02 Ocak 2016 12:08

Geçinecek kadar maaşım olmadığı için çocuklarımdan ayrıyım

en bugün iki küçük evladından ayrı yaşamak zorunda olan bir kadın olarak düşündüğümde 1300 TL ile bırakın çocuklarımı alıp ayrı bir eve çıkmayı, tek başıma olsam bile harcamalara yetişemem.

Paylaş

Merhaba ben Mizgin; daha önce size bir kaç defa daha yazmıştım; belki bazılarınız hatırlar… Eşi tarafından baba evine mahkûm edilen, çocuklarından koparılmış ve onlara kavuşmak için direnen, çırpınan, çalışan bir kadınım.
Bu mektubumda sizlere bir işçi kadın olarak “asgari ücret 1300 TL olacak” açıklamasının işçiler arasında nasıl konuşulduğundan bahsetmek istiyorum. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bile 2000 TL altında maaş alanlar açlık sınırları içerisinde demesine karşın, hala 1000 TL maaş almamız ve bizimle dalga geçer gibi bunu 1300 TL yapacaklarına dair vaatler vermeleri çok saçma...
Ben bugün iki küçük evladından ayrı yaşamak zorunda olan bir kadın olarak düşündüğümde 1300 TL ile bırakın çocuklarımı alıp ayrı bir eve çıkmayı, tek başıma olsam bile harcamalara yetişemem. Düşünün ki çocuklarımı alıp bir eve çıktım. Çocuklarım çok ufak ve bakıma muhtaç. Onları bir kreşe yazdırsam; iki çocuk için en az –o da şartları zorlayarak– 600 TL alırlar. En kötü bir eve girsem kira 500 TL. Geriye bana kalan 200 TL olacak. Ben bu kalan para ile mutfak masraflarımı mı yoksa faturalarımı mı karşılayayım? Biri 4 diğeri 2 yaşında olan çocuklarımın da bir o kadar masrafı olacak. Ben 1300 TL ile neyi karşılayacağım?!
Bugün kendimi ve kızlarımı geçindirecek kadar maaşım olmadığı için evlatlarımdan ayrıyım. Halkın emeğini, alın terini karşılıksız bırakan, vergilerle, zamlarla halkını nasıl sömürürüm diye düşünen saray meraklısı hükümettir.
Çalıştığım fabrikada birkaç arkadaşımla asgari ücret zammını konuştuk. Hepimizin hayatını belirleyen asgari ücret tartışmasında hükümete yakınlık duyan bazı iş arkadaşlarımın “Bence çok iyi, kendimi çok iyi hissediyorum, Cumhurbaşkanımız sağ olsun” demesi beni düşündürdü. Yaşadıkları geçim sıkıntısı içinde gerçekten böyle mi hissediyorlar, düşünüyorlar yoksa böyle ifade etme ihtiyacı mı duyuyorlar ya da sadece “1300 TL, 1000 TL’den iyidir” diye mi düşünüyorlar bilemiyorum. Ama şu kesin ki, asgari ücret zammının tartışıldığı sırada bile elektrik, doğalgaz, su ve gıda da zamlandı ve kapıda bekleyen daha birçok zam var.
Bir arkadaşım, “Mizgin sana söyleyebileceğim tek şey var: Asgari ücret eşittir kölelik” derken bir diğeri “Asgari ücret daha fazla olmalı. Beş kişilik bir aile olarak geçinemiyoruz” dedi. Bence bu durum her şeyi açıkça gösteriyor. Aslına bakarsanız asgari ücret 2000 TL olmalı ki bizler deyim yerindeyse kıt kanaat geçinebilelim. Ama 1300 TL ile bırakın geçinmeyi, resmen sürünüyor olacağız.
Bir anne olarak çocuklarımdan ayrı bir hayat istemiyorum. 1300 TL ile ben çırpındıkça batarım. Sadece ben de değil, yüzlerce kadın, erkek, emekçi, genç de öyle...
Mizgin
Esenyalı / İSTANBUL

ÖNCEKİ HABER

‘Dünya gastronomisinin yaratıcı şehri’ Antep’te

SONRAKİ HABER

Bize ücretin asgarisi, patrona Bonus!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa