02 Ocak 2016 19:43

47 kişinin idamı sonrası Tahran'da Suudi konsolosluğu ateşe verildi

Paylaş

Suudi Arabistan'da aralarında önde gelen Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en Nemr'in de bulunduğu 47 rejim muhalifinin idam edilmesine yönelik tepkiler büyürken, İran'ın başkenti Tahran'da protestocular akşam saatlerinde Suudi elçiliğini ateşe verdi. Protestocuların elçilik binasına molotofkokteylleriyle saldırdığı belirtildi. Polisin göstericileri dağıtmak için gözyaşartıcı gaz kullandığı aktarıldı.

Bugün İran'ın pek çok şehrinde Suudi rejimine karşı eylemler düzenlenirken ülkenin kuzeybatısındaki Meşhed şehrinde de Suudi elçilik binasına molotofkokteylli saldırı gerçekleştirildi.

SUUDİ ARABİSTAN: İDAMLAR DEVAM EDECEK

Öte yandan Riyad'dan konuyla ilgili basın açıklaması yapıldı. İçişleri Bakanlığı sözcüsü General Mansur el Turki, 47 kişinin infazının 12 bölgede gerçekleştiğini söyledi. İran, Suudi Arabistan'a nota verirken İran Devrim Muhafızları Ordusu da yazılı açıklamada, "Suudi Arabistan rejimi bu utanç verici eylemin bedelini kesinlikle ödeyecek" dedi.

Konu ile ilgili Mansur el Turki ile birlikte Adalet Bakanlığı sözcüsü Şeyh Mansur el Gifari de kameraların karşısına geçti. El Turki, infazın gerçekleştirildiği sırada yetkililerin yanı sıra bir doktorun hazır bulunduğunu, her mahkumun infazının diğerlerinden ayrı olarak yapıldığını söyledi.

Adalet Bakanlığı sözcüsü Mansur el Gifari ise açıklamasında idamla yargılanan her mahkumun kendini savunması için fırsat verildiğini, avukat tutmaya gücü yetmeler için ise Adalet Bakanlığı'nın avukat tahsis ettiğini belirtti. El Gifari, idamların infazının kararlara yapılan itirazlar ve bütün mahkemelerden alınan onaylardan sonra gerçekleştiğini ifade etti

El Turki bir soru üzerine, bugün gerçekleşen idamların son olmayacağını mahkemede devam eden davaların idam kararı ile sonuçlanması halinde infazların gerçekleştirileceğini söyledi.

İçişleri Bakanlığı Sözcüsü, “İnfazlar hapishanelerin içinde oldu. İnfazların gerçekleştirildiğine yönelik fotoğraf veya görüntü yok. İnfazın yapıldığı sırada çekim yapılması doğru değil. İnfaz bazı bölgelerde kılıçla bazı bölgelerde ise kurşunla oldu. Her iki yöntem Suudi Arabistan’da uygulanır. Dört bölgede infazlar kurşunla geri kalan bölgelerde kılıçla gerçekleşti.” cevabını verdi.

Birilerini yargılarken hangi örgüte mensup olduğuna değil kanun hükümlerine baktıklarını belirten sözcü, kişiyi işlediği suça göre yargıladıklarını ekledi.

"Suudi vatandaşı olmayanların idam edilmeden önce ülkelerine haber verdiniz mi" sorusuna cevap olarak el Turki, “Tabii elçilikler bu tür davaları vatandaşlarının yargılandıkları davaları takip ediyor. Mahkeme sürecinin bütün aşamalarını izliyor. Kişi tutuklanıp suçları hakkında yargılanmaya başlandığı zaman haber veriliyor” ifadesini kullandı.

'SUUDİ ARABİSTAN HÜKÜMLERİ UYGULARKEN KİMSEYE SORMAZ'

İran'ın Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en Nemr'in idamına sert tepki verdiğinin hatırlatılması üzerine el Turki, “Suudi Arabistan hükümleri uygularken kimseye sormaz. Kraliyet makamından onaylanan tüm hükümler için bir an bile tereddüt etmeden uygularız. Bu tür sorumsuz açıklamalar için konuyu Dışişleri Bakanlığı'na bırakıyorum” dedi.

İran Meclisi Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Alaaddin Burcaradi " Bunun bedelini ağır öderler" açıklamasında bulunmuştu.

İdam edilenlerin yüzde kaçı Şii, yüzde kaçı Sünni sorusuna ise Adalet Bakanlığı sözcüsü, “Gerçekten bunu bilmiyorum. Mahkeme verilerinde suçlunun mezhebine yönelik araştırma yok. Adaletin önünde buna bakılmaz. Suçlunun Şii mi, Sünni mi, hangi taifeden olduğuna bakılmaz” cevabını verdi.

İDAM PROTESTO EDİLİYOR

Şii dünyasının önde gelen din alimi Nemr'in idamı birçok ülkede protestolara sebep oldu. Ayetullah Nemr Bakır en Nemr'in idamına en büyük tepkiyi Şiilerin yoğunlukta yaşadığı Bahreyn'den geldi. Binlerce Şii sokaklara dökülerek olayı protesto etti. Göstericilere polis saldırdı. Benzer gösteriler, Irak, Pakistan, Yemen ve Lübnan'da da başladı. İdamlara ilk tepkiyi İran verdi. Tahran yönetimi, "faturası ağır olacak" açıklamasını yaptı.

IRAK BAŞBAKANINDAN TEPKİ

Irak Başbakanı Haydar İbadi yazılı açıklamasında ” Suudi Arabistan tarafından idam edilen Şeyh Nemr Bakır Nemr’in haberi bizi derinden üzdü. Muhalif sesleri tasfiye etmek ve ağızlarına kelepçe takmak siyaseti, iktidarlara ve milletlere yıkım ve harabeden başka bir sonuç getirmediği tarihte ve realitede ispatlanmıştır. Tarihte, başkalarını yok etme ve zulmetmenin sonsuza dek devam etmeyeceği de defalarca ispatlanmıştır.” ifadelerini kullandı. Düşünceleri özgürce ifade etmek ve barışçıl yollar ile muhalefet etmenin insan haklarının iki temel ilkesi olduğunu söyleyen İbadi, bu ilkeleri ihlal etmenin toplumsal yapıya ve istikrara zarar vereceğini dile getirdi.

'İNTİKAMI ALINACAK'

Lübnan'dan Şii din adamı ve İslam Meclisi Başkan yardımcısı, Abdulemir Gablen, " Suudi Arabistan bu idamlarla diyaloğu, adaleti ve aklı da katletmiş oldu" diyerek Riyad yönetimine tepki gösterdi.

İdam edilen Şii din adamı Nemr'in kardeşi Muhammed Nemr, abisinin intikamını alacaklarını duyurdu.

Pakistan'daki en büyük Şii grupları arasında gösterilen Pakistan Birinci Müslüman Meclisi (Pakistan Meclisi Vahideh el Müslimin), idamlara tepkisini, "Büyük bir cinayet ve suç işlendi" diyerek gösterdi.

Suudi Arabistan'ın saldırıları altındaki Yemen'de Husilerden Riyad yönetimine, "Yemen'de olduğu gibi Suud'da da bedelini ödeteceğiz" açıklaması yapıldı.

Öte yandan Kuveyt Meclisi üyelerinden Salih Aşur'dan da olaya tepki geldi. Aşur önümüzdeki günlerde Suudi Arabistan'ın iç ve dış tehditlere açık olacağını söyledi.

Ayrıca sosyal medyada, Suudi Arabistan'ın özellikle Şiilerin yaşadığı Yemen ve Bahreyn sınırlarında çok ciddi sıkıntılar yaşayacağı belirtildi.

Nemr'ın, Suudi Arabistan'da Şiilerin yoğunlukta yaşadığı Katif'te 2011 yılında başlayan gösterilerde etkin rol oynadığı iddia edilmişti. Nemr, gözaltına alınacağı sırada ülkeyi terk edecekken yaralı olarak yakalanmış, ardından 2013 yılında mahkemeye çıkartılmıştı. Şii alim; "fitne çıkartmak, yönetime direnmek, ateş açmak" şeklinde suçlamalardan yargılandı.

Katif kentinde 1958 yılında dünyaya gelen Nemr, Şiilerce bölgenin 'Ayetullah'ı olarak görülüyordu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Emeğe Ezgi grubunun üyeleri gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

Tayland'da yılbaşı bilançosu: 253 ölü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa