12 Nisan 2012 11:29

İran’a petrol ambargosu Avrupa’yı vuruyor

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri tarafından bu yılın başında nükleer silah çalışması gerekçesiyle İran’a uyguladığı ambargo ters tepti. İran’ın ambargoya petrol boykotuyla karşılık vermesi üzerine Avrupa ve ABD’de petrol fiyatlarının önemli ölçüde yükselmesine neden oldu. Önümüzdeki ay aylar

İran’a petrol ambargosu Avrupa’yı vuruyor
Paylaş

Alman basınında bugün yer alan haberlere göre İran’ın petrol satmayı durdurduğu ülkelerin arasında Almanya’da girdi. Geçtiğimiz Salı günü Yunanistan ve İspanya’ya petrol satışını durduran İran, Çarşamba günü de Almanya’yı bu listeye ekledi. Bugüne kadar belli petrol firmaları ve ülkelere petrol satmama politikası izleyen İran 1 Temmuz’a kadar kendisine ambargo uygulayan bütün AB ülkelerine petrol satışını durduracak. Alman basınında yer alan haberlerde, özellikle İspanya ve Yunanistan’ın borç krizini gerekçe göstererek satın aldığı petrolün karşılığında ödemede bulunmadığı da ifade edildi.

Edinilen bilgilere göre İran petrolünün yüzde 18’ini başta Yunanistan, İtalya, Almanya ve İspanya olmak üzere AB ülkeleri satın alıyordu. Sadece Almanya geçen yıl 821 bin ton İran petrolü satın aldı.

AB EKTİĞİNİ BİÇİYOR

İran’ın AB’ye petrol ambargosu koymasının arkasında AB Dışişleri Bakanları’nın 23 Ocak günü aldığı yaptırım kararı bulunuyor. Kararda, ABD’nin isteği üzerine İran üzerinde baskının artırılması için ticari ilişkileri kesme yer almıştı. Ancak, İran AB’den daha erken davranarak ilk önce İngiltere ve Fransa’ya petrol satışını durdurdu. Her iki ülkeye İran’a yönelik bir askeri operasyona katılacaklarının sinyalini vermişti.

İran en son bu hafta başında İtalya, Yunanistan, İspanya ve Almanya’nın aralarında bulunduğu ülkelere petrol vermeme kararı aldı. Ayrıca mallarını satın almayacağı 100 Avrupalı firmanın ismini kamuoyuna açıkladı.

BOYKOT İRAN’I ETKİLEMEYECEK

İran’ın boykot kararı daha çok Avrupa ülkelerini endişelendiriyor. Son aylarda yükselen petrol fiyatlarının önümüzdeki aylarda daha da artması bekleniyor. Avrupa ülkelerinin ihtiyaç duydukları petrolü karşılamak için yaptıkları girişimlerin de sonuçsuz kaldığı basında yer alıyor.

En büyük petrol ihracatçısı durumundaki Suudi Arabistan’da rezervlerdeki petrolde azalma meydana gelmekle birlikte çıkarılan petrolün rafinerilerde işlenmesinin İran petrolüne göre çok daha pahalı olduğu belirtiliyor. Bu nedenle, kalite bakımından çok daha iyi olan İran petrolünün piyasalardan çekilmesi büyük bir sıkıntıya yol açacak gibi görünüyor. Bu arada Avrupa ülkelerinin bir kısmı İran petrolünden doğan açığın Irak petrolüyle gidermek için girişimler başlattı.
İran yönetimi ise yaptığı açıklamada petrol ambargosunun İran’ı ekonomik olarak zorda bırakmayacağına işaret edildi. Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, petrolden elde edilen finans rezervlerinin ülkeye 2-3 yıl yetebileceğini ileri sürdü.

ASYA’YA UCUZ PETROL

Öte yandan bugün Financial Times gazetesinde yer alan habere göre AB’ye petrol ambargosu uygulayan İran’ın Asya ülkelerine ise daha ucuza petrol satma teklifi yaptı. Yapılan teklif çerçevesinde İran petrolünü satın alacak Asya ülkeleri 60-90 gün arasında geri ödemede bulunabilecek ve üç ay boyunca faiz alınmayacak. Yeni durumdan en çok Hindistan ve Çin gibi ülkelerin karşı çıkacağı ve en çok İran petrolünü satın alacağı tahmin ediliyor. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Siyah gencin katili 1.5 ay sonra gözaltında

SONRAKİ HABER

Nusaybin’in renkleri 4 dilde akacak!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...