09 Ocak 2016 00:54

Muhalefetten kıdem tazminatı konusunda ortak tavır: ‘Amaç işçiyi korumaksa fonsuz düzenleme yapalım’

CHP, HDP, MHP temsilcileri kıdem tazminatının fona devredilmesine ilişkin bir düzenlemeyi onaylamayacaklarını söylediler.

Paylaş

Tamer Arda ERŞİN
Ankara

AKP’nin kıdem tazminatını fona devretme planına muhalefet partilerinden itiraz geldi. Gazetemize konuşan CHP, HDP, MHP temsilcileri işçinin hak kaybına yol açacak bir düzenlemeyi onaylamayacaklarını söylediler. CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, amaç gerçekten işçinin kıdem tazminatı hakkını korumaksa fona gerek olmadan yasal düzenleme yapılabileceğini belirtirken, HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen de kriz ve güvenlik politikalarının faturasının bir kez daha emekçiye kesilmek istendiğini vurguladı. MHP Grup Başkan Vekili Erkan Akçay da, fona devre karşı olduklarını söyledi. 

CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, AKP’nin kıdem tazminatlarını fona devir ederek, kendi siyasi amaçları için kullanacağı uyarısında bulundu. Kıdem tazminatının işçinin iş güvencesi olduğunun altını çizen Özel, “Kıdem tazminatı işçinin alnının teridir. Alnının teriyle hak ettiği,  bir iş güvencesi anlamına geliyor. İşten kolay atılmamasını sağlıyor” dedi. 

Özel, “Bir grup kötü örnek var: İşverenlerin ayrı bir hesapta tutması gereken kıdem tazminatlarını amacı dışında kullandığı ya da yeri geldiğinde ‘iflas ettim’ deyip ödemediği durumlar. Bu kötü örneklerden hareketle işçinin kıdem tazminatı kartının işverende değil de devlette biriken bir hesap haline getirmeyi düşünüyorlar. Esas niyetler keşke kıdem tazminatlarını devlet güvencesine almak olsa. Bugün bir yıl çalışan bir ay kıdem tazminatı biriktiriyor. Fakat düzenlemeyle işverenin 12 ayda 1 ay olan katkısından çok geriye gitmeyi hedefliyorlar. Neredeyse 2 yıla 1 ay, 3 yıla 1 aya kadar geriletmeye çalışıyorlar” diye konuştu. 

DUBLE YOL İÇİN Mİ FON OLUŞTURACAKLAR?

Ayrıca Özel,  hükümetin oluşturulacak kıdem tazminatı fonunu tıpkı işsizlik sigortası fonunda olduğu gibi siyasetin emrine vermek istediğini söyledi. İşsizlik sigortası fonunun amacı dışında kullanılmasına örnekler veren Özel, “İşsizlik sigortası fonundan neler neler yaptılar. Duble yol yapmak için, iş güvenliği kanununda işverene teşvik vermek için kullandılar. Her türlü şey de nasıl işsizlik sigortası fonuna el attılarsa bu söz konusu kıdem tazminatı fonunda da böyle olacak. Sonuçta kıdem tazminatı işçiler için kazanılmış bir hakken, bunu geriletmeye yönelik bir şey yapacaklar. Biz buna karşıyız” dedi.  

Amaç gerçekten işçinin işverende biriken kıdem tazminatına devlet güvencesi getirmekse buna yönelik fon dışında bir düzenleme yapılabileceğini vurgulayan Özel, “Şöyle olabilir mesela. Bu para işveren tarafından her ay o işverene ait özel bir hesapta biriktirilir. O hesaba paranın yatırılmasını devlet denetler. O hesaptan o para işçinin kıdem tazminatını ödemek dışında çekilemez. Böyle bir düzenleme yapsınlar, devlet bunu hem denetlesin hem de güvence altına alsın. Böyle demiyorlar. ‘Bir fon oluşturacağız, işçine işveren payını azaltacağız’ diyorlar. Burada biriken parayı da orada burada harcayacaklar. İşçinin alın terini başka işte kullanacaklar” değerlendirmesi yaptı. 

‘KRİZ VE SAVAŞIN FATURASI EMEKÇİYE KESİLİYOR’

HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen de, AKP’nin savaş politikalarının faturasını emekçilere ödetmeye çalıştığını belirterek şunları söyledi: “Ekonomi ne zaman krize girse bunun faturasını emekçiye ödetme, alın teriyle geçinene ödetme konusunda bir çıkmazla karşı karşıyayız. Bu hükümet Ortadoğu’daki krizi de, Türkiye içerisindeki güvenlik politikasının faturasını da  emekçilere ödetmenin arayışı içerisinde. Asgari ücrete zam yaparken bile bunu işverene değil diğer toplum kesimlerine paylaştırmak gibi bir arayışa girdi. Zaten reel olarak asgari ücrette de bir artış söz konusu olmadı. Kıdem tazminatı konusunda bizim partimizden hiçbir şekilde bu yaptıklarını destekleyen bir yaklaşım bulamayacaklar.”

‘İŞÇİNİN HAKKINI YOK EDEN DÜZENLEMEYE KARŞIYIZ’

Tasarı Meclise gelmeden bir şey söyleyemeyeceklerini ifade eden MHP Grup Başkan Vekili Erkan Akçay ise “Kıdem tazminatının fona devrine karşıyız. Tasarı Meclise gelince yine ona göre konuşuruz. Ancak çalışanların hak ve hukukunu zedeleyen, yok eden veya kısıtlayan düzenlemelere kesinlikle karşı çıkacağız. Bunun işçiler lehine en iyi şekilde değişmesi için ısrarcı olacağız. Tasarıyı getirsinler, komisyonlarda ele alınsın, Genel Kurul safhasında gereken çalışmalar yapılacaktır. İşçilerin hak kaybına yönelik hiçbir düzenlemeye biz onay vermeyiz ve ona kaşı mücadelemizi veririz” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

İş Mahkemelerinde ‘helalleşme’ dönemi: Hakkını gasbeden patronla dost kal!

SONRAKİ HABER

Avrupa’da ayrımcılık had safahada

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...