05 Ocak 2016 00:43

Kesintiler nedeniyle asgari ücret bile alamıyoruz

Paylaş

Tuzla Organize Sanayi Bölgesi’nden bir metal işçisi
İstanbul

Merhaba ben bir metal işçisiyim. Fabrikamdaki çalışma koşullarımdan bahsetmek istiyorum. Vardiya sisteminin olduğu ve kadınların çoğunlukta çalıştığı bir fabrika. Çalışma koşullarımız
oldukça ağır.
Asgari ücretle çalışıyoruz ama bu ücreti bile alamıyoruz. Ay sonuna doğru işler olmuyor ve ücretimiz kesintiye uğruyor. Bu durumda ay sonunda eline asgari ücret bile geçmeyen evli iki çocuklu bir aileyi düşünün... Bazı aylar bir hafta çalışmadığımız oluyor. Bu durumda biz 700 lira ile yaşamaya çalışıyoruz. Senenin sonuna doğru bir hafta üretim durdu çalışmadık ama yılbaşı günü bizi tehdit ederek işe çağırdılar. İşe gelmeyenler için ise tutanak tutulup zorla imza atıldı. Patronların, işçilerin yılbaşını evinde çocuklarıyla eşiyle ve sevdikleriyle geçirmesine bile tahammülleri yok.
Bazı işçi arkadaşlarımız patronun yaptığı tehditlere rağmen işe gelmedi. Onlara da zorla işe gelmediğine dair tutanaklar imzalatıldı. Asgari ücret konusunda da herhangi bir adım yok. Yapılan zam fabrikaya henüz yansımadı. Ama işçiler bu duruma çok tepkili. Şu an asgari ücretin maaşlarımıza nasıl yansıtılacağı tek tartıştığımız tek konu. Biz ay sonunu bekliyoruz ay sonunda asgari ücrete yapılan zam bize yansımazsa biz tepkimizi göstereceğiz. Hakkımız olanı talep edeceğiz.
Bir diğer konu ise mesailer. 10 gün üretimi durduran bu fabrika fazla  mesai olunca işçileri zorunlu olarak 17 saat çalıştırıyor.
Yemekhanenin fabrikanın dışında olması da bir problem. 50 dakikalık yemek saatinin yarım saatini yemek kuyruğunda geçiriyoruz. Geri kalan 20 dakikada hem yemek yenilecek hem de dinleneceksin!
Ayrıca gece vardiyasında servis bizi evin önünde almayıp ve evin önüne bırakmıyor. Bu durumda kadın işçileri düşünün. Gece 1’de evimize tek başına yürümek zorunda kalıyoruz.
Metal fabrikasında çalıştığımız için daha çok parmaklarımızdan ve ellerimizden yaralanıyoruz. Bunların bazıları ciddi yaralar oluyor ve işyeri doktorunun da olmamasından dolayı işyerinde pansuman yapılıp çalışmaya devam ediyoruz.
Biz artık bu koşullarda çalışmak istemiyoruz. Daha güzel insanca yaşam için yeni yılları çocuklarımızla ve sevdiklerimizle geçireceğimiz koşulları oluşturmak için bütün işçileri mücadele etmeye çağırıyorum.

ÖNCEKİ HABER

Parsel parsel ölüyorlar!

SONRAKİ HABER

Karda kışta 70 kişi işten atıldık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...