04 Ocak 2016 01:02

Şii din adamını astı, Yemen’de ateşkese son verdi: AKP’nin stratejik ortağına bak

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun geçtiğimiz hafta ‘Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği’ anlaşması yaptığı ve ilişkileri geliştirdiği Suudi Arabistan, Ortadoğu’da mezhep çatışmalarını derinleştirecek savaş politikalarının düğmesine bastı.

Paylaş

Aralarında Şii din adamı Şeyh en Nemr’in de bulunduğu 47 kişiyi ‘terörist’ oldukları gerekçesiyle idam ederek İran’la ve Şii dünyası ile gerginliği tırmandıran Suudi Arabistan, Yemen’de de ateşkesi bitirerek savaş politikalarına hız verdi. 

Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon güçleri, Yemen’de artık ateşkese uymayacaklarını açıkladı. Koalisyondan önceki gün yapılan açıklamada karara gerekçe olarak, isyancı Şii Husilerin Suudi Arabistan sınırında düzenlediği saldırılar gösterildi.

Suudi Arabistan Haber Ajansı’ndan duyurulan açıklamada ülkenin bazı kentlerine roket saldırıları düzenlendiği, sınır muhafızlarının hedef alındığı, yardım faaliyetlerinin aksatıldığı ileri sürüldü. Yemen’de, uzun vadeli bir barış anlaşması imzalanmasına yardımcı olması amacıyla Birleşmiş Milletler’in de destek verdiği müzakereler sonrası 15 Aralık’ta ateşkes ilan edilmişti. Ancak ateşkes neredeyse her gün ihlal ediliyordu.

YARISI SİVİL, 6 BİN ÖLÜ

Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon güçleri geçen yıl Mart ayında Yemen’de Husilere yönelik hava saldırılarına başlamışlardı. Saldırılarda yaklaşık 6 bin kişi hayatını kaybetti. Ölenlerin yarısı sivil ve aralarında yüzlerce çocuk da var. 

İran destekli Husiler halen Yemen’in yaklaşık yarısını kontrol ediyor. 20 milyondan fazla kişinin yaşadığı ülkede nüfusun yüzde 80’i, insani yardıma ihtiyaç duyuyor.

‘İDAMLAR DEVAM EDECEK’

Öte yandan Suudi Arabistan’dan 47 idama yönelik tepkilerin ardından ‘idamlar sürecek’ açıklaması geldi. 

İçişleri Bakanlığı sözcüsü General Mansur el Turki ve Adalet Bakanlığı sözcüsü Şeyh Mansur el Gifari basın toplantısı düzenledi. El Gifari açıklamasında idamla yargılanan her mahkûmun kendini savunması için fırsat verildiğini, avukat tutmaya gücü yetmeler için ise Adalet Bakanlığı’nın avukat tahsis ettiğini söyledi. 

El Türki ise bir soru üzerine, idamların son olmayacağını mahkemede devam eden davaların idam kararı ile sonuçlanması halinde infazların gerçekleştirileceğini söyledi. İçişleri Bakanlığı Sözcüsü, “İnfazlar hapishanelerin içinde oldu. İnfazların gerçekleştirildiğine yönelik fotoğraf veya görüntü yok. İnfazın yapıldığı sırada çekim yapılması doğru değil. İnfaz bazı bölgelerde kılıçla bazı bölgelerde ise kurşunla oldu. Her iki yöntem Suudi Arabistan’da uygulanır. Dört bölgede infazlar kurşunla geri kalan bölgelerde kılıçla gerçekleşti” cevabını verdi.

İran’ın Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en Nemr’in idamına sert tepki verdiğinin hatırlatılması üzerine el Türki, “Suudi Arabistan hükümleri uygularken kimseye sormaz. Kraliyet makamından onaylanan tüm hükümler için bir an bile tereddüt etmeden uygularız. Bu tür sorumsuz açıklamalar için konuyu Dışişleri Bakanlığı’na bırakıyorum” dedi. 

RİYAD’DAN TAHRAN’A NOTA

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, İran'ın Riyad Büyükelçisi'ni çağırarak, Şii din adamının idam edilmesi konusunda Tahran’dan yapılan açıklamalar nedeniyle protesto notası verdi.
İran, idam kararı öncesinde Suudi yönetimini “Pahalıya mal olur” diyerek uyarmıştı. İran Dışişleri Bakanlığı da “Bu kısır ve sorumsuz politikanın sonuçları faillerine dönecek ve Suudi yönetimi izlediği bu politika için ağır bedel ödeyecek” açıklaması yapmıştı.

İRAN’DAN ‘İLAHİ İNTİKAM’ AÇIKLAMASI

İran'ın dini lideri Ayetullah Hamaney, Suudi Arabistan’ın Şii din adamı Nemr en Nemr’i idam etmesi nedeniyle “ilahi intikamla” yüz yüze geleceğini söyledi. Hamaney, Şeyh en Nemr’in barış yanlısı biri olduğunu söyledi ve kendisinden ‘şehit’ olarak bahsetti.

Önceki akşamı İran’ın başkenti Tahran’daki Suudi Arabistan Büyükelçiliği önünde bir protesto gösterisi düzenlendi. Polis, büyükelçilik binasına molotof kokteylleri atan ve binada yangına neden olan göstericileri binanın önünden uzaklaştırdı.

Olay Suudi Arabistan ve Bahreyn başta olmak üzere Ortadoğu’daki farklı ülkelerde Şii toplumunun protestolarına neden oldu. 

RUHANİ: SALDIRGANLAR YARGILANACAK

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de Suudi Arabistan elçilik binalarına saldıran kişilerin adalet karşısına çıkarılacağını belirtti. Ruhani, “İçişleri Bakanı'ndan Adalet ve İstihbarat Bakanlığı'nın da yardımıyla saldırganların kimliklerinin tespit edilip yargı önüne çıkarılmasını istiyorum” dedi. Ruhani, Şii din adamının idamını üzüntüyle karşıladıklarını, ancak şiddet olaylarının İran'ın imajına zarar vermesine göz yummayacaklarını söyledi.

IRAK: ZALİMCE VE DÜŞMANCA

Irak’ın Şii liderlerinden Ayetullah Sistani de, Suudi Arabistan’nın Şii din adamı en Nemr’i idam etmesini kınadı. Sistani, yazılı açıklamasında idamı “zalimce ve düşmanca” olarak niteledi. 
Sistani, “Şeyh Nemr’in aralarında bulunduğu bir grup kardeşimizin düşmanca öldürülmesi bizi derinden üzmüştür. Bunların kanı zalimane ve düşmanca akıtılmıştır. Şehit ailelerine taziyelerimizi sunuyoruz” dedi.(DIŞ HABERLER)


TÜRKİYE İLE ‘YÜKSEK DÜZEYDE İŞ BİRLİĞİ’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz hafta Suudi Arabistan'ı ziyaret etmiş, ‘Suriye krizi’nin konuşulduğu ziyaret sırasında iki ülke arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi kurulmasına karar verilmişti. Riyad’da açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu “Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Suudi Arabistan Kralı, ikili iş birliğimizin daha da derinleştirilmesi ve her alandaki ilişkilerimizin yoğunlaştırılması hususunda mutabık kalmışlardır. Başta Suriye olmak üzere Irak, Yemen, Libya'daki durum, Filistin’deki, Mescid-i Aksa’daki gelişmeleri ele almışlardır. Bu konularda görüşlerimizin ortak olması ve her konuda Suudi Arabistan ile Türkiye’nin mutabık kalmasından büyük bir mutluluk duyduğumuzu vurgulamak isterim” demişti. 

AKP Hükümeti, Mısır’daki Sisi yönetimi nedeniyle sorun yaşadığı Suudi Arabistan’la Suriye planları üzerinden anlaşmış, Esad karşıtı iki yönetim Suriyeli cihatçı gruplara desteği artırmıştı. Son olarak “Sünni NATO” olarak nitelendirilen “Teröre Karşı İslam İttifakı”nı kurmuşlardı. Hükümetin son Riyad ziyareti ilişkileri daha da geliştirmeye yönelikti. 

 

ÖNCEKİ HABER

Şeyh En Nemr’i idam eden Suudi Arabistan çatışmaya benzin döktü

SONRAKİ HABER

Artık hiçbir şey eskisi gibi olmuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa