31 Aralık 2015 09:00

Irak: Türkiye, anlaşmaya saygı duymadı

Paylaş

Irak Başbakanı Haydar el İbadi, Türkiye’nin Federe Kürdistan’daki askerlerini çekme yönünde verdiği söze saygı göstermediğini iddia etti. Konuyla ilgili bir yazılı açıklama yayımlayan Başbakan Ibadi, “Türkiye Irak’a ülkenin kuzeyindeki askerlerini geri çekeceği yönünde söz verdi. Ancak Türk hükümeti anlaşmaya saygı göstermedi. Türk hükümetinin hemen Irak topraklarından çekileceğini açıklamasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

Irak Dışişleri Bakanı İbrahim El Caferi de,  yaptığı açıklamada, “Bağdat barışçıl yolları izlemeye devam edecek. Ancak sonuç alınmamasını ve çatışma dayatılması durumunda da egemenliğimizi, halkımızı ve kaynaklarımızı korumak için bunu değerlendireceğiz” diye konuşmuştu. Başbakan Ahmet Davutoğlu ise bu sözlere, “Eğer askeri güçleri varsa DEAŞ’a karşı kullansınlar” yanıtını vermişti. 

DAVUTOĞLU IRAK’I DİNLEMİYOR

Irak ile Türkiye arasındaki Başika krizi sürerken, Başbakan Ahmet Davutoğlu suikast girişimine uğrayan Irak Başbakanı Haydar İbadi’yi arayıp geçmiş olsun dileğini iletmişti. BU sırada, “Musul’un kurtarılmasına yönelik çabalara destek vermeyi kararlılıkla sürdüreceğiz” demişti.
Davutoğlu’nun görüşmede, ‘Türkiye’nin, Irak’ın toprak bütünlüğü ve egemenliğine saygı konusundaki hassasiyetini anladığını ve bu konuyu, Irak’ta faal DAEŞ ve PKK gibi terör örgütlerinin ülkemizin ulusal güvenliğine yönelik tehdidiyle etkin mücadele gerekliliğiyle birlikte değerlendirdiğimizi belirttiği; Musul’un kurtarılmasına yönelik çabalara destek vermeyi kararlılıkla sürdüreceğimizi yinelediği’ ifade edildi.

Türkiye, 4 Aralık’ta Musul yakınlarındaki Başika üssünde Peşmerge güçlerini eğiten Türk birliklerine takviye amacıyla yaklaşık 150 askeri bölgeye sevk etmişti. Irak hükümeti de ‘Ülkenin egemenliğinin ciddi şekilde ihlal edildiği’ gerekçesiyle Türkiye’den askerlerini çekmesini istemişti. (HABER MERKEZİ)

 

 

ÖNCEKİ HABER

'Savaşa herkes sesini çıkarmalı ve avazı çıktığı kadar bağırmalı'

SONRAKİ HABER

Öğrencisinin ihbarıyla gözaltına alınan öğretim görevlisi Atalay serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa