04 Ocak 2016 12:55

KuirFest beş yaşında

Paylaş

Pembe Hayat Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Travesti ve Trans (LGBTT) Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen Pembe Hayat KuirFest beşinci yılını kutluyor.

KuirFest’in bu seneki mekanları Ankara’da Büyülü Fener Sineması, Çağdaş Sanatlar Merkezi ve Torun; İstanbul’da ise Başka Sinema ev sahipliğinde Fransız Kültür Merkezi, Pera Müzesi ve Goethe Enstitüsü. Programında uzun metraj kurmaca yapımların yanı sıra belgesel, video ve animasyon gibi diğer türlere de yer veren festival beşinci yılında programına bir de kısa film yarışması dahil ediyor.

KuirFest, yakın zamanda kaybettiğimiz Chantel Akerman’ı hem yönettiği hem de başrolünde oynadığı ilk uzun metraj filmiyle anıyor. Ben, Sen, O (Je, Tu, Il, Elle, 1975) provokatif estetiği ve akıllara kazınan gerçek zamanlı lezbiyen sevişme sahnesiyle oldukça cesur bir yapım. 

AÇILIŞ FİLMİ: KÖPEK

Açılışını Esen Işık’ın Köpek filmiyle gerçekleştirecek KuirFest’in ‘Gökkuşağının Altında’ bölümünde, bir büyüme ve açılma hikayesini ele alan Brezilya yapımı Kıyı (Beira-Mar), Berlinale’de büyük ilgi toplayan korku ve gizem dolu Tayland yapımı Mavi Saati (Onthakan), terk edilme ve ayrımcılık gibi meseleleri mizahi bir dille aktaran Kırık Gardenyalar (Broken Gardenias), Güney Afrika’daki eşcinsel kimliklere dair deneyimleri ırk ve sınıf boyutuyla gözler önüne seren Sen Bakmazken (While You Weren’t Looking), tempoyu bir an bile düşürmeyen gerilim yüklü Katalan yapımı Sonsuz Aşk (Amor Eterno) ve Meksika’dan Yeşilçam melodramları tadında bir trans hikayesi olan Yalnız Yıldızlar (Lonely Stars) yer alacak.
Deneysel sinemanın en büyük isimlerinden Barbara Hammer’ın ‘Kuir Belgeseller’ bölü- münde yer alan son filmi Bu Eve Hoşgeldiniz (Welcome to This House) Pulitzer ödüllü lezbiyen Şair Elizabeth Bishop’ın sansasyonel hayatının ilgi çekici anekdotlarıyla süslü bir film. Programda iki biyografik film dikkat çekiyor: 1950’lerin idollerinden Tab Hunter’ın gey kimliğinin ifşa olmasıyla Hollywood stüdyo sistemi içinde yaşadığı sıkıntıları ele alan Gizli Dosya: Tab Hunter (Tab Hunter Confidential) ve Uruguay’da yaşayan trans kadın Stefania’nın karmaşık geçmişinin izlerini çocukken Nikaragua’da Sandinista gerillası olduğu döneme kadar süren Teddy ödüllü belgesel Yeni Bir İnsan (El Hombre Nuevo). Bu bölümde ayrıca ödüllü Belgeselci Jannik Splidsboel’in Teksas’taki bir LGBTT gençlik merkezinin mensuplarının hikayesini anlatan son filmi Misfits ve Tham Nguyen Thi imzalı belgesel Madam Phung’un Son Yolculuğu da (Madam Phung’s Last Journey) yer alacak.

SİYAH KUİR HAREKETİN TARİHİ KONUŞULACAK

Festival yurt dışındaki festivallerden programcıları konuk etmeye bu yıl da devam ediyor. bfi Flare iş birliğiyle programlanan ‘Qara Kuir’ bölümünde Britanya siyah kuir sinemasından filmlerle siyah kuir hareketin tarihi, Yönetmen Topher Campbell ve Programcı Jay Bernard’ın katılımıyla tartışılacak. Ayrıca, Dok Leipzig programcılarından Annegret Richter’in hazırladığı kuir animasyon seçkisi de festival programında yer alıyor.

LGBT AKTİVİSTLERİ ANISINA KUİR YOLDAŞLIK SEÇKİSİ

Festival bu sene sinema tarihinin ilk LGBTT temalı sessiz sinema örneklerinden Diğerlerinden Farklı (Anders als die Andern, 1919) ile Amerikalı Yönetmen Tom Kalin’in Yeni Kuir Sinema’nın en önemli örneklerinden sayılan Swoon’unu (1992) seyirciyle buluşturacak. Programın ‘Kuir Yoldaşlık’ başlığı altındaysa, bu sene trafik kazasında yitirdiğimiz LGBTT Aktivistleri Boysan Yakar ve Zeliş Deniz’in anısına, Aykut Atasay’la birlikte ürettikleri Yürüyoruz (2006) ve Beyaz Atlı Prens Boşuna Gelme (2009) belgeselleri gösterilecek. Gösterimlerin ardından bu sene kaybettiğimiz Aktivistler Mahmut Şefik Nilve Doğa Asi Çevik’in de anılacağı bir etkinlik düzenlenecek. (KÜLTÜR SERVİSİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Tartışmalı adalarda havaalanı

SONRAKİ HABER

Sur'daki çatışmalarda 2 asker ve 1 polis hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...