06 Ocak 2016 14:54

400 TL'lik burs hiçbir şeye yetmedi!

Bu arada midemizden gelen gurultulara artık bir ses verip bir şeyler yemeyi düşündük. Kaşarlı ve sucuklu tost söyledik yanında da ayran. Not düşmekte fayda var; tost 5 TL ayran 50 Krş. Bir kitap var ki başbakanlığı aşan bir bütçe gerektiriyor. Eğitim ücretsiz, hava bedava, su bedava, üstüne üstlük bursu da var; 400 lira. Fakat gelin görün ki bir Sobotta Anatomi Atlası 435 lira.

Paylaş

Denizli Genç Hayat Grubu

Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın son açıklamalarından öğrencilere yılbaşı paketinden indirimli zam çıktı. Bakanlığın yaptığı son açıklamada 330 TL olan KYK burslarının ocak ayında 400 TL olacağı belirtildi. Öğrenciler olarak bizler ise bu içi boş ama dışı fiyonk dolu hediyeye sevinsek mi üzülsek mi bilemedik. Biz de bu duygu karmaşasından arınmak ve evdeki hesapla, çarşı pazarın ne kadar uyumlu olduğunu görmek için üniversitenin farklı bölümlerinde basit hesaplar yaptık. Aldık elimize kalemi kağıdı ve çıktık yola. Yola çıktık derken dolmuş parasını unutmayalım 1,25 TL.
LİSTEMİZ KABARIK
Üniversiteye geldiğimizde ilk olarak şehir ve bölge planlamacılığı bölümünden başladık. Fakülteye girdiğimizde karşımıza çıkan ilk stüdyo dersliğine girdik ve arkadaşlarımızla konuşmaya başladık. Bölümdeki masraflarınız ne kadar diye sorduğumuz an arkadaşlarımızın gözleri bir anda açıldı ve bir uğultu aldı başını gitti. Arkadaşlar o kadar yaralılar ki bu konuda sakinleştirmek epey vakit aldı. Zar zor diyaloğa geçebildiğimiz arkadaşlarımızla en sonunda başladık bir liste yapmaya. Bu arada şimdiden uyarayım liste epey bir kalabalık. İlk olarak Hüner adındaki arkadaşımız bize haftalık 50 TL gibi bir masraf olduğunu söylüyor. Tabi bu masraf sadece ödevler için gerekli harcamalar. Yemek, ulaşım ve barınma fiyatlarımıza dahil değil yani. Haftada iki kez ödevleri oluyormuş ve her ödev için ayrı malzeme gerekliymiş.
YAPABİLMENİN BEDELİ: 138 TL
Bazı malzemelerin fiyatları şöyle; strafor 14 tl, strafor yapıştırıcısı 10 TL, boyalar 20 TL (İki kutu anca yetiyormuş). Çizim ödevleri için canson kağıt 2 TL ve haftalık üç adet lazım oluyor. Tek kullanımlık kalemler 5 TL. Eskis kâğıdı rulosu 35 TL, cetvel seti 20 TL, maket bıçağı 5 TL ve bant 3 TL. Listeyi yaparken kendimizi bir müteahhit gibi hissetmemek elimizde değil. Bunların yanında sene başında aldıkları rapida kalem seti 120 TL, kesim tahtası 7,5 TL, resim dosyası 20 TL. Yazıyı rakamlara boğduk gibi oldu ama sene başından bu yana masrafa boğulan öğrenciler bir nefeste saydı tüm bunları.

ÜCRETSİZ OLAN TEK ŞEY HAVA!
Her söyledikleri harcamada daha da sinirlenen arkadaşların gözlerindeki ateşi fark edip sohbetimize son veriyoruz ve FTR bölümünde okuyan Veysel arkadaşımızın yanına gidiyoruz.  Bu arada midemizden gelen gurultulara artık bir ses verip bir şeyler yemeyi düşündük. Veysel'in de aç olduğunu öğrenince kantinde buluştuk. Kaşarlı ve sucuklu tost söyledik yanında da ayran. Not düşmekte fayda var; tost 5 TL ayran 50 Krş. Bir kitap var ki başbakanlığı aşan bir bütçe gerektiriyor. Eğitim ücretsiz, hava bedava, su bedava, üstüne üstlük bursu da var; 400 lira. Fakat gelin görün ki bir Sobotta Anatomi Atlası 435 lira. Başka söze gerek yoktur heralde. Kitaplara değinmişken bir de hazırlık öğrencilerinin İngilizce kitaplarına 400-500 liralık bir bütçe gerektiğini de not düşelim buraya. Fotokopi düşünen arkadaşlar için hazırlık öğrencisi Sedef arkadaşın fotokopilerini 100 liraya (Cd'ler ve internet şifreleri olmadığından ödevlerden geçmeniz mümkün değil) çektirdiğini belirterek kapatabiliriz kitap sayfalarını.
BURS MİKTARI YAŞATMAZ SÜRÜNDÜRÜR
Kitaplarımızı aldık, malzemeleri bulduk. Ödevlerimizi belediye parkındaki bir bankta yapmak istemeyiz. Hele de kış mevsiminin bu soğuk günleri zatüreye davetiye çıkarırken. Yurtlarda kalan az sayıda arkadaşımız 130 TL, diğer arkadaşlar ise en az 300 TL barınma için aylık para harcıyorlar. 'Paranın satın alamayacağı şeyler vardır, geri kalan her şey için KYK bursu' demek isterdik fakat bursun yetemeyeceği çok şey var maalesef.
ÜNİVERSİTELİLERİN HEPSİ AYNI DURUMDA
Biz tüm bu rakamları Pamukkale Üniversitesi'nden derledik fakat tüm üniversitelerde durumun aşağı yukarı aynı olduğunun da farkındayız. Geçim derdi sadece üniversite öğrencilerinin derdi de değildir. Asgari ücret meselesinde kaşıkla verip kepçeyle alan saray takımı, üniversite öğrencilerini de aynı durumla yüz yüze bırakıyor. Liselerde üniversitelerde parasız eğitim talebi için mücadele eden öğrencilerin emekçilerin mücadelesi ile birleşme, mücadeleyi birleştirme amacı taşımaları gerekiyor. Parasız eğitim bizim hakkımız. Gelecekten kaygılıyız ve parasız eğitim hakkımızı istiyoruz. İşte bu talebimiz için birleşmeliyiz. Ve bu mücalemizi işçi ve emekçilerin mücadelesine taşımalıyız. Yoksa evdeki hesabı çarşıya uydurmaya çalışmaya devam ederiz.

ÖNCEKİ HABER

‘Geri gönderme merkezleri araştırılsın’

SONRAKİ HABER

Şüpheli olarak hayatını kaybeden asker aileleri : Biz çocuklarımızı size emanet etmiştik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...