06 Ocak 2016 15:39

Meclis Başkanı Kahraman Başbakan Davutoğlu ile görüştü

Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun TBMM Başkanı İsmail Kahraman ile yaptığı görüşme 1 saat 10 dakika sürdü. Başbakan Davutoğlu, görüşme sonrası açıklamalarda bulundu. 33 yıllık kimsenin memnun olmadığı anayasa halen yürürlükte olduğunu söyleyen Başbakan Davutoğlu, "Dolayısıyla bir taraftan acil eylem planı ve diğer icraatlar çerçevesinde adımlar atarken, diğer taraftan da özgürlükçü, katılımcı, sivil, güçler ayrılığı prensibine dayanan, kısıtlayıcı ve yasaklayıcı olmayan, insan onurunu öne çıkaran, vatandaşlığı esas alıp devleti vatandaşa göre tanımlayan yeni bir anayasa fikriyle kamuoyumuzun önüne çıktık" dedi.

Başbakan Davutoğlu, verilen vaatleri birer birer yerine getirmek için harekete geçtiklerini ifade ederek 3 ay için açıklanan vaatlerin yüzde 30'unu gerçekleştirdiklerini iddia etti. 3 ay için açıklanan reform paketlerinin yüzde 25'inin Meclis'e sevk edildiğini söyleyen Başbakan Davutoğlu, “Önümüzdeki hafta Bakanlar Kurulunda ayrımcılıkla mücadele başta olmak üzere reform yasalarını görüşmeye devam edeceğiz” dedi.

‘12 EYLÜL ANAYASASINDAN MEMNUNUM' DİYEN DE KİMSEYE RASTLANMADI’

Yeni bir anayasa fikrinin bu seçim sonrasında ortaya çıkmış bir fikir olmadığını söyleyen Başbakan Davutoğlu, "Aslına bakarsanız, 12 Eylül Anayasası devreye girdikten sonraki bütün sivil kadrolar, rahmetli Özal'dan bu yana bütün sivil kadrolar yeni bir anayasa yapmak idealini hep gündeme getirdiler. Hiçbir siyasi parti yok ki 12 Eylül Anayasasını beğenmiş olsun ve yeni bir anayasa ihtiyacından bahsetmemiş olsun. Hemen hemen her hükümet, her siyasi parti, kurulduğu zaman veya seçime giderken, 12 Eylül Anayasasının darbe niteliğinden şikayet etmiş ve bu darbe niteliğine karşı sivil bir anayasa yapımı konusunda millete vaatte bulunmuştur. Bunun istisnası yoktur. '12 Eylül Anayasasından memnunum' diyen de kimseye rastlanmadı. Maddelerin neredeyse üçte ikisinde büyük değişiklik yapıldı ama halen anayasa ihtiyacı gündemde oldu. AK Parti iktidarı olarak bizler de 2002 yılında kurulduktan hemen sonra, Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde bu ihtiyacı hep gündeme getirdik. Bütün seçimler sonrasında da hep adımlar attık" diye konuştu.

‘DEVLETİ VATANDAŞA GÖRE TANIMLAYAN YENİ BİR ANAYASA FİKRİYLE KAMUOYUMUZUN ÖNÜNE ÇIKTIK’

33 yıllık kimsenin memnun olmadığı anayasa halen yürürlükte olduğunu söyleyen Başbakan Davutoğlu, "Dolayısıyla bir taraftan acil eylem planı ve diğer icraatlar çerçevesinde adımlar atarken, diğer taraftan da özgürlükçü, katılımcı, sivil, güçler ayrılığı prensibine dayanan, kısıtlayıcı ve yasaklayıcı olmayan, insan onurunu öne çıkaran, vatandaşlığı esas alıp devleti vatandaşa göre tanımlayan yeni bir anayasa fikriyle kamuoyumuzun önüne çıktık" dedi. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

EGO’da direnişi bitti 7 işçi daha işten atıldı

SONRAKİ HABER

Diyarbakır'da eğitim emekçileri meslektaşların vurulmasını protesto etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...