07 Ocak 2016 08:26

Barbaros Şansal hakkındaki soruşturmaya takipsizlik

Paylaş

Modacı  Barbaros Şansal hakkında, Twitter hesabından attığı, “Hala şehit diyorlar,.....yoluna gitti niyazi lafını bilmiyorlar” mesajı nedeniyle yürütülen soruşturma takipsizlik kararı ile sonuçlandı. Takipsizlik kararında, soruşturmaya konu tweetin, düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti kapsamında kabul edilmesi gerektiği belirtildi.

Barbaros Şansal’ın Twitter hesabında 31 Temmuz 2015 tarihinde yazdığı, “Hala şehit diyorlar,........yoluna gitti niyazi lafını bilmiyorlar” mesajı üzerine Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuran İstanbul Barosu avukatlarından Rahmi Kurt, Şansal’ın söz konusu mesajında, “Halkı kin ve düşmanlığa alenen hakaret” ve “Ölen kişinin hatırasına hakaret” suçlarını işlediğini öne sürmüştü.

Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Sait Kara, soruşturma sonucu takipsizlik kararı verdi. Savcı Kara takipsizlik kararında, söz konusu tweetin hangi eylem nedeniyle ve hangi şehit ile ilgili olarak atıldığının belli olmadığını belirtti. Soruşturmaya konu tweet nedeniyle,  “Ölen kişinin hatırasına hakaret suçunun oluşabilmesi için şehit ya da ölenlerin yakınlarının bizzat şikayetçi olması gerektiği belirtilen takipsizlik kararında, “Şikayet hakkı ölenin yakınlarına aittir. Dosyada geçerli, usulüne uygun bu yönüyle bir şikayetin bulunmadığı, şüphelinin suçu işleme kastıyla hareket ettiği sonucunun bu tweet içeriğinden çıkartılamaz” denildi.

Savcı Kara'nın, Şansal’ın, “Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme” suçu ile de suçlandığı hatırlatılan takipsizlik kararı şöyle devam etti:

“Şüphelinin ayrıca ‘halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik’ suçunu işlediği ileri sürülmüş ise de, atılan tweetin metin içeriği dikkate alındığında, bu mesajın düşünceyi açıklama ve yayma kapsamında bulunduğunun kabulü gerekir. Bu hürriyetin, demokratik toplam gereğinin sonucu olduğu ve tek başına bu tweetin bu suçun oluşmasına elverişli nitelikte bulunmadığı , bu suçun oluşabilmesi için suçu oluşturan (tahrik) soyut saygısızlık ve reddin ötesinde bir halk kesimine karşı düşmanca tavırlar gösterilmesini sağlamaya ve / veya bu tür tavırları pekiştirmeye objektif olarak elverişli olması gerekir. Ayrıca failin de bu amacı güttüğüne dair subjektif kastının da aranması gerekir. Şikayete konu tweette suçun unsurlarının kabulünün kabul edilemeyeceği anlaşıldığından, şikayete konu olay nedeniyle kovuşturmaya yer olmadığına.” (DHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Yol kenarında bulunan cenazelerin kimlikleri belirlendi

SONRAKİ HABER

Brezilyalı Karikatürist Latuff: Türkiye'de çizseydim kafama kurşun yerdim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...