06 Ocak 2016 17:42

Suudi Arabistan ‘idamlara tepki’ için hazırlık yaptı iddiası

Paylaş

INDEPENDENT gazetesi, Suudi Arabistan’ın, Şii din adamı Şeyh el Nemr’in de içinde olduğu 47 kişinin idam edilmesinin infial yaratacağını önceden bildiğini ve buna karşı hazırlık yaptığını iddia etti.

Independent’ın İngiliz insan hakları örgütü Reprieve’in ele geçirdiği bir belgeye dayandırdığı haberinde, Suudi Arabistanlı yetkililerin 2 Ocak’ta gerçekleştirilen kitlesel idamların protestolara neden olacağını önceden bildiği belirtildi. Reprieve’in ele geçirdiği belgeye göre, hükümete bağlı emniyet güçleri, idamların gerçekleştirileceği bölgelerdeki güvenlik birimlerine ‘çok acil’ diye işaretlenmiş mektuplar gönderildi. Bu mektuplarda, güvenlik gücü çalışanlarının tatil planlarını iptal etmesi ve ‘tam teyakkuz’ hâline geçmesi istendi.

SİYASİ NEDENLER DOĞRULANDI

Bu arada Reprieve’in idam cezalarını takip eden yetkilisi Maya Foa, Independent’a yaptığı açıklamada, ele geçirdikleri mektubun idam cezalarının ardından siyasi nedenler yattığını doğruladığını söyledi. “Güvenlik birimlerine gönderilen bu mektup Suudi yetkililerin idamlar öncesi yaptıkları hazırlığın seviyesini gösteriyor. Bu da, siyasi nedenlere dayanan bu idamların infiale ve protestolara neden olduğunu önceden tahmin ettikleri anlamına geliyor” diyen Foa, “Suudi Arabistan hükümeti uluslararası sahnede kendini kanıtlamak istiyorsa, protestoculara işkence edip onları idam etmeyi bırakmalı, bunun yerine adil ve şeffaf duruşmalar düzenlemeli” ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

23 Aralık'ta Dargeçit'te yaralanan Fatma Kılıç yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Burundi’de işkence, gözaltı, kayıp

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...