07 Ocak 2016 15:37

Asya Pasifik'te bomba tartışması büyüyor

Paylaş

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin ‘hidrojen bombası’ denemesi yaptığını açıklamasının yankıları bugün de sürdü. Japonya Başbakanı Abe Shinzo sabah ABD Başkanı Barack Obama ile telefon görüşmesi yaptı.

İki ülke liderinin, Kuzey Kore’ye karşı BM tarafından yeni yaptırımların uygulanmasına ilişkin yapılacak müzakerelere öncülük etmek konusunda anlaştığı belirtildi. Ayrıca, Shinzo Abe’nin Japonya’nın da Kuzey Kore’ye yönelik yaptırımlarını tekrar gündeme alacağını dile getirdiği kaydedildi.

Telefon görüşmesinin hemen ardından parlamentoda konuşan Shinzo Abe, “BM Güvenlik Konseyi’ndeki işbirliği de dahil, Japonya ve ABD, uluslararası topluma öncülük etmek konusunda hemfikirdir.” dedi.

BM: ULUSLARARASI TEHDİTTİR

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin hidrojen bombası testini sert şekilde kınadı.
Kuzey Kore’nin hidrojen bombası denemesini New York’ta BM Genel Merkezi’nde acil toplantı düzenleyerek ele alan Güvenlik Konseyi, DPRK’nin nükleer testinin açık bir şekilde Konsey’in 1718 (2006 yılı), 1874 (2009), 2087, 2094 (2013) sayılı kararlarının ihlali olarak değerlendirdi.

Konsey, Kuzey Kore’nin bağlayıcılığı bulunan kararlarını çiğnemesini “uluslararası barış ve güvenliğe karşı bir tehdit” olarak nitelendi.
Güvenlik Konseyi üyeleri, Kuzey Kore’nin bir başka nükleer deneme yapması durumunda ‘başka önemli tedbirlere başvuracağını açıkladı.

ÇİN’DEN 6’LI GÖRÜŞME ÇAĞRISI

Başkent Pekin’de düzenlenen olağan basın toplantısında konuyla ilgili soruları yanıtlayan Çin Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Hua Chunying, Kuzey Kore’nin son nükleer denemesinin 6’lı Görüşmeler’in önemini, zaruriyetini ve aciliyetini ortaya koyduğunu kaydederek, sorunun tek ve etkili çözüm yolunun “6’lı Görüşmeler” olduğunu dile getirdi. 6’lı Görüşme, BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi olan ABD, Çin, Rusya, İngiltere, Fransa ile Almanya’nın görüşmesi anlamına geliyor.

DENEME VAR MI, YOK MU?

Öte yandan bomba denemesinin gerçekten yapılıp yapılmadığı da tartışma konusu oldu. ABD ‘kesin değil’ açıklaması yaparken, BBC’ye konuşan bazı uzmanlar da Kore’nin açıklamasına şüpheyle yaklaştı. ABD merkezli Rand Corporation’dan Bruce Bennett, “Ortaya çıkan patlamanın Kuzey Kore’nin iddia ettiğinden 10 kat daha güçlü olması gerekiyordu” dedi.  Çin devlet televizyonuna konuşan Çinli askeri uzmanlardan Du Wenlong da, ellerindeki verilerin patlayıcının hidrojen bombası olduğu iddiasını desteklemediğini ileri sürdü.

Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest da önceki gün, “İlk incelemeler, Kuzey Kore’nin başarılı bir hidrojen bombası denemesi yaptığı iddialarıyla örtüşmüyor” demişti.

Ancak denemenin yapıldığını söyleyenler de var. Nükleer Silah Testlerinin Yasaklanması Anlaşması Örgütü (CTBTO), Kuzey Kore’nin nükleer tesisi yakınında 4.9 büyüklüğünde bir deprem ölçtüklerini açıkladı. Kurum, iki yıl önce de tamamen aynı büyüklükte bir deprem belirlemişti.  (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Kayyum, Koza'yı aratmadı: 'Halkı bilgilendirmeme toplantısı'

SONRAKİ HABER

Silopi'de katledilen 4. kişinin kimliği belirlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...