09 Ocak 2016 15:27

‘İlimtepe bizim akciğerimiz kaybetmeyeceğiz!’

‘İlimtepe bizim akciğerimiz kaybetmeyeceğiz!’

Paylaş

Orkun KAYA / Dilara ÇOBAN
Kocaeli

Kocaeli'nin Körfez ilçesinin sanayi girmeyen tek alanı olan İlimtepe, çöp fabrikası tehdidi altında. Daha önce Dilovası ve Hereke’de yapılması planlanan fabrika, bu yılın ilk Körfez Belediyesi Meclis toplantısında gündeme geldi. Halkın tepkisi üzerine Meclis toplantısında katılan üç parti grubu da fabrikanın çevreye zarar vereceğini belirterek fabrika yapımını reddetti. Asıl kararın Kocaeli Büyükşehir Meclis toplantısından çıkacağına dikkat çeken halk ise mücadelesini sürdürmekte kararlı.

Körfez Belediye Başkanı İsmail Baran hem kendi parti üyeleri dahil Körfez halkının bu konudan yeterince haberi olmamasına ilişkin, “Elbette ki bu konudan haberim var. Ama bu konunun kamuoyuna haber verilecek zamanı var. Biz her şeyi günlük rapor verir gibi kamuoyuna iletemeyiz. Zamanı geline kamuoyuna bilgi verecektik” açıklamasını yaptı. Arkasından da “Biz de bu konuya karşıyız. Gerekli girişimlerimiz devam ediyor” ifadelerini kullandı. Çöp fabrikasının yapımına dair kesin karar Kocaeli Büyükşehir Belediyesinden çıkacak. İlimtepe halkı çöp fabrikasını yaptırmamaya kararlı olduğunu söylerken, Körfez ilçesinde 36 muhtarın da desteklediği imza kampanyası çöp fabrikasına karşı tepkiyi ve mücadeleyi büyütüyor.

MÜCADELE EDECEĞİZ

Konuyla ilgili belediyenin önünde açıklama yapan  İlimtepe Muhtarı Kazım Elmas “Bu sadece bizim değil, bütün Körfez ve Derince’nin ortak sorunudur. İlimtepe bizim akciğerlerimizdir. Biz bu çöp fabrikasının kurulmasını istemiyoruz. Çöp fabrikası İlimtepe’ye kurulursa Körfez biter. Bugün Körfez Belediye Meclisinden yapılmama kararını geçirtmek bizim için büyük bir hamledir. Biz bu kararı Büyükşehirden de geçirtmek için uğraşacağız. Körfez de 36 muhtar hepsi kendi mahallesinde imza kampanyasına başladı. Hedefimiz 50 bin imza. Ben bir İlimtepe’li olarak ve sonra da bir muhtar olarak çöp fabrikasını istemiyorum ve sonuna kadar da mahallelimle beraber mücadele edeceğim” diye konuştu.

EVLERİMİZİ DE VERİP GİDELİM!

13 yıldır İlimtepe’de yaşayan Ayfer Armutçu, “Buraya üniversite veya sosyal faaliyetler yapabileceğimiz bir alan beklerken bize çöp fabrikasını layık görmeleri bizi çok üzdü” dedi. Ekonomik ve sosyal açıdan yaşaması zor bir yer olan İlimtepe’nin hiç değil temiz havasını kaybetmek istemediklerini anlatan Armutçu, kesinlikle çöp fabrikasının yapımına izin vermeyeceklerini söyledi. Armutçu, “Eğer bize rağmen yapılırsa evlerimizi de onlara verip gideriz” diye konuştu. Cengiz Özpolat ise “Buraya astım, nefes darlığı hastaları iyileşmek için geliyor. Bu fabrika onları ölüme mahkum eder. Türkiye’nin iyi içme sularından biri buradan çıkıyor. Fabrika orayı da etkiler. Bu Kocaeli’nin kaderiyle oynamaktır” dedi.  15 yıldır İlimtepe’de kahvecilik yapan Bekir Gülle ise tepkisini şöyle dile getirdi: “Biz zaten yeteri kadar zehirleniyoruz. Ben kronik tüberküloz hastasıyım. Buranın havası da olmazsa ölürüm. Bu zamana kadar zaten bir şey yapmadılar ona alıştık ama çöp fabrikası da yapmasınlar. Büyükşehirden yapılma karar çıkarsa biz de yaptırmamak için hep birlikte her şeyi yapacağız.”

ÖNCEKİ HABER

Arda Turan, Barça'yla ilk lig maçında asist yaptı

SONRAKİ HABER

‘Demokrasi için barışı savunmak gerekir’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...