12 Nisan 2012 07:28

Alevilerden Başbakana suç duyurusu

Aleviler, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından geçtiğimiz ay verilen “zaman aşımı” kararını “hayırlı olsun” şeklinde yorumlayan Başbakan Erdoğan hakkında suç duyurusunda bulundu.Sivas Madımak Oteli’nde 1993 yılında 35 kişinin yakılarak katledilmesiyle ilgili davaya ilişkin geçtiğimiz ay Ankara 11. Ağır Ceza Mah

Alevilerden Başbakana suç duyurusu
Paylaş

Sivas Madımak Oteli’nde 1993 yılında 35 kişinin yakılarak katledilmesiyle ilgili davaya ilişkin geçtiğimiz ay Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından “zaman aşımı” kararı verilmişti. Başbakan Erdoğan kararı “Hayırlı Olsun” şeklinde yorumlamıştı.

Alevi Bektaşi Federasyonu’nun (ABF) çağrısıyla Ankara Adliyesi önünde toplanan Aleviler, “Adalet”  isteklerini haykırdı. “Sivas Davası”na ilişkin verilen zaman aşımı kararına tepkilerini dile getiren Aleviler, Başbakan Erdoğan’a öfkelerini de sloganlarına yansıttılar. . Adliye önündeki basın açıklamasına, BDP Muş Milletvekili Demir Çelik, EMEP Genel Başkan Yardımcısı Fevzi Ayber, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, PSAKD Genel Başkanı Kemal Bülbül, HBVAKV Genel Sekreteri Sadık Özsoy Kızılırmak Derneği Başkanı Yusuf Şahin ile dava avukatlarından Şenal Sarıhan’ın yanı sıra çok sayıda kitle örgütü ve Sivas’ta yaşamını yitirenlerin aileleri katıldı.

BAŞBAKAN ADALET ÖNÜNDE YARGILANSIN

Aileler adına suç duyurusunda bulunan Madımak’ta yaşamını yitiren Gülsüm Karababa’nın ağabeyi Hüseyin Karababa, 1993 yılından bugüne kadar “adalet” arayışlarının sürdüğünü ancak verilen son zamanaşımı kararıyla adalete inanç ve güvenlerinin kalmadığını belirtti. Başbakan’ın “Hayırlı Olsun” sözlerine atıf yapan Karababa, “Başbakan adalet önünde yargılanmalıdır. Çünkü yaptığı yorumla nefret suçu işlemiştir” dedi. “Örf ve adetlerimize göre gayet iyi bilineceği gibi “Hayırlı Olsun ifadesi iyi, olumlu bir olay üzerine kullanılır. Kamu vicdanında ciddi yara açan bu olay üzerine anılan ifadenin kullanılması ne toplum düzeninin ne de hukuk düzeninin kabul edileceği bir durumdur” diyen Karababa, yürüyen bir dava hakkında Başbakan’ın dahi bir yorumda bulunamayacağını söyledi. Başbakan Erdoğan’ın söylediği sözlerin kararı olumlamak ve taraf olmak anlamına geldiğini ifade eden Karababa, sadece bu durumun bile suç olduğuna dikkat çekti.

‘KATLİAMLARI HAYRA YORAN ZİHNİYET’

PSAKD Genel Başkanı Kemal Bülbül de 19 yıldır bu davanın takipçileri olduklarını, yapılan bütün haksızlıklara karşı mücadelelerini yılmadan sürdüreceklerini söyledi. Sivas’ta 35 insan yakılarak bir insanlık suçu işlendiğini belirten Bülbül, zamanaşımı ile ikinci ve Başbakan Erdoğan’ın sözleriyle üçüncü kez insanlık suçu işlendiğini söyledi
Dava avukatı Şenal Sarıhan da katliam günü ve sonrası Sivas’ta da belediye başkanlarının ve benzeri birçok yetkilinin olayı hayırla andığını hatırlattı. Başbakan’ın sözlerinin de bunun bir devamı olduğunu niteleyen Sarıhan, “ Ne yazık ki bu zihniyet katliamları hayırlı olarak yorumluyor” diyerek tepki gösterdi.

Konuşmaların ardından aileler suç duyurusunda bulundu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Şırnak'ta çatışma: 2 uzman çavuş yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Yapı-Yol Sen’den Karayolları'na tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...