11 Nisan 2012 13:47

Kuralsız çalışma büyüyor

Emek Partisi Esenyurt İlçe Örgütü tekstil işçileriyle kurultay düzenledi. Kurultayda işçiler, çalışma yaşamındaki sorunları ve çözüm yollarını tartıştı. Kurultayda konuşan işçiler, tekstil sektöründe artık zam almanın neredeyse hayal olduğunu söyledi.Zam yerine işçilerin fazla m

Kuralsız çalışma büyüyor
Paylaş
Sinan Ceviz

Zam yerine işçilerin fazla mesailere yöneldiğini belirten Polat Tekstil'den bir işçi şunları söyledi: “Bizim işyerinde Cumartesi, Pazar dahi çalışma oluyor. 6 yıldır burada çalışıp zam alamayan arkadaşlar var. Bu nedenle zorunlu mesailer ekonomik sıkıntılara bir çare. Bir de bizim işyerinde arkadaşlar şöyle söylüyor: ‘En azından sigortamız yatırılıyor’.”

SİGORTALI OLMAK LÜKS

Gelal Çorap işçileri Mayıs ayında kendilerine zam yapılmasını bekliyor. Bunun bu yılki ilk zamları olacağını belirten Gelal işçileri senelik izinler konusunda sorunlar yaşadıklarını aktardı. Yıl dolduğunda izinlerinin bitmiş olduğuna değinen bir Gelal işçisi şunları aktardı: “Senelik izinlerimizi istediğimiz zaman kullanamıyoruz. Fabrika 15–28 Ağustos tarihlerinden bütün işçileri izne çıkaracak. Bu zorunlu izin yıllık iznimiz olmuş olacak. Çoğu zaman sistem değişikliği gerekçesi ile bölümlerde birer ikişer gün izne çıkarılıyoruz ve bu izinler senelik izinlerimizden kesiliyor.”

Lc Waikiki ‘den işçiler de yaşadıkları sorunlara ilişkin şunları aktardı: “İşyerinde sirkülasyon çok oluyor. Sözleşmeli işçi çok alıyorlar ve sözleşmeleri dolduğunda çıkarıyorlar. Böylelikle kıdem ödememiş oluyor işyeri. Bazı bölümleri üç bazı bölümleri iki vardiya olan fabrikada şimdilerde vardiyaların kaldırılarak tek vardiyaya dönüleceği ve 900 işçinin işten atılacağı konuşuluyor.” (İstanbul/EVRENSEL)


1 MAYIS ÇAĞRISI

Kurultayda işçiler sendikal mücadelenin önemine vurgu yaptı. 1 Mayıs’a talepleri ile birlikte katılacaklarını söyleyen Gelal işçisi şunları ifade etti: “Çalışma koşullarına karşı birlik olmak önemli. Yoksa haklarımız hep yok ediliyor. Sendikalaşmalıyız. Bu yıl 1 Mayıs’a da bu taleple katılmalıyız.”

ÖNCEKİ HABER

Osmanlı’nın da darbecilerin de gerisinde

SONRAKİ HABER

Namuslular çakallardan daha çok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...