06 Ocak 2016 00:51

‘Anne git üzerine bir şey giyin, günah’

Paylaş

Yasemin AKPINAR
İstanbul

Pendik’in Esenyalı Mahallesi’nde yaşayan Fatma Öztürk, kreş diye bildiği sıbyan okuluna gönderdiği 5 yaşındaki çocuğunda gözlemlediği değişimleri gazetemize anlattı. “Kısa kollu giyindiğimde ‘anne çıplaksın git üzerine bir şey giyin, böyle günah’ demeye başladı” diyen Öztürk, uygun bir kreş bulmanın zorluklarına da işaret ediyor. 

Fatma Öztürk 36 yaşında, evli ve 5 yaşında bir çocuk annesi. Temizlik ve yemek işinde çalışıyor. Geçen yıl, bakacak kimse olmadığı için çocuğunu kreşe göndermeye karar vermiş. Uzun süre uygun bir kreş aramış. Esenyalı Mahallesi’ndeki çoğu kreşin sıbyan okulu olduğunu söyleyen Öztürk, “Ben Aleviyim, eşim ise Sünni. Biz çocuğumuza ikimizin inancını da öğretiyoruz. Çocuğumun, benim verdiğim din eğitiminin dışında bir eğitim almasını istemediğim için sıbyan okuluna vermedim” diyor. 

Çocuğunu Kur’an kursuna göndermek istememesine sebep olan bir olayı ise şöyle aktarıyor: “Bir akrabam küçük yaşta çocuğunu meraktan Kur’an kursuna gönderdi. Orada çocuk Kur’an eğitimi alırken tarikata girmiş. Babası çocuğunu tarikatın elinden kurtarmak için çok uğraşsa da başaramadı. Oğlu bir süre sonra Irak’ta el Kaide adına canlı bomba olarak kendini patlattı. Ailenin geri kalanı da tarikatın içerisinde hâlâ.”
Sonunda çalıştığı işyerine yakın bir okul ile çocuğun ulaşımını kendisi sağlayacak şekilde anlaşıyor: “Eşim ile kayıt için gittiğimizde çocuğumuzun din eğitimi almasını istemediğimizi söyledik. Okul müdürü ‘Siz istemedikten sonra din eğitimi vermiyoruz’ dedi” diye anlatan Fatma Öztürk, bir süre sonra çocuğunda bazı değişimler fark ediyor: “Durup dururken birden ‘Allahu Ekber, Allahu Ekber’ diye bağırıyordu, ben kısa kollu giyindiğimde ‘Anne çıplaksın git üzerine bir şey giyin, böyle günah’ demeye başladı.”

Yeniden bir kreş arayışı içine giren Fatma Öztürk, bu sırada çocuğunu daha önce verdiği kreşin sıbyan okulu olduğunu öğreniyor. Öztürk, aileleri bu okullara teşvik eden nedenleri de bizzat tecrübe etmiş: “Kreş araştırmalarım sırasında gördüm ki sıbyan okullarının fiyatları daha düşük, diğer bilimsel eğitim veren okullara göre. 400 ile 600 TL arasında bir ücrete anlaşabiliyorsunuz. Hattta benim işten çıkış saatim olan 19.00’ a kadar çocuğun okulda kalabileceğini bile söylediler.”

Çocuğunun sıbyan okuluna gittiği 6 ay boyunca hiç bir şey öğrenemediğini belirten Öztürk, “Bu kreşte iki ay içerisinde sayı saymayı öğrendi. Anladım ki geçen yıl sadece oyun oynamış ve dini konularda bilgi verilmiş” diyor. 

Kreş arayışı sırasında din eğitimi konusunda başka kreşlerle de tartışmalar yaşadığını belirtiyor. “Çocuğumun, din eğitimi almasını istemediğimi söylediğimde kabul ediyorlar. Ama gerekçeleri hazır oluyor. ‘Dini eğitim isteyen velilerimiz oluyor, onların çocuklarını ayrı sınıflara alıyoruz. Ama diyelim ki 2-3 sınıf dolmadı, o zaman hepsini karma yapıyoruz. Dini eğitimin olduğu saatlerde öğrencileri ayırıyoruz. Dini eğitim istemeyen ailelerin çocukları da başka şeylerle ilgileniyorlar’ diyorlar. Böyle bir okul benden 500 TL istedi” diyen Öztürk, küçük çocuklara din eğitimi verilmesine karşı: “O yaştaki çocuklara din dersi verilmesindeki amaç, istedikleri gibi, dindar bir nesil yetiştirmeye çalışmak. Bilimsel eğitim yerine din eğitimi vererek tamamen kendisini savunan kişiler yetiştirmek istiyorlar.”

ÖNCEKİ HABER

Yılın ilk haftasında sahnelerde neler var?

SONRAKİ HABER

MEB’in ‘yapamadığını’ Diyanet yapıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...