırdığını söylerken, “Patronların kârına hiç dokunulmazken, bizden kesilen işsizlik paraları yine bize verilirken sanki zam yapılıyormuş gibi gösteriliyor, ama her şeye zam yapılarak para elimize geçmeden bitti” diye tepki gösteriyor. İşçiler asgari ücret zammıyla birlikte sözleşmenin daha da önem kazandığını belirtiyor.

ÖNCEKİ HABER

KESK'ten Güvencesizliğe Hayır forumu: Güvencesizliğe karşı ortak mücadele işyerlerinde olmalı

SONRAKİ HABER

DBP'li belediyeler linçe karşı toplandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa