13 Nisan 2012 05:05

Suriye'de silahlar sustu

Birleşmiş Milletler (BM) ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan’ın hazırladığı barış planı uyarınca ateşkes için belirlenen süre sabah 06.00’da sona erdi. Sürenin bitimiyle beraber ateşkesin yürürlüğe girdiği ve Humus, Hama, İdlib gibi sıcak kentlerde silah seslerinin sustuğu bildirildi. Birleşmiş Milletler Suriye

Suriye'de silahlar sustu
Paylaş

Ülke genelinde sıcak bölgelerde çatışma ve operasyonların durduğunu doğrulayan Suriyeli muhalifler, halkı protesto gösterileri düzenlemeye çağırdı. İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlem Örgütü de yaptığı açıklamada sabah saatlerinden itibaren “tüm bölgelerde vaziyetin sakin olduğunu” ifade etti.

Suriye resmi haber ajansı SANA, silahlı kuvvetlerin, operasyonları durdurma kararı aldığını duyurmuştu. Suriye Savunma Bakanlığından yetkili bir kaynağa dayandırılan haberde ordunun, muhaliflerin olası saldırılarına karşılık verme hakkını saklı tuttuğunun da altı çizildi.

SURİYE HÜKÜMETİ: EVİNİZE DÖNÜN

Suriye hükümeti, olaylar sebebiyle komşu ülkelere gitmiş ya da ülke içerisinde başka bölgelere kaçmış insanlara ‘evlerinize dönün’ çağrısı yaptı. Suriye resmi haber ajansı SANA’dan yapılan çağrıda, “Halkımız aldatıcı propagandalara itibar etmesin ve evlerine dönsün” denildi.

Batılı ülkelerse Suriye’nin ateşkese uyup uymayacağı konusunda şüpheciydi. Ancak ateşkes anlaşmasının mimarı olan Annan, dün Şam yönetiminden ateşkese uyacağına dair yeni güvenceler aldığını açıklamıştı. Çin Dışişleri Bakanlığı da, perşembe sabahından itibaren ateşkese uyacağını açıklayan Suriye yönetimini kutladı. Bu arada Çin Uluslararası Radyosu’nda yer alan bir haberde, Çin’in, Suriye’ye 2 milyon dolarlık acil insani yardım sağladığı belirtildi. Pekin hükümetinin Suriye’deki somut duruma ve taleplere göre temel ihtiyaç malzemelerinin alımında kullanılması şartıyla Kızılhaç Uluslararası Komitesine 2 milyon dolarlık nakit para yardımı yaptığı bildirildi. Barış planının sonraki aşamaları ise muhaliflerle masaya oturulmasını öngörüyor.

ERDOĞAN YİNE ‘SINIR İHLALİ VAR’ DEDİ

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Çin gezisinin son gününde yaptığı basın açıklamasında, sınırların ihlal edildiğini ve bu gibi durumlarda tarihte ne yapıldıysa Türkiye’nin de onu yapacağını söyledi. Erdoğan, “Opsiyonlar çok. Sınır ihlallerine karşı uluslararası hukuktan doğan hakları olan bir ülke var. Bunların hepsi tartışılacak meseleler. BM bunu da açıkladı. Sınır ihlali var dedi. Bunların hepsi masaya yatırılacak konular. Ayrıca NATO’nun Türkiye’nin sınırlarıyla ilgili görevleri var. 5’inci maddeye göre” şeklinde konuştu.

Başbakan, Türkiye’ye döner dönmez Rusya ile görüşmeleri sıkılaştıracağını ve günübirlik Suudi Arabistan’a gideceği belirtti. Erdoğan, Türkiye’de Suriyelilerin kaldığı mülteci kampları gezmek istediğini de sözlerine ekledi.

DAVUTOĞLU: GÜNDEMİMİZ ATEŞKES

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Adalet Bakanı Sadullah Ergin’le yaptığı basın toplantısında Suriye’deki ateşkes hakkında konuştu. Türkiye sınırının aynı zamanda bir NATO sınırı olduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan’ın sözlerine dikkat çekerek “O sınırların bir güvenlik hattı olarak muhafaza edilmesi bütün müttefik ülkeleri ilgilendiren bir konudur” dedi. Gündemin artık ateşkes gündemi olduğunu vurgulayan Davutoğlu, Erdoğan’ın da bu doğrultuda talimatı bulunduğunu ve NATO’daki müttefik ülkelerle istişarelerde bulunacaklarını belirtti.

MERKEL VE OBAMA BİR ARAYA GELDİ

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve ABD Başkanı Barack Obama, bir telefon görüşmesi yaparak Suriye ve İran konularını ele aldı. Beyaz Saray’ın İnternet sitesinden yapılan açıklamada Obama ve Merkel’in Esad’a güvenmedikleri belirtildi. Merkel, ülkede şiddetin devam etmesi halinde daha sert adımlar atılmasını istedi. ABD’nin başkenti Washington’da toplanan G8 ülkeleri dışişleri bakanları da Suriye’deki son gelişmeleri görüştü. Toplantının açılış konuşmasını yapan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Suriye’deki gelişmeleri yakından izlediklerini söyledi.

BAN Kİ MOON: SURİYE'DE DURUM SAKİN

Cenevre’de BM'nin yıllık olağan toplantısının ardından bir basın toplantısı düzenleyen Ban Ki Moon “Bir kez daha Suriye hükümetini altı maddelik barış planına uyacağı teminatının arkasında durmaya çağırıyorum. Suriye muhalefetine de tüm şekillerde şiddetin durdurulması için çabalamaları çağrısında bulunuyorum. Şimdi köklü bir değişim zamanı. Birçok insan hayatını kaybetti. Şimdi bu ölümleri durdurma zamanı. Suriye’nin tüm dostlarını da bu trajik çatışmanın durdurulması adına en yüksek düzeyde baskı yapmaya çağırıyorum" dedi. Genel Sekreter, ülkeye bir an önce bir gözlemci grubu göndermek için Güvenlik Konseyi ile de birlikte çalıştıklarını bildirirken, uluslararası toplumdan da Suriye’yi kaosa sürükleyecek kararlardan kaçınmalarını istedi.

ANNAN: ATEŞKES KIRILGAN

BM ve Arap Birliği Suriye özel temsilcisi Kofi Annan, Suriye yönetiminin 6 maddelik planına tam olarak uymadığını söyledi. "Suriye ordusu tam olarak kentlerden çekilmedi" diyen Annan, "Esad yönetimi tam olarak planı uygulamıyor, ateşkes kırılgan" açıklamasını yaptı. Akşam saatlerinde Şam yönetiminden sabah 06.00'da başlayan ateşkes ile ilgili bir açıklama geldi. "Annan planı doğrultusunda başlatılan ateşkese uyulduğu" belirtilen açıklamada "Muhaliflerin de ateşkese uymasını bekliyoruz" denildi.

ÇİN ATEŞKESTEN MEMNUN

Çin ise, Suriye hükümetinin aldığı ateşkes ve bazı kentlerden silahlı güçlerini çekme kararından memnun olduğunu açıkladı. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Liu Veymin, bu son durumun Suriye'de tansiyonun düşmesine yardımcı olacağını söyledi. Liu, bu kararın "Suriye meselesinin siyasi yollarla çözülmesinde önemli bir adım olduğunu" ifade etti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

31 adreste 28 Şubat operasyonu

SONRAKİ HABER

Karakoçan'da helikopter ve zırhlı araçlarla köy baskını!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...