07 Ocak 2016 07:36

Başçı: Para politikasında sadeleşme adımlarına başlanabilir

Paylaş

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, gerekli koşulların oluşması durumunda, 19 Ocak'ta yapılacak olan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından itibaren para politikasında sadeleşme adımlarına başlanabileceğini söyledi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bugün bir sunum gerçekleştiren Başçı, cari işlemler dengesindeki iyileşmenin sürdüğünü, Avrupa Birliği ülkelerindeki talep artışının büyümeyi ve dengelenmeyi desteklediğini söyledi.

Açıklanan yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini de ifade eden Başçı, mevcut para politikası duruşunun enflasyon görünümüne karşı sıkı, döviz likiditesinde dengeleyici ve finansal istikrarı destekleyici olduğunun da altını çizdi.

Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceğine ilişkin Merkez Bankası görüşünü de yineleyen Başçı, "Küresel para politikalarındaki normalleşmenin başlaması ile birlikte oynaklıklarda gözlenen düşüşün kalıcı olması halinde önümüzdeki toplantıdan itibaren para politikasındaki sadeleşme adımlarına başlanabilecektir" diye ekledi.
Erdem başçı aynı sunumu, 5 Ocak Salı günü de Bakanlar Kurulu'na yapmıştı.

YILIN İLK PPK TOPLANTISI 19 OCAK'TA

ABD Merkez Bankası'nın geçen 18 Aralık’taki 0.25 puanlık faiz artışı sonrasında yaptığı toplantısında beklenen faiz artışını yapmayan Merkez Bankası PPK, 2016 yılının ilk toplantısını 19 Ocak'ta yapacak.
Merkez Bankası'nın politika faizinde bir artışı beraberinde getirecek bir sadeleşme adımı beklentilerine karşın kısa vadeli faizleri sabit tuttuğu 22 Aralık'taki PPK toplantısına ilişkin özetlerinde, "Enerji fiyatlarındaki gelişmeler enflasyonu olumlu yönde etkilemeye devam etmekle birlikte, birikimli döviz kuru hareketleri çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeyi geciktiriyor. Bu çerçevede çekirdek enflasyon göstergelerinin bir süre daha yüksek seviyelerini koruması bekleniyor" denildi. (DHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Mersin'de yürüyüş yolu için ağaç katliamı

SONRAKİ HABER

'2 gencimizin cenazesi yerdeyken cenazelerimizi almayacağız'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa