06 Ocak 2016 14:58

1 verip 3 alıyorlar

Bize bir işçinin kendi parasıyla bırakın oyunculuk eğitimi almasını, herhangi bir tiyatro oyununa gitmekte bile zorlanacağını söylüyor. Oy kazanmak için verilmiş bir vaat olduğunu söylüyor AKP'nin 1300 lira asgari ücretinin

Paylaş

Muzaffer Güler
Cumali Kaya
İMES/İstanbul

Asgari ücret en çok tartışılan konulardan biri. Özellikle işçi gençler arasında. Biz de İMES'te çalışan çalışan Mustafa ile sohbet edelim istedik hem asgari ücret hem de yaşam koşulları üzerine. Mustafa 21 yaşında, oyunculuk hayali olan ve İMES'te çalışan onlarca genç işçiden birisi. Ülker işçilerinin direnişi için yapılan bir dayanışmada sergilenen tiyatro oyununda da sahne almış aynı zamanda. Hayali tiyatrocu olmak. Bu nedenle çalışmak zorunda kaldığını söylüyor. Bize bir işçinin kendi parasıyla bırakın oyunculuk eğitimi almasını, herhangi bir tiyatro oyununa gitmekte bile zorlanacağını anlatıyor. "13 yıldır iktidardalar. İşçi için emekçi için ne iyilik yaptılar ki?" diye soruyor. Asgari ücret söylemlerinin de kendisi açısından geçerli olmadığını anlatıyor. Üç kuruş maaşa zam yapılıyorsa üç bin kuruş da elektriğe, doğalgaza, vergilere yapıldığını. Verilen zammın da misliyle geri alındığını düşünüyor.
NE YAPACAĞIZ?
Mustafa'ya hak veriyoruz biz de. Ama bir sorumuz var ona; 'peki ne yapmak gerek?' Daha biz sorumuzu bitirmeden o başlıyor konuşmaya "Tek başımıza hiçbir şey yapamayız. Bir araya gelmeliyiz, önce kendi aramızda tartışıp bir karar almalı, patronun kapısına dayanmalıyız. Ama bu ülkede böyle şeyler söylendiği zaman insanlar grev veya iş bırakma gibi eylemler olarak algılıyor. Yapmamız gereken bir tarafta işçiler bir tarafta patron ve hükümet arasında toplu bir görüşme ve anlaşma. Ancak hukuki ve somut kazanımlar elde edemediğimiz zaman grev de yapmalıyız. Gerekirse iş bırakma eylemi de yapmalıyız.'' diyor Mustafa. Ardından da ekliyor; "Bizim istediğimiz fazla bir şey yok. Şu an yaşadığımız ülkenin ekonomik şartlarında rahat bir yaşam sürmek istiyoruz."
BİRLİK OLMAK ŞART
Konuşmalar sık sık bir araya gelmeliyiz vurgusuyla ilerlerken işçilerin sosyal hayatını, Mustafa'nın oyunculuk hayallerini sormadan edemedik. Mustafa bu konuda; "Oyunculuk eğitimi almak benim hayalim. Şu an yaptığım meslek benim için amaç değil araç. Oyunculuk eğitimi alabilmek için bana maddi kaynak olacak bir araç. İşçiler için sosyal hayat konusuna gelince işçinin sosyal hayatı patron için önemli değil. Eğer işçi yaptığı mesainin parasını alıyorsa bu patron için sığınılacak bir kapıdır. Parasını veriyorum der ve olay kapanır. Hatta birçok işçi de bu gözle bakar. Evet çok çalışıyorum, sosyal hayatım yok ama paramı alıyorum der. Bu tarzda düşünen işçiler durumun vahametini iş işten geçtikten sonra anlar. Parası olamadan yaşlanmıştır... Ama eskiden daha ağır koşullarda çalışan işçileri düşünürsek biz genç işçiler bir tık daha öndeyiz. Sadece kendimiz için değil bizden sonra gelecek işçi nesil içinde bir araya gelip birlik olmak şart." Diye anlatıyor düşündüklerini. Biz de onunla sohbetimizi burada bitiriyoruz.


1 AY YETMELİ

İMES çok ağır koşulları olan bir sanayi havzası diye anlatıyor Mustafa; "iş yerlerimiz denetlenmiyor. Denetlenirse de prosedür gereği önced  alarına da değinmek istiyor." Asgari ücret için net bir şey söyleyemiyorum ama bir işçinin aldığı para, bir aylık süreyi rahat geçirebilecek kadar olmalıdır. 

ÖNCEKİ HABER

2016 Şükran ve Gurbet için de hoş gelir mi?

SONRAKİ HABER

Zincir marketler fiyatı istediği gibi belirliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...