04 Ocak 2016 12:45

Tartışmalı adalarda havaalanı

Paylaş

Çin, Güney Çin Denizi’ndeki tartışmalı adaya havaalanı yaptığını ve deneme uçuşu gerçekleştirildiğini duyurdu. Çin’in Nansha Adaları olarak adlandırdığı tartışmalı adalarda inşa ettiği havaalanında test uçuşu yaptığını ve bunun tamamen Çin’in içişlerine ait bir mesele olduğunu bildirdi.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Hua Chunying, söz konusu adalarda hak iddia eden Vietnam’ın, Çin’in gerçekleştirdiği test uçuşu protestosuna ilişkin olarak, inşası yeni tamamlanan Nansha Adalarına ait Yongshu Jiao Havaalanının sivil havacılık standartlarına uyup uymadığını kontrol etmek için sivil bir test uçuşu gerçekleştirildiğini söyledi. Hua, bu konunun tamamen Çin’in egemenliği dahilindeki bir mesele olduğunu ifade etti. 

ÇİN İLE ABD ARASINDA MÜCADELE ALANI

Çin, 2014 yılında söz konusu bölgede yer alan ve sular altında kalan mercan kayalıklarını, doldurma yöntemiyle adalara dönüştürmüştü.

Çin, Güney Çin Denizindeki Subi ve Mischief mercan kayalıkları ile Çin’in Nansha olarak adlandırdığı Spratly Takımadaları çevresinde 12 mil kuralı getirmiş ve bölgeye yaklaşılmamasını istemişti.
Güney Çin Denizi son dönemde Çin ile ABD arasında güç mücadelesine dönmüş durumda. Çin, söz konusu bölgede sular altında kalan mercan kayalıklarını, toprak doldurmak suretiyle adalara dönüştürüyor. Bu durum da, donanmasının yüzde 60’ını Pasifik bölgesine kaydırmakta olan ABD’yi oldukça rahatsız ediyor.

DENİZ TİCARETİNİN YOĞUN GÜZERGAHI

Güney Çin Denizi, dünya deniz ticaretinin en yoğun güzergahları arasında gösteriliyor ve bu bölgedeki ticari taşımanın yıllık değeri 5 trilyon doların üzerinde. Zengin enerji kaynaklarının olduğu bölgede, Vietnam, Malezya, Brunei, Filipinler ve Tayvan da hak iddia ediyor. Öte yandan Çin Savunma Bakanlığının geçen gün Vietnam ve Güney Kore ile doğrudan iletişim hattı kurduğu kaydedildi. (CİHAN)

 

ÖNCEKİ HABER

Yemen’de ağır bombardıman başladı

SONRAKİ HABER

KuirFest beş yaşında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...