05 Ocak 2016 18:39

Askere ‘sıkarken hukuku düşünme’ talimatı mı verildi?

Paylaş

DİHA’nın yayımladığı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığına ait olduğu iddia edilen bir belgede askere, savcı karşısına çıkmaktan korkmadan silah kullanması talimatı veriliyor. 

DİHA’nın yayımladığı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı 172. Zırhlı Tugay Komutan Yardımcılığı 3. Tank Tabur Komutanlığı Cizre/Şırnak tarafından hazırlandığı öne sürülen ‘Hizmete Özel’, ‘84933840-3000-350-15’ seri numaralı, ‘Askerin Silah Kullanma Yetkileri Personel’in Müteyakkız Bulunması’ konulu belge 30 Temmuz 2015 tarihini taşıyor. 6 madde şeklinde düzenlenen, askeri personeli silah kullanmaya teşvik eden belgenin 4. maddesinde şu talimat yer alıyor: “Savcının karşısına çıkmak korkusuyla silahını kullanmaktan çekinen personelin yapmış olduğu davranışın sonucunun çok ağır olabileceği, bu sebeple şehit verebileceğimizi, silahını kullanmayarak devletin milletin bekasını tehlikeye düşüreceği, vatan hainlerinin, teröristlerin ve devlet düşmanlarının kendilerinde daha fazla güç bulacaklarını tüm personeller akıllarından bir an bile çıkarmayacaktır.”

HDP MECLİSE TAŞIDI

HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü, DİHA’nın servis ettiği belgeyi  Meclis gündemine taşıdı. Yasak kapsamındaki kentlerde artan sivil ölümlerine dikkat çeken Encü Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği önergede şu soruları yöneltti; 

* Bu belge TSK İç Hizmet Kanunu silah kullanma yetkisi düzenlemelerine aykırı olduğu halde hangi hukuki dayanakla düzenlenmiştir? 

* Hukuka karşı koyma talimatı verilen bu belge kapsamında şimdiye kadar kaç sivil katledilmiştir? 

* Böyle bir belgenin hazırlanması sizin bilginiz dahilinde mi midir? 

* Bu belge ile ilgili başlatmış olduğunuz herhangi bir soruşturma veya inceleme mevcut mudur? 

* Bu belge ile güvenlik güçlerinin resmi görevlerini icra ederken hukuk dışına çıkma yönünde teşviki söz konusu değil midir? 

* Sivil ölümlerin sebebi bu belge olabilir mi?

BU BELGE HUKUKUN SONU

Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın askerlere, ‘savcının karşısına çıkmaktan korkmadan silah kullanmaları’ yönünde talimat veren belegesini DİHA’ya değerlendiren hukuçular, belgeyi “Hukuk devletinin sonu” olarak yorumladı. Urfa Barosu Başkanı Hikmet Delebe, Belgenin asker ve polise ‘hukuku tanımamaları’ yönünde yapılmış açık bir çağrı olduğunu belirterek, “Belgede askerlere hukuk dışına çıkabilecekleri yönünde telkin ve tavsiyelerde bulunulmaktadır. Bu hukuk devleti ilkeleri ile bağdaşan bir durum değil” dedi. Delebe, bu talimatla bölgedeki hukuksuzluğun daha da derinleşeceğini söyledi. 

‘BELGE CEZASIZLIĞIN İTİRAFI’

Hukukçu Erdal Doğan da belgeyi, ‘yargının herhangi bir fonksiyonu olmadığının itirafı’ olarak değerlendirdi. Doğan, “Bu belge göre savcı ve hakimlerin, yapacakları herhangi bir eylemden dolayı asker ve polisi yargılamayacaklarını ve bu konunun cezasızlıkla sonuçlanacağının açık bir itirafı olmuş” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Türk-İş’te AKP kadrolaşması mı?

SONRAKİ HABER

Sur'daki TOKİ planlarına Kışanak'tan tepki: Bu projeler Sur’dan döner

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...