05 Ocak 2016 04:58

Bekir Kaya: KCK kumpasını kimin kurduğu ortaya çıktı

Paylaş

KCK Van ana davasında 2012 yılında tutuklanıp, yaklaşık bir yıl cezaevinde kaldıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Kürt siyasetçilere ilişkin davanın karar duruşmasında Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Bekir Kaya, HDP Parti Meclisi (PM) Üyesi Cüneyt Caniş ve Eski BDP Erciş İlçe Başkanı Veli Avcı’ya 15’er yıl hapis cezası verildi. Diğer siyasetçiler Eski Bostaniçi Belediye Başkanı Nezahat Ergüneş ile dönemin BDP Van Merkez İlçe Başkanı Halis Çakır 13’er yıl, Başkale Belediye Eş Başkanı İhsan Güler, Edremit Belediye Eş Başkanı Abdulkerim Sayan ve dönemin BDP Başkale İlçe Başkanı Derviş Polat 9’ar yıl, Eski BDP Çaldıran İlçe Başkanı Metin Adugit 13.5 yıl, Özalp eski Belediye Başkanı Murat Durmaz, Muradiye Eski BDP İlçe Başkanı Mehmet Emin Yıldız ile Eski BDP Van İl Eş Başkanı Mihriban Şah 12 yıl, Başkale Eski Belediye Başkanı Hecer Saruhan ise 8 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

KUMPASI KURANLAR ORTAYA ÇIKTI

Kararın ardından yazılı bir açıklama yayınlayan Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Bekir Kaya, cumhuriyet tarihi boyunca Kürtlerin yargılanması için siyasal mahkemeler kuran zihniyetin bugün de aynı yaklaşımı sürdürdüğünü belirterek, “KCK kapsamında 2009’dan beri yapılan yargılamalar bunun en iyi örneğidir. Geçmişte yargılandığımız davaları ‘paralel yapının kumpası’ olarak niteleyenlerin o kumpası bizzat kurdukları açık bir şekilde ortaya çıkmıştır. Verilen cezalar bu kumpasın kimler tarafından kurulduğunun fotoğrafı” dedi.

2012’de toplumsal barışı bozdukları iddia edilip, tutuklanarak cezaevine konulduklarını belirten Kaya, “Yaklaşık bir yıl süren tutukluluğun ardından mahkeme savcısı tahliye talebinde; ‘Şiddet ortamının ortadan kalktığını ve  sürdürülen müzakere sürecine katkı olur’ diyerek ben ve arkadaşlarımı tahliye etti. Tüm yaşanan KCK tutuklamalarında olduğu gibi, bizim yargılandığımız dava dosyası da tarihin en büyük hukuksuzlukları ile doldurularak, biz Kürt siyasetçilerine karşı adeta bir ‘düşman hukuku’ uygulandı. Ancak gel gör ki,  bizi hükümetin talimatıyla esir alan mahkeme, yine hükümetin talimatıyla serbest bıraktırdı” dedi.

BU CEZA YAŞANAN ACILARDAN DAHA ÜZÜCÜ DEĞİL

Açıklamasında, meşru ve haklı davalarından geri adın atmayacaklarını vurgulayan Kaya, “Bizim ceza almamız her gün sokak ortasında katledilen hiçbir gencimizin canından, cenazesi bir hafta boyunca sokak ortasında kalan Taybet Ana’nın bize verdiği acıdan, dondurucuda bekletilen Miray’ın acısından daha üzücü değildir. N cezalar verilirse verilsin, hangi hukuk uygulanırsa uygulansın halkımızın özgürlük mücadelesinin arkasında olacağımızı belirtiyor, halkımızın haklı mücadelesinden zaferle çıkacağına inanıyoruz. Biz haklıyız ve mutlaka kazanacağız” dedi. (Van/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır'da hedef gösterilen hekimler: Yaşam için çabalıyoruz

SONRAKİ HABER

Silopi'deki saldırılarda 4 kişi daha yaşamını yitirdi, vekillerin bilgi alması engelleniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...