01 Ocak 2016 14:47

Hastanelerin karargah olması ve sivil ölümleri Meclis gündeminde

Paylaş

HDP, Şırnak’ta hastanelerin askeri karargâhlara dönüştürülmesine ve sokağa çıkma yasakları ile cenazelere yönelik saldırılara dikkat çekerek, özellikle cenazelerin kaçırılması ve sokaktan alınmasına izin verilmemesi konularını Meclis gündemine taşıdı.

HDP Urfa Milletvekili Osman Baydemir, Şırnak şehir merkezinde hastanelerin askeri karargâhlara dönüştürülmesini Sağlık Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na sordu.

Müezzinoğlu’nun yanıtlaması talebiyle sorduğu sorulardan bazıları şöyle:

* Şırnak Eski Devlet Hastanesi olarak da bilinen Nurullah Kadırhan Diş Hastanesi’nde güvenlik birimlerinin mevziler kazdıkları ve de buraya konuşlandıkları Bakanlığınızın bilgisi dâhilinde midir? Şırnak İl Sağlık Müdürlüğü ve Şırnak Halk Sağlık Müdürlüğü gibi Bakanlığınıza bağlı sağlık kurumlarında, özel hareket polisleri tarafından, yurttaşlara, GBT, kimlik kontrolü yapıldığı bilginiz dâhilinde midir?”

Baydemir, yine Cizre, Sur, Silopi, Nusaybin ve Dargeçit de ilan edilen sokağa çıkma yasakları ile cenazelere yönelik saldırıları da İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya sordu.

Sokağa çıkma yasaklarının ilan edildiği il ve ilçelerde yaşanan sivil kayıtlara işaret edilerek, “Cizre ve Silopi’de cenazelerinin hastane morgunda yer kalmadığı ve cesetlerin üst üste konulduğuna” işaret edildi. Önergede, “Daha vahimi ise, Silopi’de katledilen Axin Kanat (16), Reşit Eren (17), Şiyar Özbek (25) ile 21 Aralık 2015’te vurulan Mehmet Mete (11) ve dört gün önce öldürülen Hasan Sanır (73) adlı yurttaşların cenazelerinin halen sokaklarda bulunması ve aileleri tarafından alınamamasıdır” denildi. Baydemir “İçişleri Bakanı olarak, sokağa çıkma yasağının yarattığı, hukuka, vicdana ve ahlaka aykırı, bu vahim durumlardan ve defin hakkının gaspından haberdar mısınız?” sorusunu yöneltti. 


'SOKAĞA ÇIKMA YASAKLARINDA 133 SİVİL ÖLDÜ'

HDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan, sokağa çıkma yasağı ile ilgili Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun cevaplaması istemi ile soru önergesi sundu. 20 ilçede 56 sokağa çıkma yasağının uygulandığını belirten İbrahim Ayhan, bu süreçte 133 sivilin hayatını kaybettiğini söyledi. 
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun cevaplaması istemi verilen soru önergesinde “Yandaş basının algı oluşturmak amacıyla yaptığı haberlerin terörle mücadele eylem planı kapsamında mı yapıldığı?” soruldu.

Yaşamını yitiren ve yaralanan sivillerle ilgili herhangi bir adli tahkikat başlatılıp başlatılmadığını ve soruşturmaların hangi aşamada olduğunu soran Ayhan, bu kapsamda güvenlik güçleri hakkında kaç soruşturmanın açıldığını, kaç tanığın dinlendiğini sorusunu yöneltti. 
Ayhan, son olarak Başbakan Davutoğlu’na sokağa çıkma yasaklarının sona erdirilmesi ile ilgili öngörüsünün olup olmadığını sordu. 

 

ÖNCEKİ HABER

RTÜK’ten Cem Küçük’e cevap: Haddin değil!

SONRAKİ HABER

Rusya’da Yeni Ulusal Güvenlik Stratejisi imzalandı: NATO güvenliğimize tehdit

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...