06 Ocak 2016 17:43

Burundi’de işkence, gözaltı, kayıp

Paylaş

Orta Afrika’nın en yoksul ülkelerinden biri olan Burundi’de Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza’nın yasayı değiştirerek yeniden başkan olmasıyla başlayan kriz devam ediyor. Ülkede bir yanda siyasi geçiş görüşmeleri durdurulurken, diğer yanda halkın üzerinde uygulanan baskı artıyor. Uluslararası Af Örgütü de ülkede artan baskıyla birlikte, işkence olaylarının arttığına dikkati çekti, gözaltında kayıpların da olduğunu bildirdi. 

Örgüt, Burundi’de Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza’ya karşı çıkanlara uygulanan işkence olaylarının arttığını duyurdu. Örgüt tarafından yayımlanan raporda, Nkurunziza’ya karşı olan kişilerin itirafta bulunmaları için işkence yapıldığı, polislerin işkenceyle mahkumlardan zorla ifade aldığı iddia edildi. 

400 KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ

Nisan ayında üçüncü kez Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza’nın aday olacağını açıklamasıyla birlikte ülkede büyük bir siyasi kriz başlamıştı. Anayasayı değiştirerek kendisine başkanlık yolunu açan Nkurunziza ülkede gözaltı furyası başlattı. Nisan ayından beri 400 kişi öldürüldü. Birleşmiş Milletler ve Afrika Birliği 220.000 kişisini evden kaçmak zorunda kaldığını açıkladı. 

GÖRÜŞMELER DURDU

Diğer bir taraftan da Afrika Birliği ve Birleşmiş Milletlerin çağrısıyla Uganda’da devam etmesi ön gürülen diyalog görüşmeleri ise ertelendi. Geçtiğimiz Agustos ayında Burundi’den bir heyeti, hükümet yetkilileri, muhalefet ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan bir heyet, Uganda’da bir araya gelmişti. Ancak görüşmelerin aralık ayında askeri üsse gerçekleştirilen bir saldırı nedeniyle ertlendiği iddia edildi. 
Burundi’de Aralık ayında çatışmalar yeniden şiddetlendi. üç askeri birliğe yapılan saldırı ve sonrasında yaşanan çatışmalarda 79’u hükümet karşıtı olmak üzere 87 kişi hayatını kaybetmiş, ABD artan şiddet olayları üzerine Burundi’deki vatandaşlarına ülkeyi terk etmeleri çağrısı yapmıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Suudi Arabistan ‘idamlara tepki’ için hazırlık yaptı iddiası

SONRAKİ HABER

Mülteciler kışla savaşıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...