08 Ocak 2016 00:50

Bizim kırmızı çizgimiz de Diyanettir

Paylaş

Ferhat KİŞ
Kayseri

Kayseri’deki  Aleviler, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in, “Cemevlerinin başka bir inancın mabedi gibi gösterilmesi ve caminin alternatifi olması kırmızı çizgimizdir” sözlerine tepki gösterdi. Gazetemize konuşan Kayseri Hacı Bektaşı Veli Kültür Derneği ve Alevi köy dernekleri, Görmez’e, “Aleviliği ve Alevi inanç merkezlerini tarif etmekten vazgeç” diye seslendi. Cemevlerinin camilere  alternatif gösterildiği şeklindeki söylemlerin iki toplum arasındaki kutuplaşmayı arttıracağını belirten Aleviler, “Diyanet İşleri Başkanlığı da bizim kırmızı çizgimizdir” dedi.

DİYANET MUHATABIMIZ DEĞİL

Kayseri Hacı Bektaşı Veli Kültür Derneği ve Vakfı Başkanı Sadık Genç, “Aleviler binlerce yıldır camiye gitmezler. Köylerde köyün en büyük evi neresi ise orada ibadet etmişlerdir. Biz ibadetlerimizi kendi açtığımız cemevlerinde yapmaktayız zaten. Çıkıp da bir Sünni vatandaş ibadet etmek için ‘Cemevi açılmış hadi oraya gidelim artık’ demez. Bu nedenle cami-cemevi kıyaslaması yapmak anlamsızdır” diye konuştu. Diyanet İşleri Başkanının  bu konuda Alevilerin muhatabı olmadığını ifade eden Genç, “Bu konunun tarafları bellidir. Taraflar, Alevi örgütleri ve hükümettir. Mehmet Görmez sanırım Diyanet İşleri Başkanlığına ayrılan bütçeye ortak olacağımızı düşünerek böyle bir açıklama yapma gereği duydu. Mercedes’e binememekten korkmuş olmalı” diye tepki gösterdi. Alevilerin  Diyanete bağlanmak ve devlet bütçesinden kendilerine pay almak derdinde olmadığını dile getiren Genç, “Aleviler laikliğe bağlıdırlar. Hiçbir din ve mezhebin her vatandaştan alınan vergilerle beslenmesini doğru bulmazlar. Bir kırmızı çizgi olacaksa binlerce yıldır ibadetini özgürce yapamayan Alevilerin kırmızı çizgisi olmalıdır, Diyanet İşleri Başkanının değil. Bu açıdan bizim de kırmızı çizgimiz, Aleviliğin Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı olmamasıdır” dedi.

‘ALEVİLERİN TALEPLERİNE SAVAŞ MI AÇILACAK?’

Kayseri Kırkısraklılar Derneği Başkanı Hüseyin Gündüz de, Görmez’e tepki göstererek, “Diyanet İşleri Başkanı ‘Başka bir inancın mabedi gibi gösterilmesi’ diyor. E zaten cemevleri başka bir inancın mabedidir. Cemevi Alevilerin en önemli taleplerindendir ve kırmızı çizgisidir. Diyanet İşleri Başkanı Sünni yurttaşların algısı ile oynamaktadır. Bu tür açıklamalar yaparak biz Alevilerin taleplerini sabote etmeye çalışmaktadır. Hükümet Kürtlerin taleplerine savaş açtı. Belli ki Alevilerin taleplerine de savaş açılacak ki Mehmet Görmez önden konuşuyor” dedi. Çağşak Köyü Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Derviş Altun ise, herhangi bir inancın başka inanç sahipleri tarafından tarif edilemeyeceğini vurgulayarak, “Kimin neye nasıl inandığı, inanç mekanlarının nereler olacağı ilgilendirmez. Hiçbir inancın da başka inançlara alternatif olması gerekmiyor” diye konuştu. Düşmanlaştırıcı bir dil kullanıldığını kaydeden Altun şöyle devam etti: “Toplumu ayrıştıran zihniyet, ülke topraklarında devam etmek istiyor. Beyleri bu kadar savaş çığırtkanlığı yaparken, bu zat da kendine vazife çıkarmıştır. Aleviler, Kürtlere karşı ‘Savaşa hayır’ dedikleri için Alevileri de düşman ilan etmek istiyorlar. Diyanet İşleri Başkanı ifade ettikleri ile suç işlemiştir.” Diyanet İşleri Başkanlığının hükümetin ağzıyla konuşan bir kurum haline geldiğini söyleyen Kayseri Darıdere Derneği Başkanı Hasan Şimşek ise, “Doğrudan Sünni-Hanefi mezhebin kurumu olduğunu gösterdi. Bunun böyle olduğunu bildiğimiz için Aleviler Diyanetle mesafelidir. Bu açıklamalar dışlayıcı ve bölücü açıklamalardır” diye tepki gösterdi.

ÖNCEKİ HABER

700 tane kaldı

SONRAKİ HABER

İran Büyükelçisi Dışişleri'ne çağrıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...