07 Ocak 2016 11:40

MEB'e göre savaş değil, sendikal faaliyetler eğitimi engelliyor

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Okullara yazı yollayan MEB Rehberlik ve Denetim Başkanı Atif Ala, Eğitim Sen'in ve KESK'in 'güvenlik güçlerinin terörle mücadelesini' bahane ederek grev yaptığını iddia etti. 

Bölgede süren savaşın eğitim hayatı üzerindeki etksini görmeyen Ala, sendikal faaliyetlerin eğitimi engellediğini belirtti. Ala, ayrıca greve çıkanlar hakkında da inceleme başlatılmasını emretti. Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Bahri Akkan ise asıl eğitimi engelleyenin devletin bölgedeki savaş politikaları olduğunu dile getirdi. 

Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Rehberlik ve Denetim Başkanlığı, okullara skandal bir yazı yolladı. Rehberlik ve Denetim Başkanı Atif Ala'nın imzasıyla yollanan ve konu kısmında 'Eğitim Hakkını Engelleyeci Eylemler' yazan yazıda sendikal faaliyetleri suçlayıcı ifadeler yer aldı. 

Yazıda ilk olarak, Anayasa'da yer alan Eğitim ve Öğrenim Hakkı maddesi, İnsan Hakları ve Temel Özgürlük Korunması'na Dair Sözleşme'sindeki Toplantı ve Dernek Kurma Özgürlüğü maddeleri, 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu'nda yer alan Sendika Üyelerinin ve Yöneticilerinin Güvencesi maddeleri, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun siyasi ve ideolijik faaliyetlerde bulunumayacağı maddeleri ve Türk Ceza Kanunu'nun eğitim hakkının engellenmesinin suç olduğuna dair maddeleri hatırlıtıldı. 

'EĞİTİM ALMA HAKKI ENGELLENDİ'

Yazının devamında ise şu ifadelere yer verildi "Bu itibarla son zamanlarda bazı sendika ve konfederasyonların güvenlik güçlerimizin terörle mücadelesini bahane ederek boykot ve mevzuatla belirlenmiş görevleri yapmama şeklinde eylem kararı almaları, sendikal hakların kullanımı sınırlarını aşıp, eğitim çağındaki bireylerin eğitim alma hakkının engellenmesi durumunu ortaya çıkarmaktadır. Eğitim çağında bulunan öğrencilerin eğitim hakkını engelleyen; öğrencileri ve velileri okulu boykot etmeleri yönünde teşvik eden; görev ve yükümlülüklerini yerine getirmeyip meri mevzuata aykırı eylemlerde yer aldığı belirlenen kamu görevlilerinin kanıtlayıcı bilgi ve belgelerle Bakanlığımız Rehberlik ve Denetim Başkanlığı'na bildirilmesi hususunda gereğini arz/rica ederim" denildi. 

AKKAN: MİLLİ EĞİTİM YAVUZ HIRSIZ

Milli Eğitim yazısını gazetemize değerlendiren Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Bahri Akkan 'Yavuz hırsız evsahibini bastırır' atasözünü hatırlatarak "Utanmadan, sıkılmadan, iki aydır 200 binin üzerinde öğrencinin sıkıyönetimlerle sokağa çıkma yasakları ile eğitim hakkını, TEOG sınavına girmesini ve bir ay sonra yapılacak üniversite sınavlarında fırsat eşitliğini engelleyen devletin ve bakanlığın bu yaptıklarına tepki gösteren Eğitim Sen'in yapmış olduğu iş bırakma eylemini, eğitim faaliyetini aksatma olarak değerlendirmesi tam bir kepazelik örneği" dedi. 

'BARIŞ GELENE KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ'

Yazıyı, havuz medyası tarafından yaşanılan savaşla ilgili oluşturulan algıyı eğitim kurumlarında da oluşturma çabası olarak değerlendiren Akkan şunları dedi "Bu algı operasyonlarına boyun eğmeyeceğimizi, Eğitim Sen olarak mücadelemizi artırarak savaşın sona erip barış koşullarının yaratılmasına kadar devam ettireceğimizi, Milli Eğitim Bakanlığı'nın bilmesi gerekmektedir". 

ÖNCEKİ HABER

DİHA: Nusaybin'de bir yurttaş zırhlı araçtan açılan ateş sonucu hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Metin Göktepe Anadolu Üniversitesi’nde anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...