06 Ocak 2016 17:23

Cizre’de göç etmek zorunda kalan Susın Çömlek: Tarih bu zulmü unutmaz

Paylaş

Beyar ÖZALP
Ankara

Sokağa çıkma yasağının 24. gününe girdiği Şırnak'ın Cizre ilçesinde, saldırıların gittikçe artması ve zırhlı araçlardan yapılan anonslar nedeniyle halk evlerinden ayrılmak zorunda kalıyor. Yafes Mahallesi'ndeki evlerinin yapılan saldırılarda hedef alınmasının ardından başka bir mahalleye göç etmek zorunda kalan Susın Çömlek yaşadıklarını gazetemize anlattı. Çömlek çok geç olmadan Cizre, Silopi ve Sur'un sesine ses verilmesi çağrısında bulundu.

Sokağa çıkma yasağının başlamasıyla beraber asker ve polisin hayatlarını felç edecek şekilde hiç durmadan günlerce her yeri top atışına tuttuğunu belirten yurttaş, bu saldırılardan kendi evlerinin nasibini aldığını söyledi. Çömlek, "Aynı zamanda karşı dairemde oturan amcamların evi de hasar alınca, iki aile apartmanın giriş katına inmek zorunda kaldık. Bizimle beraber diğer komşularımızda risk altında olduğu için 4 aile bir evde, 28 kişi aynı dairede kaldık. İlk başlarda gıda sıkıntısı yaşamadık ancak elektrik ve su sıkıntısı gittikçe büyüyordu" diye konuştu. Yaşanan temel ihtiyaç sıkıntılarını komşuları ile komünal bir şekilde paylaşarak giderdiklerini ifade eden Çömlek, mahallerine yönelik saldırılar nedeniyle mahallenin boşaldığını, bunun üzerine kendilerinin de evlerinden ayrılmak zorunda kaldıklarını belirtti.

'BİZİ GÖÇE ZORLUYORLAR'

Şu an bir akrabalarının evinde 25 kişi ile beraber kaldıklarını anlatan Çömlek, "7 yaşındaki çoçuktan 70 yaşındaki anneye kadar tam kendi topraklarımızda bize mülteci gibi bakan, bizi göçe zorlayan zihniyete karşı evimizi mahallemizi hiçbir zaman bırakmıyacağız" diye konuştu. İnançlarının ve iradelerinin kurulmasının zor olduğunu vurgulayan Çömlek "Halkı yaptıkları anonslarla etkilemeye çalışan zihniyetin istediği hedefe ulaşması mümkün değildir. Tarih bu zulmü unutmaz. İnadına özgürlük inadına yaşam diyen bir halkız" dedi.

'ÜÇ MAYMUNU OYNAYANLAR VAR' 

Yasağın başladığı günden bu yana hayatlarında sadece bomba seslerinin var olduğunu ve her an ölümle baş başa kalmış gibi haber beklediklerini ifade eden Çömlek, tüm gün kim öldü, kime ne oldu, neresi yandı düşünceleri ile boğuştuklarını belirtti. "Tarihin kanlı sayfalarında Cizre'de Miray sebeğin ölümü , Silopi'de sokak ortasında 7 gün kalan Taybet Ana'nın öldürüp cenazesinin alınmasına müsade edilmeyen zihniyeti yazacak" diyen Çömlek,  yaşadıkları  zulüm karşısında üç maymunu oynayanların birgün vicdanlarıyla başbaşa kaldıklarında ölümlerin artmasında paylarının olduğunu anlayacaklarını söyledi. Çömlek,  çok geç olmadan Cizre,Silopi ve Sur'un sesine ses verilmesi çağrısında bulundu. 

ÖNCEKİ HABER

KJA, HDK, DTK ve HDP: Kadınlar kazanacak

SONRAKİ HABER

Sahte can yeleği imalathanesinde Suriyeli çocuk işçileri çalıştırmışlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...