09 Ocak 2016 13:13

Gazeteciler gününde örgütlenme çağrısı

Paylaş

İzmir'de 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla açıklama yapan gazeteci örgütleri, meslektaşlarına yaşadıkları sorunlara karşı örgütlenme çağrısında bulundu.
 
İzmir Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) İzmir Şubesi 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla basın toplantısı düzenledi. İzmir Gazeteciler Cemiyet Binası'nda gerçekleşen basın toplantısına cemiyet ve sendika yöneticileri ile gazeteciler katıldı.

İlk olarak konuşan Cemiyet Başkanı Misket Dikmen, gazetecilere yönelik hak ihlalleri ile sayısal verilerin bilgisini vererek "Ülkemiz basın özgürlüğü'nde 180 ülke arasında 149. sırada. Bin 200 gazeteci işşsiz kaldı. 137 gazeteci görevi başında şiddet gördü. 234 gazeteci yargılanıyor. 31 gazeteci cezaevinde. 8’i uluslararası medyadan olmak üzere 100 gazeteci ve medya çalışanı gözaltına alındı. 15 televizyon kanalı kapatıldı. 2 gazeteye el konuldu. 56 farklı olayda gazetecilere akreditasyon engeli getirildi. 128 yayın engellendi. 877 internet sitesine erişim engeli konuldu. Durum vahim. 2015 verileri yarınlara olan kaygımızı büyütüyor. Bugün çalışan gazeteciler günü. Sözün bittiği yerdeyiz" dedi. 

'İŞSİZ GAZETECİLER GÜNÜ OLARAK ANACAĞIZ'

TGS İzmir Şube Başkanı Halil Hüner gazetecilerin yaşadığı mesleki sorunların halkın haber alma hakkına da engel olduğunu dile getirerek şunları söyledi "Her türlü baskıya maruz kalan Türkiye basınının ve gazetecilerin böylesi bir baskı ortamında, özgürlüklerinin ve yasal haklarının yok edildiği süreçte, geçmişte kazandıkları hakları bile ellerinden alınırken '10 Ocak Çalışan Gazeteciler Bayramı'nı kutlamaları söz konusu olamaz. Geçen yıl 10 Ocak bizim için  'Çalışan Gazeteciler Günü' değil, 'Mücadele Günü' demiştik. Bu yıl ise 10 Ocak'ı çalıştırılmayan, çalışamayan, ‘İşsiz Gazeteciler Günü’ olarak anacağız. Biz bayram veya gün değil, gazetecinin aşı, işi, sendikası olsun istiyoruz" dedi.
 
Bölge illerinde gazetecilere yönelik baskılara da değinen Hüner, örgütlenme çağrısında bulunarak "Yeter ki aynı örgütler altında bir arada olalım. Yaptıkları görev sırasında şiddet görüyorlar, bunun farkındayız ama batı basınıyla birlikte hareket ederlerse seslerini daha gür duyurabileceğimizi düşünüyorum" dedi.
 
'ÖRGÜTLENEREK KARŞI DURABİLİRİZ'

Daha sonra konuşan TGS Merkez Yöneticisi Emine Uyar da "Bugüne kadar gerçekten gazetecilik yapmak isteyenlerin önüne engeller konuldu hep ama bu süreç çok daha farklı bir süreç ve bu süreçten bir arada durarak, dayanışarak örgütlenerek çıkabiliriz. Hiç bir gazeteci arkadaşımız yalnız değil, gazetecilerin örgütleri, sendikası var. Olabildiğince bir arada durarak kölelik koşullarında çalışma sistemine ve sansüre karşı durabiliriz. Ayrıca bölge illerinde haber geçmeye çalışan gazeteci arkadaşlarımızın neler yaşadığını biliyoruz. Tutuklanıyorlar, işkence görüyorlar, her türlü şiddete maruz kalıyorlar. O arkadaşlarımızın da yanında olduğumuzu, onların da yalnız olmadığını bölgede gazetecilik yapmanın zorluklarını bildiğimizi hissettirmemiz gerekiyor” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Aziz Kocaoğlu'na 'Kardeş şehrin Diyarbakır için harekete geç' çağrısı

SONRAKİ HABER

Bakan Müezzinoğlu: Sadece domuz gribinden 2, domuz gribi ve ilave hastalıklardan ise 12 kişi öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...