07 Ocak 2016 10:59

Demirtaş: Saray’ın şatafatından Kürt sorunu görünmüyormuş!

Paylaş

Van’da sokağa çıkma yasaklarına karşı yapılan miting için sabahın erken saatlerinden itibaren halk Beşyol Meydanı’nda toplandı. Polisin ablukaya aldığı kentte, mitinge katılmak için ilçelerden gelenler engellendi. Buna rağmen mitinge binlerce insan katıldı. Mitinge Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Bekir Kaya ve Hatice Çoban, HDP Van Milletvekilleri Lezgin Botan, Nadir Yıldırım, HDP ve DBP yöneticileri de katıldı.

‘HALKTAN YÜKSEKTE OLAMAZSINIZ’

Van’da sokağa çıkma yasaklarına karşı düzenlenen mitinginde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Kürt sorunu yoktur’ söylemine cevap verdi. Erdoğan’ın Saray’ın görkeminden Kürt sorununu göremediğini söyleyen Demirtaş, “Van’ın sokaklarında Ağrı’nın, Muş’un, Bitlis’in varoşlarına gitsin, İstanbul’un varoşlarına gitsin, gecekondularına gitsin, Cizre’ye, Silopi’ye, Sur’a gitsin. Oradan baksa görecek ki Kürt sorunu hiç çözülmemiş. Tam tersine daha da büyük bir sorun haline gelmiş. Saray’ın penceresinden görünmeyen şeyler, sokağın gerçekliğinden, sokağın yalın halinden daha iyi görünüyor. Kendinizi yüksekte zannetmeyin. Halktan daha yüksekte olamazsınız” dedi. 

‘KÜRT SORUNUNUN ÇÖZÜLDÜĞÜNDEN KÜRTLEİRN HABERİ YOK’

Kürt sorunun çözüldüğünden Kürtlerin haberi olmadığını söyleyen Demirtaş, “Bu kadar yaşanmışlık, çözüm süreçleri barış arayışları, bu kadar çekilen zahmet ve acılar halkın özgürlük ve demokrasi isteği hiç yokmuş gibi, aniden Kürt sorunu bitiverdi. Ne zaman çözdüler, nerede çözdüler, hangi adımı attılar. Kürtlerin haberi yok. Demekki Sarayın penceresinden bakınca öyle gözüküyormuş. Sarayın o şatafatından, lüksünden, görkeminden dünyaya bakınca demek ki Kürt sorunu görünmüyor” dedi.

‘CİZRE’DE SİVİLLER ÖLDÜRÜLÜRKEN NE HENDEK, NE BARİKAT VARDI’

Her zaman barışı dile getirmelerine rağmen, 7 Haziran seçimlerinin ardından savaş konseptinin başlatıldığına dikkat çeken Demirtaş, bunun sonucu olarak da hendek ve barikatların ortaya çıktığını söyledi. Demirtaş, “Ne HDP olarak hendeği biz kazdık. Ne de biz kazdırdık. Cizre’de on gün içinde aralarında Nihat Kazanhan’ında olduğu, on altı sivil öldürüldü. O dönem İçişleri Bakanı çıktı dedi ki ‘asla sivil öldürülmemiştir. Öldürülenler içinde sivil yok.’ Ama savcı vicdanlı bir soruşturma yapınca ortaya çıktı ki öldürülenler sivil. Orada ne hendek vardı. Ne de barikat” şeklinde konuştu.

‘BİZ SÖYLEDİKLERİMİZİN ARKASINDAYIZ, YA SİZ?’

DTK’nın yayımladığı 14 maddelik deklerasyonla sorunu yeniden siyasi zeminde tartışmak istediğini belirtmesine rağmen dokunulmazlıkların kaldırılmasının gündeme getirildiğine vurgu yapan Demirtaş, “Ama biz korkmuyoruz. Yarın bizi mahkeme karşısına çıkardığınızda ‘özerkliği, öz yönetimi savundun mu’ dediklerinde ‘evet savundum’ diyeceğim. Bu partimin politikasıdır zaten. ‘Halkının zulme karşı yanında oldun mu’ diye sorduklarında ‘evet oldum’ diyeceğim. Peki size ayakkabı kutularını, para sayma makinalarını sorduklarında ‘çaldık, yedik, götürdük’ diyebilecek misiniz? Sizin sağladığınız dokunulmazlık olsa da olur olmasada. Savunamayacağımız, arkasında duramayacağımız hiç bir şey yok” dedi.

‘MAHKEME SÜRECE GÖRE KARARLAR ALIYOR’

Çözümden bahsettikçe tehditlerle karşılandıklarını söyleyen Demirtaş, “Her gün çözüm, barış çağrısı yaptıkça hakaretle, tehditle karşılaşıyoruz. Ülkede çözüm süreci olduğu günlerde mahkemeler de ona göre davranıyordu. Çözüm süreci yoktur diye şimdi herkese ağır cezalar yağdırmaya başladılar. İşte Bekir Kaya, Cüneyt Caniş başta olmak üzere Van’da çok sayıda arkadaşımıza 15 yıl ceza verdiler. Kendi kanuna aykırı davranıyor mahkeme yahu” şeklinde konuştu.

‘ÇÖZÜMDEN GERİ DÖNDÜLER’

Çözüm sürecini iki buçuk yıl boyunca İmralı, KCK yönetimi ve AKP hükümeti ile sürdürdüklerini ama geri adım atıldığını söyleyen Demirtaş, “İki buçuk yıl boyunca yüzlerce toplantı yaptık. Yüzlerce defa bir araya geldik. Bizim o bir araya gelmemizin amacı neydi; Kürt sorununu çözmek. Kürt sorununu silahsız, çatışma, operasyon, ölüm olmadan konuşarak masada çözmek için. Öyle bir noktaya geldik ki İmralı’da müzakerelere başlanacağı haftaya giriş yapmıştık. Dolmabahçe’de 26 Şubat 2015’te bir mutabakat metnini hep birlikte açıkladık ve dedik ki; Artık demokratik siyasetle, artık müzakere ile olsun ama bu çözümü bugünkü noktaya getirdiler” dedi.

‘BİRLİKTE YAŞAMIN MÜMKÜN OLMASI İÇİN BATIDAN DA SES ÇIKMALI’

Yaşanan bu acılar karşısında Türkiye’nin batısından da ses çıkması gerektiğini belirten Demirtaş, “Başkanlık uğruna yaptıkları bu kanlı polirtikanın hesabını verecekler. Bizim Türkiye’nin vicdanlı insanlarına ihtiyacımız var. Burada Kürt halkı bu kadar barış, bu kadar çözüm heveslisiyken, ille de ‘ev ev temizleyeceğim’ diyen anlayışa karşı batıdan da barış sesi çıkması lazım. Batıdan da kardeşlik sesinin yükselmesi lazım. Barışı savunmak için, çözümü savunmak için HDP’li olmaya gerek yok. Kürt olmaya gerek yok. İnsan olmak yeterlidir. Bu ölümleri durdurmak zor bir şey değil. Bu gün burada Van meydanlarında haykıranlar kadar İzmir’de, İstanbul’da, Konya’da ki insanlarımızda haykırırsa o zaman barış olur bu ülkede. O zaman birlikte yaşam daha mümkün olur” dedi. 

Mitingin ardından dağılan halka polis gaz bombası ile saldırdı. Gözaltına alınanlar oldu. (Van/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

BES: Adalet Bakanlığı adil davransın

SONRAKİ HABER

Kadınlar Mecliste beyaz tülbentlerini yaşamdan yana taşa çaldılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...