12 Nisan 2012 07:50

Osmanlı’nın da darbecilerin de gerisinde

4+4+4 Yasası olarak bilinen “İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylandı. Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.Yasa ile AKP Hükümeti sık sık mirasına sahip çıktığını iddia ettiği Osmanlı’nın bile gerisine

Osmanlı’nın da darbecilerin de gerisinde
Paylaş
Elif Görgü

Yasa ile AKP Hükümeti sık sık mirasına sahip çıktığını iddia ettiği Osmanlı’nın bile gerisine düşerek, 2. Meşrutiyet Döneminde ilk defa mevzuata giren “İlköğretimde parasız eğitim” ilkesini yürürlükten kaldırmış oldu. Hükümet’in yeni yasayla değiştirdiği Milli Eğitim Temel Kanunu’nun “İlköğretim devlet okullarında parasızdır” diyen 22. maddesi ise 16 Haziran 1983’te yani 12 Eylül darbe hükümeti döneminde kabul edilmişti. Yeni yasa, parasız eğitim düzenleyen Anayasa’nın 42. maddesine de aykırı.

DİN DERSİ YETMEZ BİR DE KUR’AN DERSİ

Yürürlüğe giren “İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”a göre, ilköğretim kurumları, 4 yıl süreli ve zorunlu ilkokullar ile 4 yıl süreli, zorunlu ve farklı programlar arasında tercihe imkan veren ortaokullar ile imam hatip ortaokullarından oluşacak.

İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, ortaokullar ile imam hatip ortaokullarında lise eğitimini destekleyecek şekilde öğrencilerin tercihlerine göre seçimlik dersler oluşturacak, Kur’an-ı Kerim ve Hz. Muhammet’in hayatı, isteğe bağlı seçmeli ders olarak okutulacak.

İLKÖĞRETİM PARASIZDIR SÖZÜ KALDIRILDI

Kanunda, ilköğretim çağının, 6-13 yaş grubunu kapsayacağı belirtilirken, “İlköğretim, kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunludur ve devlet okullarında parasızdır” ifadesi kaldırıldı.

İlköğretim çağının çocuğun 5 yaşını bitirdiği yılın eylül ayı sonunda başlayarak, 13 yaşını bitirip 14 yaşına girdiği yılın öğretim yılı sonunda biteceği bildirilen Kanunda, “İlköğretim kurumlarının ilkokul ve ortaokul olarak bağımsız okullar halinde kurulması esastır. Ancak imkan ve şartlara göre ortaokullar, ilkokullarla veya liselerle birlikte de kurulabilir” denildi. Zorunlu ortaöğretim, 2012-2013 eğitim-öğretim yılından itibaren uygulanmaya başlanacak. (HABER MERKEZİ)


ANAYASAYA VE ULUSLARASI ANLAŞMALARA  AYKIRI

AKP Hükümetinin kaldırdığı ilköğretimde parasız eğitim hakkı, Anayasa’ya da aykırı. Anayasanın 42. maddesi: “Kimse eğitim ve öğretim hakkından yoksun bırakılamaz. İlköğretim, kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunludur ve devlet okullarında parasızdır” diyor.

Öte yandan 4+4+4 Yasası, Türkiye’nin kabul ettiği çok sayıda uluslararası anlaşma ve belgeye uygun değil. Bunların bazıları şöyle:

* Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi Madde 26: Eğitimin, hiç olmazsa ilk ve temel eğitim düzeyinde parasız olması gerekir.

* BM Çocuk Hakları Bildirgesi Madde 7: Çocuğun, en azından ilköğretim düzeyinde parasız ve zorunlu olması gereken bir eğitime hakkı vardır.

* UNESCO Öğretim Alanında Ayrımcılığa Karşı Savaşım Sözleşmesi Madde 4: Bu sözleşmeye taraf olan devletler (...) İlköğretimi zorunlu ve parasız kılmayı; ... üstlenirler.

* BM Çocuk Hakları Sözleşmesi: Madde 28: Taraf devletler çocuğun eğitim hakkını tanırlar ve özellikle, bu hakkın yavaş yavaş ve fırsat eşitliği temeli üzerine kullanımını sağlamak amacıyla; İlköğretimi herkes için zorunlu ve parasız hale getiriler; Okula devamın düzenliliğini sağlamak ve okulu terk etme oranlarının düşürülmesi için önlemler alırlar.

OSMANLI KADAR OLAMADILAR

Modern eğitime geçiş dönemi sayılan Osmanlı’nın 2. Meşrutiyet Döneminde, 1913 yılında Tedrisat-ı İptidai Kanun-i Muvakkati (İlköğretim Geçici Kanunu) çıkartılmıştı. Uzun süre yürürlükte kalan bu kanunda ilköğretim zorunlu ve devlet okullarında ücretsiz hale getirilmişti. 12 Eylül Darbe Hükümeti Dönemi olan 6 Haziran 1983’te ise Milli Eğitim Temel Kanunu’nun 22. maddesi, “İlköğretim 6-14 yaşındaki çocukların eğitim ve öğretimlerini kapsar. Eğitim kız ve erkek öğrenciler için zorunludur ve devlet okullarında parasızdır” şeklinde düzenlendi. 4+4+4 Yasası ile bu madde kaldırıldı.


KAPLAN: SÜRPRİZ DEĞİL

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, zorunlu eğitimi kademeli olarak 12 yıla çıkaran kanunu onaylamasını değerlendirirken, “Sürpriz olmadı. Çünkü Cumhurbaşkanı da iktidar da bu sistem konusunda mutabıktı” dedi.

Kaplan, BDP Grup Yönetim Toplantı Salonu’nda, AKP Milletvekili Metin Külünk ve beraberindeki Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği üyeleri ile bir araya geldi. Kaplan, ziyaretin ardından gazetecilerin, Cumhurbaşkanı Gül’ün, zorunlu eğitimi kademeli olarak 12 yıla çıkaran kanunu onaylamasına ilişkin değerlendirmesini sorması üzerine, “Sürpriz olmadı. Çünkü Cumhurbaşkanı da iktidar da bu sistem konusunda mutabıktı. Uygulamada sıkıntıları göreceğiz. Çünkü yasa açık değil. Seçmeli dersler konusunun ne olacağı belirsiz. Bunların çözümünü yeni anayasada görüyoruz. Din ve vicdan hürriyeti, ana dilde eğitim konusunu yeni anayasada çözersek, bundan sonraki uyum yasalarını buna uydurmak gerekecektir. Bu bir anayasa meselesidir” diye konuştu. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Saldırılara karşı sınıf dayanışması!

SONRAKİ HABER

Kuralsız çalışma büyüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...