30 Aralık 2015 12:36

Orta Afrika Cumhuriyeti’nde seçim günü

Paylaş

Orta Afrika Cumhuriyeti yeni devlet başkanını seçmek için sandık sandık başına gitti. Seçimler 30 adayın yarıştığı seçimde meclisteki 140 milletvekili de halkın oylarıyla belirleniyor. Geçiş sürecini sonlandıracak seçimlerin 27 Aralık’ta düzenlenmesi bekleniyordu ancak eksiklikler yüzünden ertelenmişti.

Seçime katılan Afrikalılar seçimlerin etnik çatışmaları sonlandırmasını umut ediyor. Fransa’dan 1960 yılında bağımsızlığını kazanan beş milyon nüfuslu ülkede uzun süredir etnik çatışmalar yaşanmıyor. 2003’te başkanlık koltuğuna oturan Hristiyan Cumhurbaşkanı Bozize, çıkan isyan sonrası 24 Mart 2013’te ülkeyi terk etmişti. Geçici yönetimin başına Michel Djotodia’nın gelmesiyle Hristiyan anti-Balaka ile Müslüman Seleka grupları karşı karşıya geldi; çatışmalarda binlerce kişi hayatını kaybetti.

AFRİKA’DA SEÇİMLER YILI

Afrika kıtasında bu yıl bir çok ülkede seçimler gerçekleşti. Burkina Faso’da 1987’den beri iktidarda olan Devlet Başkanı Blaise Compaore’ye karşı başlayan eylemlerin ardından, 16 Kasım’da geçiş hükümeti için seçimler yapıldı. Nijerya’da 14 Şubatta yapılması planlanan seçimler güvenlik gerekçesiyle ertelenmişti. 28 Mart’ta yapılan devlet başkanı seçimlerini Muhammed Buhari kazanmıştı. Burundi’de temmuz ayında Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza’nın 3. kez adaylığını açıklamasıyla başlayan ayaklanmalar yaşandı. Tüm itirazlara rağmen 3. kez aday olan Nkurunziza 21 Temmuz’da yapılan devlet başkanı seçimlerinde yeniden seçildi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Yemen’de Bahreyn savaş uçağı düştü

SONRAKİ HABER

Malatya’da 44 öğrenci hala gözaltında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...