06 Ocak 2016 11:49

Mısır'a karşı uluslararası çağrı yapan Erdoğan, S. Arabistan'a 'iç hukuk meselesi' dedi

Mısır'da devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi hakkında verilen idam kararına karşı 'uluslararası toplumu harekete geçmeye' çağıran Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan'daki idamlar için 'iç hukuk meselesidir bana göre' dedi.

Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, muhtarlar toplantısında konuştu. Erdoğan, "Bugün oynanan oyunların gerisinde bu coğrafyadaki bin yıllık hesaplaşmanın yattığını çok iyi biliyoruz. Fakat ne yapsalar boş. Özellikle son iki yüz yıldır yaşadığımız tüm acılara, maruz kaldığımız tüm haksızlıklara, kayıplara rağmen, işte halen dimdik ayaktayız, evelallah ayakta durmaya da devam edeceğiz" diye konuştu.

'SUUDİ ARABİSTAN'DA ATILAN BİR İÇ HUKUK MESELESİDİR BANA GÖRE'

Suudi Arabistan ve İran gerilimine ilişkin Erdoğan şu ifadeleri kullandı: "Mezhep fitnesi, bir kez daha İslam dünyasını sarsıyor. Müslümanları karşı karşıya getiriyor. Bunu bir üst akıl aslında idare ediyor. Mesele İslam dünyasında bir mezhep çatışması olsun ve İslam dünyası kendi içinde paramparça olsun. Suriye'de, Irak'ta, Lübnan'daki... görüntülerin en gerisinde mezhep fitnesi olduğunu biliyoruz. Hz. Hasan, Hz. Hüseyin, Hz. Ebuker'in, Hz. Osman'ın tahkirine asla razı olmayız. Bizde böyle bir şey yok. Mezhep görüntüsü altında sergilenen tavırların gerisinde bölgesel iktidar inşa etme çabası olduğunu gayet iyi biliyoruz.

Suudi Arabistan'ın büyükelçiliğinin roket atarlarla yakılması, yıkılması aynı şekilde Irak'taki Suudi Arabistan'ın büyükelçiliğinin yakılıp yıkılması asla uluslararası münasebetler açısından kabul edilebilir bir yaklaşım değildir. Biz bunu tasvip etmiyoruz demek, o ülkelerin yönetimlerini de kurtarmaz. Niye sen gerekli tedbirleri aldın mı acaba? Atılmış bir adım vardır. 47 kişi idama mahkum edilmiştir. Türkiye'de bir idam müessesi yok. Doğrudur veya yanlıştır ayrı mesele. Ama Suudi Arabistan'da var. İran'da da bu müessese var. Amerika'da, Rusya'da var. Buralarda hâlâ idam çalışıyor.

Buralarda yapılan idamalar noktasında ses soluk çıkmıyor. Ama şu anda Suudi Arabistan'da atılan bir iç hukuk meselesidir bana göre. Almıştır böyle bir kararı bunların 46'sı Sünni'dir. El Kaide ile bağlantılı oldukları için idam edilmişlerdir. Bir tanesi de Şia bunun kararı da daha önceden verilmiş adımını da bu şekilde Suudi Arabistan atmıştır. Bunların kararıdır tasvip etmemek ayrı bir konu."

MISIR'DAKİ İDAM KARARLARI İÇİN 'HUKUKUN KATLEDİLMESİ' DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mısır'da askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi hakkında verilen idam kararı sonrası, "Bu kararlar, hukukun, temel hak ve özgürlüklerin katledilmesidir. Sayın Mursi'nin bir başka davadan müebbet hapis cezasına da çarptırılmış olduğu bu süreç, binlerce masum insanı öldüren ve on binlerce kişiyi haksız yere hapse atan darbe yönetiminin hukuku ayaklar altına aldığının en bariz göstergelerinden biri" demiş ve uluslararası toplumu, idamları engellmek üzere harekete geçmeye çağırmıştı. (ANKARA)

 

ÖNCEKİ HABER

Sağlık örgütleri: Abluka bölgelerinde temel gereksinimler tükeniyor

SONRAKİ HABER

Yandaşların hedefinde bu kez Enver Aysever var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...