10 Ocak 2016 08:13

Katalonya’da sonunda hükümet kuruluyor

Paylaş

Jesus de la ROZA
Hilal ÜNLÜ
Gijon

İspanya’nın Katalonya Özerk Bölgesi’nde yeni hükümet başkanının seçilmesi ve hükümetin kurulması için yasal süre olan 10 Ocak’a bir gün kala bağımsızlık yanlısı iki parlamenter grup, “Junto por el sí/ Evet için birlik” ve CUP arasında anlaşma sağlandı. Bu durumda yeni bir başkan seçilip bağımsızlık yanlılarının “süreç” olarak isimlendirdikleri, Katalonya’nın İspanya’dan ayrılmasının yollarını bulma çabasını sürdürecek olan hükümet kurulabilecek.

Bu süreçte Generalitat’ın (Katalan hükümetinin resmi adı) eski başkanı Artur Mas başkanlığa yeniden aday olmuştu. Ancak üç ay süren görüşmeler boyunca Antikapitalist Sol ve yine bağımsızlık yanlısı bir parti olan CUP’un (Halk Birliği), Juntos Por el Si’nin (Cumhuriyetçi sol ERC ve CDC’nin oluşturduğu bir ittifak) ortak adayı olan Mas’ın adaylığını kabul etmemesi sonucu Mas adaylıktan çekilmek zorunda kaldı.

Bugün oylanacak olan yeni hükümet başkanı adayı, Katalan burjuvazisinin temsilcisi ve eski başkan Mas’ın da partisi olan Katalonya Demokratik Yönelim (CDC) Partisi’nden, Girona kenti belediye başkanı ve Bağımsızlık için Belediyeler Birliği Başkanı Carles Puidemont.

CUP, hükümet başkanı olarak Carlos Puigdemont’a evet oyu vereceğini ve “Juntos por el Si” ittifanın oluşturduğu hükümeti destekleyeceği sözünü verdi.

CUP ve neoliberal CDC, ideolojik olarak farklı partiler olmasına rağmen Katalonya’nın bağımsızlığı ortak noktaları. Bu ortak nokta ideolojik farklılıklara baskın geldi ve son anda anlaşmaya izin verdi.

ÖNCEKİ HABER

Uyuşturucu baronunu Sean Penn'le röportajı yakalattı

SONRAKİ HABER

Ankara'daki tacizci, sosyal medya baskısıyla yakalandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa