Cizre, Silopi ve Sur’da öğrenciler sınav başvurusu yapamıyor: Sınava başvurmak da yasak
Beyar ÖZALP
Ankara
ÖSYM, 13 Mart günü yapılacak olan YGS için sınav başvurularını 6 Ocak’ta almaya başladı. 20 Ocak başvuru için son tarih. Sokağa çıkma yasağının devam ettiği Cizre, Silopi ve Sur’da yaşayan binlerce öğrenci sınav başvurusunu yapamıyor. Telefon ile görüştüğümüz öğrenciler uzun süredir devam eden çatışmalardan dolayı sınava iyi hazırlanamadıklarını ve son yaşanan yasaklarla beraber sınava başvuramama tehlikesi ile karşı karşıya kaldıklarını belirtiyorlar.
Bir milyondan fazla öğrencinin gireceği YGS için başvurular başladı. Ancak yasağın devam ettiği Cizre, Silopi ve Sur’da binlerce öğrenci sınav başvurusunu yapamıyor. Konu hakkında bilgi veren ÖSYM yetkilileri yasağın bulunduğu ilçelerdeki öğrencilerin de diğer öğrenciler gibi 6-20 Ocak tarihleri arasında sınav başvurularını yapmaları gerektiğini belirttiler.
Bu sene sınava ikinci kez girecek olan dersane öğrencisi Seher Tay, sokağa çıkma yasaklarından dolayı büyük kayıplar yaşadıklarını ve ders çalışamaz duruma geldiklerini vurguladı. Sınav başvurularının başladığını hatırlatan Tay, şu koşullar altında sınava nasıl başvuracaklarını bilmediklerini belirtti.
‘DERSLERE ADEPTE OLAMIYORUM’
Sokağa çıkma yasağından önce yaşadıkları Barbaros Mahallesinden ayrılmak zorunda kaldıklarını belirten Tay yaşadıklarını “Fiziki olarak ne kadar iyi olsak da psikolojik olarak durumumuz kötü. Aklımız orada kalanlarda. Doğup büyüdüğüm evim yok edildi. Bazı ders kitaplarımı yanıma alma fırsatım oldu. Şu an yanımda kitaplarım olsa bile çalışamıyorum. Yaşananlardan olumsuz etkilendim. Bu nedenle derslere adepte olamıyorum” diye anlattı. Çatışmalı sürecin başladığı yaz aylarından beri eğitim hayatlarının durduğunu ifade eden Tay, sokağa çıkma yasağından önce de çatışmalardan dolayı birçok kez dersaneye gidemediklerini belirtti.
Tay, “Cudi mahallesinde oturan bir arkdaşım ile konuştum. Geçtiğimiz günlerde çatışmalar yoğunlaşınca evden ayrılmak zorunda kalmışlar. Yanına test kitaplarını alma fırsatı olmadan evden ayrıldığı için çalışamadığını söyledi” diyerek bölgedeki öğrencilerin durumunu aktardı. Silah ve top sesleri altında ders çalışmaya çalıştıklarını belirten Tay, “Biz bu koşullarda ders çalışmak zorundayız, başka çaremiz yok. Çünkü hayatımızı şekillendiren sınav diye bir gerçeğimiz var. Ancak yaşananlar nedeniyle konu açıklarımız var. Birçok arkadaşım bu nedenle sınava girmekten vazgeçti” dedi.
‘HANİ GENÇLİK GELECEKTİ?’
Sadece sınava girecek öğrencilerin değil, tüm öğrencilerin eğitiminde büyük aksaklıklar yaşandığını söyleyen Tay, sıklıkla kullanılan “Gençler bizim geleceğimizdir” sözünü hatırlatarak şunları söyledi: “Bizler geleceği oluşturacaksak, şu anki koşullarda yaşayan bizlerle nasıl düzgün ve iyi bir gelecek oluşturabilirler? Madem gelecek biz isek bizi bu hale düşürmemeliydiler.”
Batıdaki öğrenciler ile aynı şartlarda sınava girmediklerini belirten Tay, aradaki eşitsizliğin en azından azalması için sokağa çıkma yasaklarının kalkmasını talep ettiklerini söyledi.
SINAVA GİRMEKTEN VAZGEÇTİM
Cizre’den görüştüğümüz lise son sınıf öğrencisi Ferit ise “Dönem başından beri okuluma doğru bir şekilde gidemiyorum. Birçok yerde öğrenciler sınav heyacanı yaşayarak üniversite hayalleri kurarken biz Cizreli öğrenciler acaba sınava girebilecek miyiz diye düşünüyoruz” dedi. Yaşanan çatışmalar ve yasaklardan dolayı okula uzun süredir devam edemediklerini hatırlatan Ferit, “Yaşanlardan dolayı artık sınavı düşünemiyoruz bile çünkü hergün mahsum insanlar ölüyor. Bu koşullarda hiçbir şekilde ders çalışamadığım için bu sene sınava girmekten vazgeçtim” şeklinde konuştu. Ferit sınav başvuralarının başlamasına rağmen hiç kimsenin başvurusunu yapamadığını söyledi.
AYRIMCILIK ORTADAN KALDIRILSIN
Gazetemize açıklama yapan Eğitim-Sen MYK üyesi İsmail Sağdıç ise sokağa çıkma yasaklarının halen uygulandığı ilçelerde öğrenci ve ailelerinden sınavlara başvurmalarını beklenmek istenilmesini, öğrenci ve velilerin yaralanma hatta ölme risklerine neden olacağını söyledi. İlçelerde yaşayan öğrencilerin sorunlarının sadece sınava başvuramamak olmadığını ifade eden Sağdıç “Aylardır orda eğitim öğretim yok, öğretmen yok ve okullar açık değil. Bu şartlar altında öğrencilerin sınavlara yetişmesi de mümkün değil. Eğitim öğretimin olmadığı yerdeki öğrencilerden eğitimin devam ettiği yerlerdeki öğrencilerle aynı koşullarda sınava girmesi bekleniyor. Bu da büyük bir eşitsizlik haksızlıktır. “ diyerek öğrencilerin uğradıkları haksızlık ve ayrımcılığın ortadan kaldırılması için acil önlemler alınmasını istedi.
Evrensel'i Takip Et