05 Ocak 2016 00:16

Turp otunun mevsimi geldi

Paylaş

Emel OTURAK
İzmir

Birçok hastalığa iyi geldiği bilinen ve halk tarafından çok sık tüketilen turp otunun mevsimi geldi. Aliağa köy pazarındaki tezgahlarda yerini alan turp otu, Aliağa’nın Çıtak, Çaltılıdere ve Güzelhisar köyü ovalarından toplanarak sofralara lezzet katmak üzere satışa sunuldu. Turp otunun en lezzetli zamanında topladıklarını belirten Huriye Önder, “Turp otunun mevsimi sonbaharda başlar. Kış aylarında tam kırağı yağmaya başlayınca daha güzel olur, lezzetlenir. Bu günler turp otunun en yenilebilir zamanlarıdır” dedi.

‘KARACİĞER DOSTU’

Turpun yapraklarından elde edilen otun faydalarından bahseden Önder, “Besleyici değeri yüksek, vücuda güç ve zindelik verir. Karaciğeri kuvvetlendirir, yumuşatır ve öksürüğü keser. Karaciğer şişkinliğini indirir. Uykusuzluğa iyi gelir. Böbrek ve safra taşlarını düşürmeye yardımcı olur. Sinirleri teskin edici, ağrı dindirici özelliklere sahiptir. Haşlanıp salata olarak hafif bir şekilde ya da salçalı kavurup yemeği yapılarak tüketilebildiği gibi kavrulup üzerine yumurta kırılarak da yemeği yapılabilen bir bitkidir” diye konuştu.

KİLOSU 2 LİRA

Buğday tarlalarında ekimden önce turp otunun bol olduğunu belirten Önder, “Özellikle de Güzelhisar Barajının altındaki bölgede çok olur. Yağış bol olursa kilosu 2 liradan, değilse 3 liradan satıyoruz. Geçen yıl kilosu 1 liradan satılırken bu yıl yağışın az olması nedeniyle fiyatları biraz daha arttı. Turp otu her dönem  alıcısından çok ilgi görüyor. Aliağa’da birçok tüketici sürekli müşterimiz oldu” şeklinde konuştu.

ÖNCEKİ HABER

ABD’den İran ve Suudi Arabistan’a itidal çağrısı

SONRAKİ HABER

Ara transferin hayal kırıklıkları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...