02 Ocak 2016 14:29

Rojavalı mülteci, devlet gözetiminde hayatını kaybetti

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Avukatların müvekkilleri ile görüştürülmemesi, dosyalarına erişememesi, mahkemenin serbest bıraktığı mültecinin keyfi bir şekilde tutulması gibi cezaevi koşullarından daha ağır uygulamaları ile tartışılan Göç İdaresi’ne bağlı Geri Gönderme Merkezleri bu sefer bir ölüm ile gündeme geldi. Göç İdaresi tarafından Adana’dan Aşkale’ye gönderilen Rojavalı, 20 yaşındaki Dilo Derviş isimli mültecinin Erzurum Aşkale Geri Gönderme Merkezi’nde mültecilere yönelik polis müdahalesinin olduğu günlerde ölüm haberi geldi.

İNTİHAR İDDİASI

Aşkale Polis Merkezi tarafından ulaşılan aileye önce ölüm nedeni söylenmedi. Erzurum Emniyetinden, avukatı Tugay Bek’e ulaşan yetkililer ise Derviş’in kendisini asarak intihar ettiğini iddia etti. Avukatı ve ailesi Derviş’in son birkaç ayda yaşadıklarını göz önünde bulundurarak ölümünün geçtiğimiz günlerde Geri Gönderme Merkezi’ndeki mültecilere yönelik polis müdahalesi ile alakalı olduğunu düşünüyor. Avukat Tugay Bek, intihar olsa bile hukuksuz bir şekilde özgürlüğünden edilen ve intihara sürüklenen bir vaka olarak değerlendirilebileceğini belirterek, “Burada da herhalükarda devletin sorumluluğundan bahsetmek gerekir. Sorumluların ortaya çıkarılması gerekmektedir. Buraların kapılarının aralanması ve hukuksal bir denetime tabi tutulması gerekir” dedi.

HUKUKSUZLUKLAR SİLSİLESİ

Bek ve HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş’ın, bırakılması için girişimlerde bulunduğu Dilo Derviş’in hayatını kaybetmesine giden yol hukuksuzluklarla dolu. Adana'da gerçekleşen bir eylemde örgüt üyeliği suçlaması ile gözaltına alınıp tutuklandıktan sonra ilk duruşmada mahkemenin serbest bırakmasına rağmen mahkemenin yetkilerinin üstünde uygulamalar yapan Göç İdaresi tarafından yaklaşık bir buçuk aydır tutuluyordu. Meral Danış Beştaş, Derviş’in serbest bırakılması için İçişleri Bakanlığı ile görüşmelerde bulunmuştu. Sorunu aşmak için genelge hazırlayacağını belirten Bakanlık ilgileneceğini söylemiş, ancak geçen bir buçuk aylık süreçte Derviş, bırakılmak yerine Adana’dan Aşkale’ye gönderilmişti. Bırakılması için girişimlerini sürdüren Bek ve Beştaş’a serbest bırakılacağı, birkaç bürokratik işlem kaldığı söylenmişti. Ancak Derviş’in ölüm haberi geldi.

MAHKEMENİN BIRAKTIĞI DERVİŞ’İ GÖÇ İDARESİ BIRAKMADI

Terör suçlarına bakan mahkemenin tahliye etmekte sakınca görmediği Derviş’i göç idaresinin idari bir kararla hukuksuz bir şekilde tuttuğuna dikkat çeken Bek, “Bu olsa olsa bir esaret düzeni olur. Kürt, Rojavalı olması, Bölgedeki gerilim ve savaş politikalarının bir sonucu olarak devletin gözetimindeyken savaş koşullarında bile mümkün olmayacak koşullarda katledildiğini düşünüyoruz” dedi. Anayasa Mahkemesinin geçtiğimiz hafta konuyla ilgili verdiği karara dikkat çeken Bek, AYM’nin mültecilerin idari bir kararla sebepsiz bir şekilde tutulmalarının hukuka aykırı olduğunu ve başvuruculara tazminat ödenmesi gerektiği yönünde karar verdiğini söyledi. Derviş’in öldürüldüğü haberini alan Adana’daki akrabaları Derviş ölüm nedenini öğrenmek ve Erzurum Adli Tıp Kurumunda bulunan cenazeyi almak için Aşkale’ye gidecek. Akrabaları Derviş’in Adana’dan Aşkale’ye gönderilmesini avukatların serbest bırakılması için yaptığı girişimlere bağlıyor. Derviş’in intihar ettiğine inanmayan aile sorumlular hakkında şikayette bulunacaklarını söyledi.

GERİ GÖNDERME MERKEZİ HAK İHLALLERİ İLE GÜNDEME GELMİŞTİ

Mültecilerin üzeri numaralı mavi damga ile gezdirilmesi, çevik kuvvet müdahalesi, tecrit, darp, zincirlenerek soğuk hücre cezası, öğünler yemek verilmemesi gibi hak ihlalleri ile önceki gün haber olan Aşkale Geri Gönderme Merkezi’nde son günlerde bazı kişilerin gönderilmek istenmesinden dolayı çıktığı söylenen huzursuzluk sonrası çevik kuvvet polisleri Geri Gönderme Merkezi’ne müdahale ettiği haberleri gelmişti.  Merkeze giden yol kapatılarak gazetecilerin bilgi alması önlenirken yetkililer olaya ilişkin olarak İHD, HDP diğer bilgi vermekten imtina etmişti.

ÖNCEKİ HABER

Cizre ve Silopi'de saldırılar şiddetlendi: Halk göçe zorlanıyor

SONRAKİ HABER

Belediye işçilerinin karla mücadelesi devam ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...