08 Ocak 2016 10:46

Diyanet'ten fetva: Babanın öz kızına şehvet duyması haram değil

Paylaş

Diyanet'e bağlı fetva hattı, internet sitesine yöneltilen “Öz kızını öperken şehvet duymanın nikaha etkisi olur mu” sorusunu cevapsız bırakmak ya da soru soran kişi hakkında suç duyurusunda bulunmak yerine İslami kaynaklara dayanarak cevap verme ihtiyacı hissetti.

"Bu konuda görüş ayrılığı vardır" şeklinde başlayan yanıtta  “Babanın şehvetle kızını öpmesi ya da şehvetle ona sarılmasının nikâha bir etkisi yoktur” ve “Babanın kızını kalın elbiselerden tutarak ya da vücuduna bakıp düşünerek, şehvet duyması, bu tür bir haramlık oluşturmaz. Ayrıca kızın, 9 yaşından büyük olması gerekir” gibi ifadeler kullanıldı.

BirGün'den Erk Acarer'in haberine göre soruya verilen yanıt şöyle:

“Babanın kendi öz kızını öperken şehvet duyması durumunda nikâhın ne olacağı konusunda görüş ayrılığı vardır. Bazı mezheplere göre, babanın şehvetle kızını öpmesi ya da şehvetle ona sarılmasının nikâha bir etkisi yoktur (bkz. İbn Rüşd, Bidayetü’l-Mücdehid, Mısır 1975, II, 33; İbn Kudame, el-Muğni, VII, 486; İbn Cüzey, el- Kavaninü’l Fıkhiyye, 138). Hanefilere göre ise; babanın, kızını şehvetle öpmesi, kızına şehvetle sarılması durumunda kızın annesi bu babaya haram olur. Ancak bu tür sonuç doğuracak tutmanın, teni tenine değerek olması ya da altının sıcaklığını iletecek kadar ince bir örtüden olması gerekir. Kalın elbiselerden tutarak ya da vücuduna bakıp düşünerek, şehvet duymak, bu tür bir haramlık oluşturmaz. Ayrıca kızın, 9 yaşından büyük olması gerekir. Şehvet duymanın işareti, erkeğin organında bir uyanma, uyanıksa uyanışının artması, kadının da kalbinin heyecanla çarpmasıdır.”

Tepkiler üzerine sorunun cevaplandığı link kaldırıldı. Ancak arşivlenen linke buradan ulaşılabilir. 

DİYANET CEVABIN TAHRİF EDİLDİĞİNİ İDDİA ETTİ

Diyanet İşleri Başkanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği yapılan haberler üzerine açıklama yaparak verilen cevapların tahrif edildiğini iddia etti

Diyanet İşleri Başkanlığının açıklaması: 
 “Bugün bazı internet sitelerinde Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı Dini Bilgilendirme Platformu’na dayandırılarak verilen ifadeler ve bu çerçevede metinde yer alan akıl ve ahlaktan yoksun görüşler Din İşleri Yüksek Kurulumuza ve Başkanlığımıza isnat edilemez.

Elektronik ortamda türlü hile ve desiselerle, çeşitli kelime oyunlarıyla, kendisini vatandaş yerine koyarak platforma soru sorup aldığı cevapları da tahrif ederek, bunu Başkanlığımızı itibarsızlaştırmanın bir yöntemi olarak kullanmak hiçbir akıl ve vicdan tarafından kabul edilemez.

Bazı medya kuruluşları tarafından bu tür sapkın, çarpık yorum ve değerlendirmelerin bütün bir topluma Başkanlığımızın görüşü olarak takdim edilmesi hiçbir ahlaki temelle ve duyarlılıkla ilişkilendirilemez.

Söz konusu haberle ilgili olarak tüm yasal haklarımızı kullanacağımızı kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz.” (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

‘Bakımevi değil, hayvan tecrit merkezi’

SONRAKİ HABER

Sur'da 17 yaşındaki çocuk öldürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...