12 Nisan 2012 11:21

Siyah gencin katili 1.5 ay sonra gözaltında

ABD’nin Florida eyaletinde silahsız bir siyah genci vurarak öldüren kişi, olaydan bir buçuk ay sonra, ikinci derece cinayet suçlamasıyla tutuklandı. Trayvon Martin adlı siyah gencin öldürülme şekli ve savcıların başta kamu davası açmaya yanaşmaması, ABD’de ırkçılık ve silah kullanımı konusunda hararetli bir tartı

Siyah gencin katili 1.5 ay sonra gözaltında
Paylaş

17 yaşındaki Martin 26 Şubatta, Florida’nın Orlando kenti yakınlarındaki Sanford’da özel bir sitede öldürülmüştü. Gönüllü “Semt Bekçisi” George Zimmermann, Trayvon Martin’in kendisini yumrukladığını ve darp ettiğini, bu nedenle silaha başvurduğunu ve cinayeti işlediğinde meşru müdafaa amacıyla hareket ettiğini iddia etmişti. Florida yasaları, vatandaşların kendilerini tehdit altında hissederlerse ölümcül güce başvurmasına izin veriyor.

SUÇSUZMUŞ!

Zimmerman’ın, kararın açıklanmasından hemen önce tuttuğu yeni avukatı, sanığın mahkemede de suçsuz olduğunu beyan edeceğini söyledi. Zimmerman’ı şimdiye dek temsil eden avukatlar, Salı günü onunla temas kuramadıklarını söylemiş ve davadan çekildiklerini açıklamış; akli dengesi konusunda soru işaretleri olduğunu ima etmişlerdi. Yeni savunma avukatı Mark O’Mara ise Zimmerman’ın akli dengesinin yerinde olduğu konusunda şüphesi bulunmadığını belirtti. Zimmerman’ın nerede olduğu açıklanmadı, ancak tartışmalar ardından davaya atanan Savcı Angela Corey, 24 saat içinde mahkeme önüne çıkacağını söyledi.

GÖSTERİLER DÜZENLENDİ

Martin’in ailesi ve yakınları Zimmerman’ın onu derisinin rengi ve kapüşonlu bir giysi giyiyor olması dolayısıyla öldürdüğünü söylüyor. Zimmerman’ın destekçileri ise gencin ona saldırdığını, burnunu kırdığını ve başını kaldırıma vurduğunu iddia ediyor. Martin cinayeti ardından binlerce kişi Florida başta olmak üzere ülkenin pek çok yerinde gösteriler düzenlemiş, ABD Adalet Bakanlığı da olayla ilgili ayrı bir soruşturma açmıştı.

ABD Başkanı Barack Obama, cinayetin Amerikan toplumunda bir iç hesaplaşmaya yol açması gerektiğini söylemişti.
Zimmerman’ın yargılanacağı ikinci derece cinayet suçlaması önceden planlanmaksızın işlenen bir cinayeti ifade ediyor. Bu suç sabit bulunursa, savcılar ömür boyu hapis talep edebilir. (DIŞ HABERLER)


CİNAYET NASIL İŞLENDİ?

Cinayet öncesinde 911 acil yardım hattını arayan Zimmerman, polise Trayvon Martin’in şüpheli göründüğünü söyledi. 17 yaşındaki Martin, Zimmerman ile karşılaştığında alışverişten babasının nişanlısının aynı sitedeki evine dönüyor, elinde şekerlemeler bulunan bir kese kağıdı ve buzlu çay bulunuyordu. Yağışlı olan havada siyah genç, ceketinin kapüşonunu başının üzerine çekmişti. Yaşanan kovalama ve dövüş ardından Zimmerman, genci tabancayla vurdu.

ÖNCEKİ HABER

TMMOB, Savranoğlu ve Billur Tuz işçilerini ziyaret etti

SONRAKİ HABER

İran’a petrol ambargosu Avrupa’yı vuruyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa