05 Ocak 2016 17:21

Seçim döneminde yaz sıcağında geliyordu: Kömür gelmedi çare battaniye!

Paylaş

İzmir’de her yıl devletin ücretsiz kömür yardımı yaptığı birçok aileye, sert soğukların başlamasına rağmen bu yıl henüz yardım ulaşmadı. Odun kömür olmadığı için soba yakamayan altı çocuk annesi Meryem Bahçeci, “Bu sene henüz kömür yardımı alamadık. Soğuk gecelerde çocukları battaniyeye sarıyorum.” dedi.

Özellikle seçim dönemlerinde tartışma konusu olan, devletin fakir ailelere dağıttığı kömür yardımı, İzmir’in birçok mahallesinde soğuk kış günleri yaşanırken henüz dağıtılmadı. Oturduğu mahallenin muhtarına giderek kömürlerin ne zaman dağıtılacağını soran ihtiyaç sahibi aileler, “Bilmiyoruz” cevabı aldı. 
Konak ilçesi Basmane semti, Faik Paşa Mahallesi’nde oturan Bahçeci, soğuğa rağmen geçmiş yıllardaki kömür yardımını henüz almadıklarını söyledi. Neden gelmediği konusunda fikri olmadığını belirten Bahçeci, çocuklarının hasta olduğunu anlattı. Meryem Bahçeci, “Evde odun kömür olmadığı için sobayı kurmadım. Dört çocuğum soğuktan hasta oldu, sağlık ocağına götüreceğim. Normalde bu mevsimde ya da daha erken gelirdi, bu sene hiç gelmedi. 

KAYMAKAMLA GÖRÜŞTÜRÜLMEDİ

Bekliyoruz bekliyoruz gelmiyor. Kışın bitmesine de bir iki ayımız kaldı. Muhtarımız da, ‘Benimle alakası yok, bilmiyoruz.’ diyor. Her yıl 30 torba kömür yardımı yapılıyordu. Kömürlerin bir an önce gelmesini bekliyoruz.” dedi. Kömür satın alacak maddi durumları olmadığını belirten Bahçeci, çocuklarını battaniye sararak ısıtmaya çalıştığını söyledi.

Hiçbir sosyal güvencesi olmadığını, geçmiş yıllarda devletin dağıttığı kömürlerle ısındığını belirten, aynı mahalleden 65 yaşındaki Hasan Şahin de, “Bu yıl kömür vermediler. Soba yakacağım, yakamadım. Bazen cereyanlı yakıyorum ama ödemek için de param yok, korka korka yakıyorum. Battaniyeyi üzerime atıyorum, bu şekilde ısınıyorum.” diye konuştu. 

Kış başından itibaren kömür yardımını sorduğunda, ‘Gelecek, dağıtılacak’ şeklinde cevap aldığını ancak henüz gelmediğini belirten Şahin, fakir bir semtte oturduğunu, kendisini gibi onlarca aile bulunduğunu sözlerine ekledi.

'AKRABALARIMA SIĞINACAĞIM'

Daha önce kömür yardımından faydalandığını ancak bu sene neden vermediklerini bilmediğini söyleyen Hasan Şahin şöyle konuştu: “Muhtara gidiyorum, ‘Kaymakam bilir.’ diyor. Kaymakama gittim, görüştürmediler. Normalde kömür çok önceden gelirdi. Gelecek diyorlar ama ne zaman gelecek, ben de bilmiyorum. Tek isteğim, kömürümüz gelsin ısınalım. Başka bir şey istemiyoruz. Yazın dağıtılan kömürü ben ne yapacağım, kışın gelsin. Elektriğe de zam yaptılar. Daha da soğuk olursa akrabalarıma sığınacağım. Başka ne yapacağım? Cereyanı ödeyemem, gelirim yok.” (İzmir/CİHAN) 

ÖNCEKİ HABER

Eyüp'te polise silahlı saldırı

SONRAKİ HABER

KOÜ'de paneller engellenmeye devam ediyor: ‘Ortadoğu’daki Gelişmeler’ paneline engel

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...