03 Ocak 2016 07:44

Tiyatro Eleştirmenleri Birliği: Darülbedayi'de bürokrasiye yer yok

Paylaş

Tiyatro Eleştirmenleri Birliği, İstanbul Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmenliği için yapılan yeni atamayı eleştirdi.

TEB Yönetim Kurulu yaptığı açıklamada, istifa eden Erhan Yazıcıoğlu'nun yerine Süha Uygur’un(fotoğrafta) atanmasını "bürokratik ve kişisel ilişkiler sonucu" olarak değerlendirdi.

“Yapılan atama, tiyatro alanındaki çalışmalara artı değer katmak üzere faaliyetlerini sivil toplum alanında sürdüren Tiyatro Eleştirmenleri Birliği olarak bizleri bu önemli görevin yetki ve sorumluluklarını bir kez daha gözden geçirmeye yöneltmiştir” sözleriyle başlayan açıklamada, "10 sahnede, kadrolu ve sözleşmeli sanatçısı, teknik kadrosuyla 700’ye yakın çalışanı olan İBBŞT’nin layıkıyla yönetilmesi öncelikle bu kurumun yüz yıllık kültürüne vakıf olmayı, oyuncularının, yönetmenlerinin, dramaturglarının ve teknik personelinin uzmanlık ve yeteneklerini bilmeyi, repertuvarına hakim olmayı gerektirdiği" vurgulandı.

Darülbedayi gibi tiyatrodaki geleneğini çağdaş bir vizyonla buluşturması beklenen bir kurumda kıdem, kabiliyet, hakkaniyet ve güncel olma gibi kriterler arasında denge kuran bir yönetim modelinin önem kazandığını belirten TEB Yönetim Kurulu yaptığı açıklamada “Bu yönetim modelinde bürokrasinin, kişisel ilişkilerin, öznel yaklaşımların yeri yoktur” dedi.

BÜROKRASİNİN ELİNE TESLİM EDİLMİŞ BİR DARÜLBEDAYİ

Açıklanın devamında ise şu ifadelere yer verildi: "Devam edegelen yönetim yaklaşımında bürokrasinin eline teslim edilmiş bir Darülbedayi’nin toplumun kültürel gelişimine katkısının son derece düşük seviyede kalıyor olması bizi endişelendirmektedir. Genel Sanat Yönetmeni’ni, kurum bünyesinde yıllardır çalışan tiyatro emekçilerine hak ettikleri kadroların verilmemesi, kurumun vizyonuna uygun olmayan sipariş edilmiş prodüksiyonlara imza atılması, binbir emekle sahneye konulmuş oyunların tamamen öznel bir yaklaşımla sansüre kurban edilmesi gibi köklü sorunlar beklemektedir.
31 Aralık 2015 tarihi itibariyle Genel Sanat Yönetmenliği görevine atanan sayın Süha Uygur’un bu zorlu görevin üstesinden geleceğini umar, kurumun seyircisine karşı sorumluluklarını idrak etmiş bir tiyatronun geleceği için başarılı olmasını dileriz. Tiyatro Eleştirmenleri Birliği olarak tiyatro sanatı ve sanatçılarının her zaman yanında olmaya devam edeceğimizi, sanatın gelişimine olumsuz etki eden her türlü yaptırımın takipçisi olacağımızı ve eleştirisini dile getireceğimizi bildiririz.” (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Metin Akpınar: Özyönetim tartışılabilmeli

SONRAKİ HABER

Bartın'da eğitime 2 gün kar tatili

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...