12 Nisan 2012 13:03

Acılı ailelerden 4+4+4 uyarısı

Okulların fiziki koşulları nedeniyle meydana gelen kazalarda 2 yılda 15 çocuk hayatını kaybetti. Farklı kentlerde meydana gelen kazalarda çocuklarını kaybeden ailelerin topladığı 117 bin imzanın ise Mecliste kaybolduğu ortaya çıktı. Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in kendileriyle görüşmeyi kabul etmediğini belirten aileler d&u

Acılı ailelerden 4+4+4 uyarısı
Paylaş

Okulların fiziki koşulları nedeniyle meydana gelen kazalarda 2 yılda 15 çocuk hayatını kaybetti. Farklı kentlerde meydana gelen kazalarda çocuklarını kaybeden ailelerin topladığı 117 bin imzanın ise Mecliste kaybolduğu ortaya çıktı. Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in kendileriyle görüşmeyi kabul etmediğini belirten aileler dün Meclise gelerek siyasi partileri ziyaret ettiler. Mecliste basın toplantısı düzenleyen aileler, okulların mevcut koşulları düzeltilmeden 4+4+4 eğitim modeliyle çocukların 5 yaşında okula başlatılmasının büyük sorunlar yaratacağı konusunda da uyardılar.

BAŞKA ACILAR OLMASIN DİYE

6 yaşındaki Efe Boz’un İstanbul’daki bir anaokulunda tuvalette kırılan lavabo parçası nedeniyle ölümü, okulların çocuklar için ne kadar güvenli olduğu sorusunu gündeme getirmişti. Ancak hükümetin geçtiğimiz günlerde yasalaştırdığı 4+4+4 modeline göre çocuklar ilköğretime 5 yaşında başlayacak. Çocuklarını benzer kazalarda yitirmiş aileler Gündem Çocuk Derneği ile birlikte, “Başka acılar yaşanmasın” diye dün Mecliste grubu bulunan partileri gezdiler. Aileler hem okulların fiziki koşullarının denetlenmesi için düzenleme yapılmasını istediler, hem de çocukları için adalet.

Manisa’dan, İzmir’e, Urfa’dan, Bingöl’den Adapazarı’na İstanbul’dan Uşak’a kadar farklı kentlerde, okullarda çocuklarını kaybeden aileler, okullarda fiziksel güvenlik konusunda kamuoyunu duyarlı olmaya ve yetkilileri de önlem almaya çağırmak için Mecliste grubu bulunan partileri ziyaret ettiler. Aileleri, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) İstanbul Milletvekili A.Levent Tüzel de, Meclisteki odasında kabul etti.  Tüm ailelerle tek ilgilenen Tüzel, gelişmeleri dinledi.  
İlçelerde Kaymakamlıkların, okul idarelerinin ve Bakanlığın okul sınırları içinde meydana gelen kazaları ört bas ettiklerini, bu konunun üzerine gidilmesini isteyen aileler adına konuşan Efe Boz’un annesi Nurdan Boz, topladıkları 117 bin adet imzanın Bakanlıkta kaybedildiğini, Milli Eğitim Bakanı Ömer Çelik’in randevu taleplerine yanıt vermediğini söyledi.

Son 4+4+4 Yasası ile 5 yaşındaki çocukların okula başlatılmasının yaşamsal tehlikelere yol açacağını belirten Milletvekili Tüzel ise, okulların fiziksel ortamlarının sağlıklı hale getirilmesi, altyapı sorunlarının çözülmesi için bu okul kazalarının, mevcut eğitim sistemiyle birlikte sorgulanması gerektiğine dikkat çekti. Konuya dair Bakanlık ve TBMM nezdinde girişimde bulunacağını  belirtti. (Ankara/EVRENSEL)


Aileler daha sonra CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter ile basın toplantısı düzenlediler. Aileler adına konuşan Efe Boz’un annesi Nurdan Boz, yaşanan kazaların ardından yetkililerden hep “Acınızı paylaşıyoruz ama bu münferit bir kazadır” yanıtı aldıklarını, ancak son iki yılda en az 15 çocuğun daha okullarda meydana gelen kazalarda yaşamını yitirmesinin bu açıklamayı yalanladığını söyledi.

Ocak ayı sonunda Milli Eğitim Bakanlığına “Okullarda Fiziksel Güvenlik Sistemi Proje Önerisi” sunduklarını, fakat yanıt alamadıklarını anlatan Nurdan Boz, geçen sürede 4 çocuğun daha okullarda yaşamını yitirdiğine dikkat çekti. Boz, en acı olanın da sorumluların hiçbir ceza almamaları olduğunu ifade etti.

Boz, tüm bunlar yetmezmiş gibi 4+4+4 yasasıyla önümüzdeki dönem çocukların 5 yaşında okula başlatılacaklarına dikkat çekti. Daha büyük yaştaki çocuklar için bile birçok güvenlik riski bulunduran okulların 5 yaşındaki çocuklar için bir çok tehlike barındırdığını kaydeden Boz, acilen gerekli tedbirler alınmazsa önümüzdeki günlerde daha fazla sayıda çocuğun okullarda yaşamını yitirebileceği uyarısında bulundu.


2 YILDA 15 ÇOCUK OKULDA ÖLDÜ

Umut Balık (9 yaşında): Uşak Eşme’de okuduğu yatılı okulun bahçesindeki açık foseptik çukurunda boğularak hayata veda etti. Rögar kapağının kapatılması için daha önce 3 defa dilekçe verildiği ortaya çıktı.

Fadime Yalçın (9 Yaşında): Çantasını unuttuğu sınıfına kapısı kilitli olduğu için pencereden girmek isterken kafası demir ızgaraya sıkıştı ve boğularak yaşamını yitirdi. Savcılık olayla ilgili takipsizlik verdi.

Efe Boz (6 yaşında): İstanbul’da gittiği anaokulunda tuvalette ayağı kaydı. Tutunduğu lavabo kırılarak Efe’nin boynunu kesti. Efe’nin başına gelenler en az 24 dakika sonra fark edildi. Dava ancak ailesinin başlattığı kampanyadan sonra açıldı.

Anıl Erdem (17 yaşında): İzmir’deki okulunun yaya kapısı kilitlendiği için araç çıkış kapısını kullanmak istedi. Güvenlik ve sıkışma otomatı olmayan kapı Anıl’ın üzerine kapandı. Kazanın sorumlularına sadece para cezası verildi ve görevlerine devam etmelerine engel olunmadı.

Mehmet Ali Yavuz (4 yaşında): 23 Nisan provalarını izlemek isterken okulun 2 senedir bozuk olan demir bahçe kapısı üzerine düştü. Yavuz yaşamını yitirirken, ölüme sebep veren kapı halen tamir edilmedi.

Onur Akgün (17 yaşında): Bitlis-Ahlat’ta itfaiyenin çağrılmadığı yangın tatbikatında 4 dakika boyunca alevler içinde kaldı. Kaldırıldığı hastanede 5 ay verdiği yaşam mücadelesine geçtiğimiz ay yenik düştü.

ÖNCEKİ HABER

‘Merkezde birlik yetmez, yerelde birlik lazım’

SONRAKİ HABER

Gençlik baskı altına alınmak isteniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...